Καταδικάστηκε 57χρονος Λεριός και δύο ακόμη άτομα σε κάθειρξη 13 ετών

Βαριές ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στον 57χρονο Λεριό και σε δύο Σύριους που κατηγορούνται σε υπόθεση διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα μας παράνομων αλλοδαπών, και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο παρά τους αυτοτελείς ισχυρισμούς που προέταξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Βέρα Χατζημάρτη και Δημήτρης Βλέμμας, έκρινε ένοχους και για τις δύο κατηγορίες τον 57χρονο Λεριό και τον 38χρονο Σύριο στους οποίους επέβαλε 10 χρόνια κάθειρξης για την διευκόλυνση εξόδου των αλλοδαπών και έξι χρόνια κάθειρξης για την εγκληματική οργάνωση, δηλαδή κατά συγχώνευση 13 χρόνια κάθειρξη ο καθένας με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κας. Εύης Αρνιθενού απάλλαξε από κάθε κατηγορία κρίνοντας αθώο τον 29χρονο Σύριο, ενώ καταδίκασε τον AZDIN ALI του Abdulah Συριακής καταγωγής που είναι φυγόδικος και σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

Συγκεκριμένα ο αλλοδαπός καταδικάστηκε (ωσεί παρών) σε κάθειρξη δέκα ετών για την διευκόλυνση εξόδου και δέκα έτη κάθειρξης για την εγκληματική οργάνωση, δηλαδή κατά συγχώνευση 15 χρόνια κάθειρξη με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση είχε διαλευκανθεί πέρυσι το φθινόπωρο από Λιμενικούς στην Κάλυμνο και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 βραδινές ώρες ο 57χρονος μετέφερε με το ταχύπλοο σκάφος του από τη Λέρο στη Κάλυμνο τέσσερις Σομαλούς τους οποίους και αποβίβασε στο αλιευτικό καταφύγιο «ΜΕΛΙΤΣΑΧΑ» Καλύμνου.

Οι αλλοδαποί με δύο ταξί πήγαν στο λιμάνι του νησιού προκειμένου να επιβιβαστούν με τα εισιτήρια που φέρεται να τους έδωσε ο 57χρονος Λεριός σε πλοίο με προορισμό τον Πειραιά, όμως τελικά το ταξίδι τους … ματαιώθηκε αφού εντοπίστηκαν από Λιμενικούς και συνελήφθησαν διότι παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί νόμιμα στην ελευθερία της διαμονής τους στη χώρα.
Την επόμενη μέρα το μεσημέρι συνελήφθη και ο 57χρονος ο οποίος την ώρα εκείνη επιχειρούσε να επιβιβαστεί στο σκάφος του και να επιστρέψει στο νησί του.

Σε βάρος του 57χρονου αλλά και τριών άλλων Σύριων, δύο εκ των οποίων συνελήφθησαν με ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος τους και ο τρίτος αναζητείται από τις διωκτικές αρχές, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ένταξη ως μέλος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων με σκοπό την κερδοσκοπία, συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων, διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή πολιτών τρίτης χώρας χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο με σκοπό την κερδοσκοπία και ηθική αυτουργία στην πράξη της διευκόλυνσης με σκοπό την κερδοσκοπία.