Ροδίτης κατηγορείται για  επτά διαρρήξεις οχημάτων

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες μετά την απολογία του ο 35χρονος Ροδίτης που κατηγορείται για 7 διαρρήξεις οχημάτων που ήταν σταθμευμένα σε αξιοθέατα αλλά και θρησκευτικούς χώρους του νησιού μας. Ο ίδιος είχε συλληφθεί τον Μάιο για άλλες 12 παρόμοιες διαρρήξεις αυτοκινήτων και είχε και πάλι αφεθεί ελεύθερος!

Η υπόθεση διαλευκάνθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαγγέλου το Σάββατο 1η Ιουλίου, μετά από αρκετές καταγγελίες που είχαν γίνει, από πολίτες και επισκέπτες του νησιού οι οποίοι είτε πήγαιναν για μπάνιο είτε για να επισκεφθούν κάποιο αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής και όταν επέστρεφαν διαπίστωναν ότι το αυτοκίνητό τους το είχαν διαρρήξει.

Έτσι οι αστυνομικοί έχοντας αξιοποιήσει όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, ενήργησαν βάση συγκεκριμένου σχεδίου προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν επ’ αυτοφώρω το δράστη την ώρα που  πραγματοποιούσε διαρρήξεις αυτοκινήτων και να βάλουν τέλος στην εγκληματική του δράση.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, ο δράστης κατά τον τελευταίο μήνα (Ιούνιο 2017) προσέγγιζε χώρους στάθμευσης οχημάτων κοντά σε παραλίες και αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής του Αρχαγγέλου και επιδιδόταν συστηματικά στην παραβίαση αυτοκινήτων, αφαιρώντας από το εσωτερικό τους χρήματα και αντικείμενα.

Από τη μέχρι σήμερα αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επτά διαρρήξεις αυτοκινήτων και επιπρόσθετα εντοπίσθηκε το σημείο «καβάντζα» που χρησιμοποιούσε ο 35χρονος για τη διαλογή της λείας του.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 975 ευρώ καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των αναιρεθέντων αντικειμένων (γυαλιά ηλίου, προσωπικά έγγραφα, τραπεζικές κάρτες, ηλεκτρονικές συσκευές, κ.α.).

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε προχθές στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, η οποία άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τον παρέπεμψε για απολογία.

Χθες το μεσημέρι ο 35χρονος απολογήθηκε στην ανακρίτρια Ρόδου και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Έχει «αδυναμία» στα σταθμευμένα αυτοκίνητα
Ο 35χρονος φέρεται να έχει «αδυναμία» στις διαρρήξεις οχημάτων αφού και τον Μάιο 2017 είχε και πάλι συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαγγέλου για άλλες 12 τέτοιες περιπτώσεις και μετά την απολογία του είχε και πάλι αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους!

Η «αντίστροφη» μέτρηση για τον συλληφθέντα για αυτή την πρώτη υπόθεση, ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα στις 8 Μαΐου 2017 όταν αστυνομικοί τον εντόπισαν στον Αρχάγγελο να οδηγεί το αυτοκίνητό του. Σε έλεγχο που του έκαναν αφού ακινητοποιήθηκε, βρήκαν μέσα σε αυτό διάφορα κλοπιμαία.

Ο 35χρονος προσήχθη στην αστυνομία όπου και εξεταζόμενος ομολόγησε τις πράξεις του.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο δράστης κατά τον προηγούμενο μήνα (Απρίλιος 2017) ακολουθώντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operadi) επιδίδονταν συστηματικά στην παραβίαση σταθμευμένων οχημάτων σε χώρους τουριστικών περιοχών του νησιού, με σκοπό την κλοπή.  

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης εξιχνιάστηκαν δώδεκα (12) διαρρήξεις οχημάτων τις οποίες διέπραξε το χρονικό διάστημα από αρχές Απριλίου έως την 07.05.2017, στις περιοχές Αρχαγγέλου, Αφάντου και Λίνδου όπου υπάρχουν τουριστικά αξιοθέατα.

Πιο συγκεκριμένα, έξι διέπραξε στο χώρο στάθμευσης της Παναγίας Τσαμπίκας Ψηλή (Κυράς), μία στα Βληχά, μία στο χώρο στάθμευσης στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο, μία στη Μονή Ανεμονίτρας στον Αρχάγγελο, μία στις Επτά Πηγές, μία στο Χαράκι και μία στον Αρχάγγελο.

Στην κατοχή του βρέθηκε μέρος των αφαιρεθέντων αντικειμένων, τα οποία αφού ταυτοποιήθηκαν αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Χρήσιμες συμβουλές
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου υπενθυμίζει στους πολίτες χρήσιμες συμβουλές για την προστασία του οχήματος τους από διάρρηξη ή κλοπή:

• Να έχετε πάντα τις πόρτες και το πορτπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, κλειδωµένα όταν οδηγείτε στην πόλη.
• Μην αφήνετε ποτέ το όχηµα µε αναµµένη τη µηχανή και το κλειδί στην υποδοχή του, ακόµα και αν βγαίνετε για µερικά δευτερόλεπτα από αυτό. Πάντοτε να παίρνετε το κλειδί µαζί σας.
• Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες, να κλείνετε τα παράθυρα και να ενεργοποιείτε το συναγερµό όταν σταθµεύετε το αυτοκίνητο.

• Μην αφήνετε κανενός είδους αντικείµενα, χρήµατα, πορτοφόλι, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, τσάντες και τιµαλφή µέσα στο αυτοκίνητο.

• Αφαιρείτε την πρόσοψη του ραδιοφώνου και κάθε τι πολύτιµο όταν βγαίνετε από το αυτοκίνητό σας.
• Μη φυλάσσετε τα εφεδρικά κλειδιά του οχήµατος µέσα σ’ αυτό, αλλά σε άλλο, ασφαλέστερο µέρος.

• Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό σας σε χώρο στάθµευσης (parking), να παίρνετε µαζί σας τα κλειδιά του. Μην αφήνετε στο όχηµα στοιχεία που δηλωτικά της ταυτότητάς σας.
• Να αποφεύγετε να σταθµεύετε το όχηµά σας σε ερηµικά μέρη.

• Σε περίπτωση που διαπιστώσετε, ότι το όχημα σας έχει παραβιαστεί καταγγείλετε το γεγονός στην Αστυνομία.