Το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος»  έρχεται στη Ρόδο

Το μουσικό εργαστήρι "Λαβύρινθος" με τα σεμινάρια και τις συναυλίες του, έρχεται για πρώτη φορά στη Ρόδο φιλοδοξώντας να γίνει ένας μόνιμος θεσμός στο νησί μας, προσφέροντας ακούσματα παραδοσιακής μουσικής.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε και στη Ρόδο εννέα Μουσικές Κυριακές με κορυφαίους Μουσικούς από όλο τον κόσμο από τις 16 Ιουλίου έως και τις 11 Σεπτεμβρίου με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Οι μαθητές θα παρακολουθούν καθημερινά δύο τρίωρα μαθήματα τεχνικής στο όργανο, μουσική φρασεολογία και θεωρία της μουσικής. Παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε «μουσικές παρέες» μαζί µε το δάσκαλο και τους άλλους μαθητές, ενώ συχνά οι προχωρημένοι λαμβάνουν μέρος στις καθιερωμένες συναυλίες - κλείσιμο σεμιναρίων, σε εξωτερικούς χώρους του τόπου που διεξάγονται.

Η πρώτη συναυλία θα δοθεί στον αύλειο χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου  Κυριακή 16 Ιουλίου 21.30 με τους καλλιτέχνες :
1ο μέρος Ross Daly (λύρα, τάρχου, ραμπαμπ, σάζι), Κέλυ Θωμά (λύρα) , Ταξιάρχης Γεωργούλης(ούτι) , Μαρίζια Κατσούνα(κρουστά)

2ο μέρος Κουλουμής (βιολί )  –Αλέξανδρος Παπαδημητρακης (ούτι)
Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος ιδρύθηκε το 1982 από τον Ross Daly, με σκοπό την μύηση των νέων, κυρίως, ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση στα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα από διάφορα μέρη του κόσμου. Από το 2002 φιλοξενείται στο χωριό Χουδέτσι στην Κρήτη όπου, τακτικά κάθε χρόνο, διοργανώνονται σεμινάρια και “master-classes” με μερικούς από τους μεγαλύτερους δασκάλους της παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο.

Λειτουργεί έτσι, σαν ένα σημείο συνάντησης για μουσικούς και μαθητές και είναι αναγνωρισμένο σαν το κορυφαίο ίδρυμα στην Ελλάδα σήμερα, σχετικά με την εκπαίδευση στον τομέα της τροπικής και παραδοσιακής μουσικής γενικότερα.

Ο Λαβύρινθος βραβεύτηκε με το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη το 2012. Το βραβείο ξεκίνησε από την Βουλή το 2008 για την αναγνώριση εξαιρετικών επιτευγμάτων από Ευρωπαίους. Το βραβείο δόθηκε για δραστηριότητες που διευκολύνουν διασυνοριακή συνεργασία μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση και προωθούν καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και καλύτερη συνεργασία μεταξύ πολιτών και κρατών μελών.

Επίσης πολύ πρόσφατα (23 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση υπό τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη με θέμα τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος».

Αναγνωρίζοντας τη διαχρονική και πολύτιμη προσφορά του Εργαστηρίου στην προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης νέων μουσικών, στην ανάδειξη των παγκόσμιων μουσικών ιδιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών μουσικών παραδόσεων, καθώς και στη δημιουργία ενός ευρύτατου πολυεθνικού δικτύου ανταλλαγών μουσικής γνώσης, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων να ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με φορείς και σχετικές πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές της χώρας με στόχο τον σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής για την ενίσχυση του ρόλου του Πολιτισμού στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων που διοργανώνονται , οι δάσκαλοι και οι μαθητές βρίσκονται συνεχώς σε µια παρέα. Εκτός από το χρόνο που διατίθεται σε συγκεκριμένα μαθήματα, παίζουν μουσική μαζί, τρώνε μαζί, συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συγκρίνουν ιστορίες κτλ. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα όχι µόνο την εκμάθηση τεχνικής και ρεπερτορίου, αλλά και την προσέγγιση αυτών των συχνά απρόσιτων παραδόσεων που εκπροσωπούν οι δάσκαλοι, σε ένα πολύ οικείο κλίμα και µε µια ιδιαίτερα προσωπική διάσταση.

Τα σεμινάρια στη Ρόδο θα γίνονται στον Προφήτη Ηλία όπου θα διαμένουν καθηγητές και μαθητές απολαμβάνοντας την ηρεμία και την δροσερή ενέργεια του βουνού, με στόχο της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει τις πρώην κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία, σε ένα Διεθνές Μουσικό Κέντρο.