Έκκληση στην κυβέρνηση για το τέλος διανυκτέρευσης

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις τάξεις των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρηματιών όλης της χώρας, η κυνική “ομολογία” στη Βουλή της υφυπουργού Οικονομικών κ. Παπανάτσιου σύμφωνα με την οποία ο φόρος διαμονής θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου και ...θα αξιολογηθεί αν θα παραμείνει στο τέλος του χρόνου.
Η κ. Παπανάτσιου, έδωσε την συγκεκριμένη απάντηση, σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, που αναφερόταν στην ανάγκη μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας της Δωδεκανήσου.

Στην δευτερολογία της συγκεκριμένα η υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας στον κ. Κρεμαστινό είχε αναφέρει τα εξής:
“Επιπλέον, ως προς τον φόρο διαμονής θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι η εφαρμογή του μέτρου θα ισχύσει από 1.1.2018 και επομένως για την επόμενη τουριστική περίοδο. Ως εκ τούτου, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και οι τυχόν επιπτώσεις του μέτρου θα φανούν στο τέλος του επόμενου έτους και τυχόν αναπροσαρμογή της νομοθεσίας θα συζητηθεί με βάση αυτά τα αποτελέσματα. Θα πρέπει, εξάλλου, να γνωρίζετε ότι ανάλογος φόρος επιβάλλεται από τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως, δεν τίθεται θέμα ανταγωνιστικότητας καθώς είναι και στη χώρα μας κοινή πρακτική.

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα με τη γείτονα χώρα, όπως πάρα πολύ σωστά προείπατε στην πρωτομιλία σας, η ασφάλεια της χώρας μας ενισχύει την ανταγωνιστικότητα. Νομίζω ότι οποιαδήποτε τυχόν αναπροσαρμογή που δεν θα αφορά μόνο τα ξενοδοχεία στα οποία αναφέρεστε, αλλά και όλα τα τουριστικά καταλύματα, θα μπορέσει να γίνει όταν τα δημοσιονομικά μας το επιτρέψουν. Και τότε θα επανεξεταστούν από το οικονομικό επιτελείο και από την Κυβέρνηση."

Η  αναφορά αυτή προκάλεσε εύλογη ανησυχία στις τάξεις των ξενοδόχων, δεδομένου ότι άλλα κυβερνητικά στελέχη “έκλειναν το μάτι” αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανόν και να μην ισχύσει το τέλος διανυκτέρευσης (όπως πρόσφατα στη Ρόδο η υπουργός Τουρισμού κ. Ελ. Κουντουρά).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Με αφορμή τις δηλώσεις της Υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου στη Βουλή, σχετικά με το θέμα της εφαρμογής του Φόρου Διαμονής από 1/1/2018, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επισημαίνει τα εξής:
«Η πρόσφατη δήλωση της αρμόδιας Υφυπουργού, πως ο Φόρος Διαμονής θα ισχύσει το έτος 2018 και οι όποιες επιπτώσεις του θα αξιολογηθούν στο τέλος της χρονιάς, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, τα οποία είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο  να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Φόρος Διαμονής, αν τελικά εφαρμοστεί, θα πλήξει κυρίως τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς, στην «άλλη Ελλάδα», την οποία πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε. Θα έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην όποια προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, αφού είναι γνωστό σε όλους πως οι τιμές των δωματίων μειώνονται σημαντικά όσο απομακρυνόμαστε από τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.

Όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα το ξενοδοχειακό προϊόν (π.χ. διαδοχικές αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ), αλλά και της υπερφορολόγησης των ίδιων των επιχειρήσεων (Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει ΚΑΙ αυτόν τον φόρο, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο πελάτης.
Ήδη, αυτό το ζήτημα αποτελεί σημείο τριβής και με τους Tour Operators, που προειδοποιούν ότι η καταβολή του Φόρου Διαμονής από τους πελάτες, θα είναι μία σημαντική αύξηση του κόστους των πακέτων και θα λειτουργήσει αρνητικά για τα ελληνικά ξενοδοχεία και τον ελληνικό τουρισμό.

Η Π.Ο.Ξ. απευθύνει ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να μελετήσει προσεκτικότερα τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο οριζόντιος φόρος ΠΡΙΝ την εφαρμογή του και όχι ένα χρόνο ΜΕΤΑ. Τότε, θα είναι πια πολύ αργά, καθώς θα έχει ανακοπεί η δυναμική της τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα και θα έχει ζημιωθεί ανεπανόρθωτα το σύνολο της τουριστικής οικονομίας της χώρας».