Διεθνές συνέδριο Μαθηματικών πραγματοποιήθηκε στη Νίσυρο

Με μεγάλη επιτυχία περατώθηκαν οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Μαθηματικών Νισύρου, που διεξήχθη από τις 10 έως τις 15 Ιουλίου, με διοργανωτές τους καθηγητές: Michael Harris του πανεπ. Columbia, Victor Rotger της  πολυτεχνικής σχολής Καταλονίας Ισπανίας και Ιωάννης Ν. Σακελλαρίδης του πανεπ.  Rutgers HΠΑ και Εθνικού  Μετσόβιου Πολιτεχνείου.   


Ο κ. Σακελλαρίδης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εταιρείας μας, είχε την γενική επιμέλεια της διοργανώσεως και των παράλληλων κοινωνικών εκδηλώσεων.

Το αντικείμενο του συνεδρίου εντάσσεται στην περιοχή της θεωρίας των αριθμών και συμμετείχαν 40 διακεκριμένοι καθηγητές μαθηματικών και άλλοι ερευνητές από Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, ΗΠΑ, Καναδά, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Γερμανία, Ελβετία και Τουρκία. Μεταξύ των εισηγητών ήταν, ο Henry Darmon, του πανεπ.  McGill του Καναδά, που έλαβε φέτος την μεγαλύτερη παγκοσμίως διάκριση στον τομέα της θεωρίας των αριθμών το Cole Prize, o Michael Harris βραβευμένος με το Clay Research Award το 2007 και ο Loic Merel βραβευμένος με το EMS Prize, το  Blumenthal Award και το βραβείο  Jacques Herbrand  της γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.


Το συνέδριο, χάρις στο ενδιαφέρον και την αγάπη προς την Νίσυρο του καθηγητού κ. Σακελλαρίδη, αλλά και του κύρους του στον διεθνή επιστημονικό χώρο, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Νίσυρο, με θέματα που έχουν σχέση με τα ανώτερα μαθηματικά, και λόγω του υψηλού επιστημονικού του κύρους συμμετέχουν οι κορυφαίοι επιστήμονες στον τομέα των μαθηματικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι συμμετείχε ο Ngo Bao Chau, βιετναμέζος καθηγητής στο πανεπ. του Σικάγου, τιμημένος με τη μεγαλύτερη διάκριση των μαθηματικών, το Fields Medal.

Οι σύνεδροι, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την όλη διοργάνωση του συνεδρίου, το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων, τις ομορφιές του νησιού και την ζεστασιά των κατοίκων.