Ενημέρωση για τις συνθήκες καύσωνα στα Δωδεκάνησα και μέτρα αυτοπροστασίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Δωδεκανήσου ενημερώνουν ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Ε.Μ.Υ. το οποίο ισχύει από Τετάρτη 28.6.2017 έως και την Κυριακή 2.7.2017, θα παρουσιαστεί σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας και συνθήκες καύσωνα.

Οι φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, καλούνται να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων.

Σας επισυνάπτονται οδηγίες αυτοπροστασίας για καύσωνα.

Οδηγίες αυτοπροστασίας για τον καύσωνα

Οι άνθρωποι σε περίοδο καύσωνα θα πρέπει να ακολουθούν κάποια μέτρα πρόληψης, όπως για παράδειγμα την αποφυγή άσκησης και βαριάς εργασίας, την παραμονή σε καλώς κλιματιζόμενους ή σκιαζόμενους χώρους. Πρέπει ακόμη να ντύνονται με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και να φορούν καπέλο.

Σύμφωνα με τις καθιερωμένες οδηγίες αγωγής υγείας, θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν:

Να αποφεύγουν την έκθεση στο ηλιακό φως. Να αναζητούν σκιερά και δροσερά μέρη. Να προτιμούν τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό.

Να αποφεύγουν την βαριά σωματική εργασία ιδιαιτέρα σε μέρη που υπάρχει μαζί με την υψηλή θερμοκρασία και πολύ υγρασία καθώς επίσης κάτω από ηλιακή ακτινοβολία.

Να πίνουν άφθονα υγρά με την μορφή του ποσίμου νερού αλλά και των πάσης φύσεως αναψυκτικά κατά προτίμηση φυσικών χυμών.

Να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.

Να διατρέφονται με ολιγόθερμη δίαιτα που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως με περιορισμό λιπαρών ουσιών.

Να κάνουν συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους), όπου υπάρχει σχετική αφθονία νερού.

Να ντύνετε τα νεογνά όσο γίνεται πιο ελαφρά με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα.

Να δοθεί περισσότερη προσοχή στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι:

Όλα τα άτομα που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών,

Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρονιά νοσήματα όπως καρδιόπαθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.,

Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρονιά νοσήματα τους όπως είναι διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα αντισυλληπτικά, τα ορμονούχα συμπεριλαμβανομένης και της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων. Ιδιαιτέρα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό για την ενδεχομένη ελάττωση της δοσολογίας.