Πράγματα και θαύματα  διαπίστωσαν οι επιθεωρητές στη Ρόδο

Συνεδρίασε την Τρίτη, 11/07/17, η Ολομέλεια της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, και ασχολήθηκε με τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή μας.

Στην έναρξη του Δ.Σ ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ, Σ. Χατζησάββας ενημέρωσε το Σώμα για τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από κεντρικά κλιμάκια Τεχνικών και Κοινωνικών Επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν αυτά που επανειλημμένα έχει καταγγείλει το Ε.Κ.Ρ και τα σωματεία για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, που αφορούν κυρίως μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ενοικίαση εργαζομένων, παράνομη μαθητεία κλπ.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν (και αυτό είναι θετικό) ότι η τοπική κλαδική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων εφαρμόζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων που έλεγξαν και την χαρακτήρισαν μία από τις καλύτερες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα ο Πρόεδρος κατήγγειλε το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει τα απαραίτητα μέσα (καύσιμα και οδοιπορικά) στις κατά τόπους υπηρεσίες  του ΣΕΠΕ, ώστε να μπορούν να διενεργούν περισσότερους ελέγχους, με αποτέλεσμα ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας της Ρόδου είναι πλήρως στελεχωμένη, η υπηρεσία δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει ελέγχους λόγω αυτών των ελλείψεων.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνονται επίσης τα εξής:
«Το Δ.Σ του Ε.Κ.Ρ αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην υπό εκκαθάριση Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δηλαδή αναστολή της απόφασης για τις απολύσεις και πλήρη απορρόφηση όλων των εργαζομένων από τις συστημικές τράπεζες, πρακτική που ακολουθήθηκε για τους εργαζόμενους άλλων συνεταιριστικών τραπεζών.

H Διοίκηση αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη του Σωματείου Ξεν/λων Ρόδου, το οποίο συμμετέχει στην 24ωρη κλαδική Απεργία, που προκήρυξε η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, στις 20 Ιούλη. Σε μία εποχή, που ο τουρισμός καταγράφει ρεκόρ αφίξεων και αύξηση εσόδων, οι εργαζόμενοι στον κλάδο βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα των βάρβαρων νόμων των μνημονίων, με ενώσεις προσώπων, ατομικές συμβάσεις, 4ωρα, εκ περιτροπής εργασία, μαθητεία, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία κλπ. Ο δρόμος του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους είναι μονόδρομος.

Η Διοίκηση του ΕΚΡ καλεί όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους να πάρουν μέρος στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του Σωματείου Ξεν/λων Ρόδου. Καλεί επίσης τα σωματεία των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (Σωματείο Ξεναγών και Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων), αλλά και τα υπόλοιπα  σωματεία μέλη του να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την απεργία.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των δύο σωματείων του Δήμου Ρόδου και των συμβασιούχων, τόσο για την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, όσο και για την άμεση επαναπρόσληψή τους. Καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο, ακολουθώντας την πρακτική που εφάρμοσαν οι περισσότεροι Δήμοι στη χώρα να πάρει απόφαση για επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συμβασιούχων και να προκηρύξει άμεσα τις θέσεις για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας σύμφωνα με τον νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε.

Το Ε.Κ.Ρ. εκφράζει για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και ζητά να ενισχυθεί η υπηρεσία καθαριότητας με προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό για να μπορέσει η υπηρεσία να ανταποκριθεί στο έργο της δίχως την παρουσία ιδιωτών.

Το Ε.Κ.Ρ αποφάσισε επίσης σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων «ΖΕΥΣ» της ΔΕΗ να αγωνιστεί για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από τη ΔΕΗ για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου της στη Νότια Ρόδο και να δοθεί προτεραιότητα σ αυτές τις προσλήψεις στους  δημότες και τους μόνιμους κατοίκους της Νότιας Ρόδου.

Η Διοίκηση του ΕΚΡ με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά, εκφράζει την πάγια θέση του ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση από ιδιωτικά συμφέροντα και ζητά να περάσει η ευθύνη λειτουργίας του φράγματος Γαδουρά στη ΔΕΥΑΡ με πρόσληψη από αυτήν του αναγκαίου του αναγκαίου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.

Τέλος, η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ στηρίζει την 24ωρη απεργία, που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), την Κυριακή 16 Ιουλίου, διαφωνώντας με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η Διοίκηση καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων για το δικαίωμά τους στην κυριακάτικη ανάπαυση και να μην ψωνίσουν από τα ανοιχτά καταστήματα.

Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία τους, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017».