Εφηβεία και Θεατρικό Παιχνίδι

Η εφηβεία είναι μία έντονη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου. Κατά τη διάρκειά της, το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με  σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές.


Παράλληλα, όμως, αλλάζει και ο τρόπος που η κοινωνία αλλά και οι γονείς αντιμετωπίζουν τον έφηβο. Είναι δηλαδή  διχασμένοι ανάμεσα στην αντιμετώπιση του εφήβου ως παιδιού και ως ενήλικα.  Ο έφηβος ωστόσο δεν είναι τίποτα από τα δύο. Είναι απλά ένας έφηβος.

Ένας έφηβος, ο οποίος, ακόμα ψάχνει την ταυτότητά του και που στρέφεται στους συνομηλίκους για να κάνουν μαζί το ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού. Όλες αυτές οι ξαφνικές αλλαγές που είναι απόλυτα φυσιολογικές, μοιάζει να έρχονται από το πουθενά και προβληματίζουν τους γονείς που με αγωνία σκέπτονται  «το παιδί μου άλλαξε, δεν ήταν έτσι» και ταράσσουν τα νερά μίας τυπικής οικογενειακής ζωής που είχε μάθει να λειτουργεί με παιδιά και όχι με εφήβους.

 Η εφηβεία όμως είναι μια περίοδος αλλαγών κατά τις οποίες ο έφηβος χρειάζεται ακόμη τους γονείς του.
Τους χρειάζεται για να μπορέσει να τους εναντιωθεί και να ωριμάσει αλλά επιπλέον τους χρειάζεται και για να τον στηρίζουν και να τον νουθετούν, να τον σηκώνουν όταν πέφτει και να του δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον από το οποίο ο νέος θα αντλήσει δύναμη για να κάνει τα βήματά του προς την ενηλικίωση.

Η εφηβεία δε φέρει όμως μόνο αναστάτωση αλλά είναι και ένα σπουδαίο ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού και της ταυτότητας. Αυτό το ταξίδι ανακάλυψης  μπορεί να διευκολυνθεί και να διευρυνθεί με τη βοήθεια του θεατρικού παιχνιδιού.

Γιατί;
Το θεατρικό παιχνίδι μέσα από κατάλληλες ασκήσεις και παιχνίδια λειτουργεί θεραπευτικά στην αγωνία αναζήτησης της ταυτότητας του εφήβου. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι ο έφηβος μπορεί να είναι όποιος θέλει, να αποφασίζει ο ίδιος ποια ταυτότητα θέλει να υποκριθεί, για λίγο να ζήσει σαν αυτήν και να δει αν του ταιριάζει ή όχι. Αυτό, τον απελευθερώνει.

Το θεατρικό παιχνίδι επίσης προορίζεται για ομάδες. Μέσα από τις ομάδες ο έφηβος έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με συνομηλίκους και να καταλάβει πως σε αυτό το ταξίδι δεν είναι μόνος του. Τα προβλήματά του δεν είναι μόνο δικά του. Μεγάλη σημασία για την ομαλή ανάπτυξη κάθε ανθρώπου είναι επίσης  η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης. Έτσι, το άτομο μπορεί να καταλαβαίνει τους ανθρώπους γύρω του.  Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.  Τέλος, το θεατρικό παιχνίδι αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, ενθαρρύνει τον αυθορμητισμό και την ελεύθερη έκφραση και τέλος διασκεδάζει!

Πού;
Πού μπορώ λοιπόν να πάω για να πάρω μία γεύση από τα πλεονεκτήματα του θεατρικού παιχνιδιού; Στο ΚΕΔΙΑΘ είναι η απάντηση. Σε ειδικούς χώρους όμορφα διαμορφωμένους και ασφαλείς που προορίζονται για διασκέδαση, χαλάρωση αλλά και για προσωπική ανάπτυξη.

Ποιος;
Υπεύθυνη της ομάδας θεατρικού παιχνιδιού είναι η Ηλιάνα Καλογεράκη, απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας που σε συνεργασία με την υπεύθυνη επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΔΙΑΘ εγγυώνται την ασφαλή και ευχάριστη διαμονή των νέων στον χώρο.

Πότε;
Η ομάδα θεατρικού παιχνιδιού θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη 17:00-18:30 στο ΚΕΔΙΑΘ. Η επικοινωνία με το ΚΕΔΙΑΘ σε περίπτωση που θέλετε να συμμετέχετε είναι απαραίτητη.
Αν λοιπόν έχετε ελεύθερο χρόνο και διάθεση για διασκέδαση, παιχνίδι και ανακάλυψη, σας περιμένουμε για να κάνουμε μαζί τα βήματα του ταξιδιού. Θα κλείσω με μία φράση του AugustoBoal : «Θέατρο είναι η τέχνη του να κοιτάζουμε τον εαυτό μας. Ελάτε λοιπόν να ανακαλύψετε τον δικό σας».
 
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο ΚΕΔΙΑΘ:   2241 181300  e-mail: kediath.dwdekanisou@gmail.com
Facebook: ΚΕΔΙΑΘ Κέντρο Έρευνας Διάγνωσης Αξιολόγησης κ' Θεραπείας Παιδιού &Εφήβου
 Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 30-32
Πλ.Ακαδημίας, Ρόδος
Site: www.kediath.gr
Ηλιάνα Καλογεράκη
Απόφοιτος ΦΠΨ Ιωαννίνων
Υπεύθυνη Ομάδων Προσωπικής Ανάπτυξης
Παιδιών & Εφήβων