Νόμιμο το φορτίο με τα εκρηκτικά στην Κω

«Το φορτίο με τα εκρηκτικά αποτελούσε μέρος νόμιμης εμπορικής συναλλαγής μεταξύ εταιρειών που λειτουργούν νόμιμα στην Τουρκία και το Σουδάν».

Αυτό υποστηρίζει σε γραπτή ανακοίνωσή της η Lumar SA, πλοιοκτήτρια εταιρεία του υπό σημαία Μάλτας φορτηγού «Mekong Spirit», που την 23η Μαΐου εντοπίστηκε ανοικτά της Κω να μεταφέρει 81 κοντέινερ με εκρηκτικά και πυρομαχικά.

Για την υπόθεση έχει ήδη από τις 2 Ιουνίου προφυλακιστεί ο 61χρονος Ουκρανός πλοίαρχος Sergii Nevecheria, ενώ τα 16 μέλη του πληρώματος βρίσκονται υπό περιορισμό εντός του φορτηγού πλοίου, που την 25η Μαΐου κατέπλευσε συνοδεία σκαφών του Λιμενικού στη ναυτική βάσης της Σούδας.

Το «Mekong Spirit» είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Σαντατέρ της Ισπανίας φορτωμένο με 52 κοντέινερ γεμάτα εκρηκτικά και προορισμό το Τζιμπουτί, την Ινδονησία και την Αυστραλία. Πριν από τον διάπλου του Σουέζ, ωστόσο, κατέπλευσε στο λιμάνι της Σμύρνης, απ’ όπου φόρτωσε 29 ακόμα κοντέινερ με εκρηκτικά και πυρομαχικά (κυνηγετικά και άσφαιρα φυσίγγια) για να τα μεταφέρει στο λιμάνι του Σουδάν.

Στις 23 Μαΐου και ενώ έπλεε ανοικτά της Κω πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού έκαναν ρεσάλτο στο πλοίο ακινητοποιώντας το στον όρμο Κεφάλου της Κω. Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι του ελέγχου προηγήθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα στις αρμόδιες λιμενικές αρχές σχετικά με την ύπαρξη παράνομου φορτίου εκρηκτικών στα κοντέινερ του «Mekong Spirit».