Εκπαιδευτικές δράσεις  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, σας ανακοινώνουμε ότι η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων ανακοινώνει ότι θα είναι συνδιοργανωτής στις εκπαιδευτικές δράσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στο πλαίσιο του μαθήματος  «Αποκατάσταση, Επανασχεδιασμός και Αναβίωση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων Ι-ΙΙ» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του ΤΑΜ του ΔΠΘ Αλκιβιάδη Πρέπη.

Οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε Κάσο και Ρόδο και είναι αφιερωμένες –ως συμβολή του Δ.Π.Θ.– στα 70 χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα  στα πλαίσια του εορτασμού  του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου, μετά τη σχετική ανακήρυξη  από την Βουλή των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα:
Στην Κάσο οργανώνεται, σε συνεργασία με το Δήμο Κασίων και όλους τους τοπικούς φορείς, από τις 25 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2017, το πρώτο θερινό εργαστήριο, με θέμα «Ανάδειξη της μεταβυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας Εμπορειού, αξιοποίηση του λιμανιού του Εμπορειού και επανασχεδιασμός του περιβάλλοντος οικιστικού χώρου».

Στο εργαστήριο θα συμμετέχουν  φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. Οι εργασίες και οι προτάσεις τους θα παρουσιαστούν στο κοινό του νησιού και στη συνέχεια θα παραδοθούν στις Δημοτικές Αρχές, για περαιτέρω αξιοποίηση.

Παράλληλα  έχει προγραμματιστεί το Εργαστήριο να πλαισιωθεί και με ανάλογου περιεχομένου Σεμινάριο, ανοικτό και στην τοπική κοινότητα, το οποίο θα υποστηρίξει γενικότερα προβλήματα συντήρησης και αποκατάστασης – αναβίωσης ιστορικών κτιρίων και συνόλων.  
Το δεύτερο Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από 31 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου 2017στο νησί της Ρόδου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Με την εποπτεία του αρχιτέκτονα Ιορδάνη Σιναμίδη (υποψήφιου διδάκτορα και με ανάθεση διδασκαλίας του Τμήματος) φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. θα αποτυπώσουν και θα τεκμηριώσουν επιλεγμένα ιστορικά κτίρια της μεσαιωνικής πόλης.