Αλλάζουν όλα με τα συμβόλαια  του Thomas Cook, προβληματισμός στους Έλληνες ξενοδόχους

Μια σημαντική αλλαγή που προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στους Έλληνες ξενοδόχους και την ελληνική τουριστική βιομηχανία, αποφάσισε η ηγεσία του Thomas Cook, αναφορικά με την υπογραφή των συμβολαίων.

Όπως αποκαλύπτει το money-tourism.gr, με επιστολή της διευθύντριας συμβολαίων του μεγάλου tour operator, ενημερώνονται οι Έλληνες ξενοδόχοι, ότι τα συμβόλαια πλέον, θα υπογράφονται όχι απευθείας με τον Thomas Cook, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά με τον μεγάλο ευρωπαϊκό διαδικτυακό tour operator Sunhotels, θυγατρική εταιρία του αυστραλιανού ομίλου Webjet.

Η αλλαγή αυτή γίνεται άμεσα, με τα συμβόλαια που υπογράφονται την περίοδο αυτή για την σαιζόν 2018 και προβλέπει και αλλαγή στον τρόπο πληρωμής.

Τα νέα συμβόλαια δεν αφορούν τα ξενοδοχεία που είναι branded από τον Thomas Cook (Sentido, Casa Cook, κ.λπ.) ή έχουν συμβόλαια αποκλειστικότητας, ενώ εξαιρούνται και άλλα ξενοδοχεία που δεν εμπίπτουν στις προαναφερθείσες περιπτώσεις.

thomas Σύμφωνα με πληροφορίες η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκινάει με τα συμβόλαια της Αγγλικής αγοράς και ήδη στελέχη της Sunhotels, έρχονται σε επαφή με τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και υπογράφουν συμβάσεις για την σαιζόν 2018.

Η πληρωμή των διανυκτερεύσεων, πέραν του παραδοσιακού τρόπου της πίστωσης για μια περίοδο 50 ή 60 ημερών, που ισχύει γενικά στον κλάδο, τον οποίο πιθανότατα δεν θα επιθυμούν οι Έλληνες ξενοδόχοι, θα μπορεί να γίνεται από την Sunhotels με virtual card και ο ξενοδόχος μπορεί να πληρώνεται με την αναχώρηση του πελάτη, ή να προπληρώνεται, αν η κράτηση είναι μη επιστρέψιμης χρέωσης (non refundable).

Η συμφωνία
Η συμφωνία αφορά σε περισσότερα από 3000 ξενοδοχεία και η Webjet θα καταβάλλει στον Thomas Cook το ποσό των 21 εκ. λιρών για να εναρμονίσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα. Η ηγεσία του Thomas Cook εκτιμά ότι με την συμφωνία αυτή θα βελτιώσει την κερδοφορία του με ένα ποσό της τάξεως των 20 με 25 εκ. λιρών, σαν αποτέλεσμα της εξοικονόμησης κόστους που θα επιτύχει. Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος των μέτρων της εταιρείας για αναθεώρηση των οικονομικών της, αφού έφτασε επικίνδυνα κοντά στην κατάρρευση πριν από πέντε χρόνια.

Το συμβόλαια αυτά που «εκχωρούνται» στην Sunhotels, αντιστοιχούν σε ετήσια έσοδα της Thomas Cook ύψους £ 1,9 δις, το ένα τέταρτο του συνόλου των εσόδων του, και αφορούν ξενοδοχεία που δεν είναι Branded, δεν έχουν συμφωνία αποκλειστικότητας και κάποια ακόμη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας Webjet, ο Thomas Cook μεταφέρει 3.000 ξενοδοχειακές συμβάσεις – το μεγαλύτερο μέρος της συμπληρωματικής δραστηριότητας – στη Sunhotels, ενώ η βρετανική εταιρεία θα είναι επίσης σε θέση να προσφέρει τα 75.000 ξενοδοχεία, που διαθέτει η Sunhotels στον κατάλογο με τους πελάτες της.

Επίσης, η  Sunhotels θα είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση των ελέγχων υγείας και ασφάλειας στα ξενοδοχεία, μια περιοχή στην οποία δίνει μεγάλη σημασία ο Thomas Cook, μετά από την έντονη κριτική που δέχθηκε τον περασμένο χρόνο, μετά από έρευνα για το θάνατο δύο παιδιών σε διακοπές σε ξενοδοχείο του, πριν από μια δεκαετία.

Πηγή: money-tourism.gr