Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά η διαπαραταξιακή επιτροπή

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο, ζητά η διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου Ρόδου.

Ζητά συγκεκριμένα να υπάρξει συνάντηση της επιτροπής με τον πρωθυπουργό για να ανατραπούν τα σχέδια που υλοποιούνται.
Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής :

“Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου με τις ομόφωνες αποφάσεις του (597/2009, 635/2014 και 360/2017) έχει εκφράσει διαχρονικά την πλήρη και καθολική αντίθεση  του ροδιακού λαού και των κοινωνικών του φορέων, στην κατασκευή Υποσταθμού Υπερυψηλής Τάσης 150/20kV, στην πυκνοκατοικημένη  συνοικία του Αγίου Νικολάου της πόλης της Ρόδου, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικός Τόπος (ΦΕΚ 171/14.05.2008). Απέναντι ακριβώς από τη νέα μαρίνα του νησιού, σε ελάχιστα μέτρα απόσταση από χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο!

Την ίδια ακριβώς θέση, έχουν εκφράσει με ομόφωνες αποφάσεις το Συμβούλιο της Τ.Κ. Ρόδου, το ΤΕΕ–Τμήμα Δωδ/σου με ομόφωνες αποφάσεις τριών διαδοχικών διοικήσεών του (462/09, 147/14, 34/16, 84/17), όλοι οι διατελέσαντες Δήμαρχοι Ρόδου, ο Σύλλογος των κατοίκων των ανατολικών συνοικιών της πόλης (ΑΠΟΠΕΣ), κλπ.
Δεν εκφράζουμε στείρα άρνηση. Αντιλαμβανόμαστε και αποδεχόμαστε την αναγκαιότητα κατασκευής του Υποσταθμού. Όχι όμως στη συγκεκριμένη πυκνοκατοικημένη θέση. Για το λόγο αυτό υποδείξαμε στον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. σωρεία εναλλακτικών θέσεων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. με τρόπο αλαζονικό, προσχηματικό και με βαθιά περιφρόνηση στην τοπική κοινωνία, τις απέρριψε όλες και επιμένει στη θέση αυτή. Μέσα από σωρεία μεθοδεύσεων και νομικών ελιγμών έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός τερατουργήματος με πολλές μάλιστα παραβιάσεις και υπερβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας.

Ζητούμε να δεχθείτε να συναντήσετε την Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου μας, στην οποία μετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις αλλά και οι κοινωνικοί φορείς του τόπου και η οποία έχει ορισθεί και εξουσιοδοτηθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου για τον χειρισμό του θέματος. Για να σας παρουσιάσει τους λόγους, που το έγκλημα σε βάρος της πόλης μας, πρέπει να σταματήσει άμεσα. Και να σας παραδώσει όλα τα στοιχεία εκείνα που τεκμηριώνουν τις θέσεις και το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας μας.

Ευελπιστώντας στην αποδοχή του αιτήματός μας, σας ευχαριστούμε θερμά.

Με εκτίμηση,
Η ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ
ΜΑΝΔΡΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Ρόδου και εκπρόσωπος της Πλειοψηφίας Δήμου Ρόδου
ΚΑΡΙΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, Επικεφ. Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Ρόδου
ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ ΧΑΤΖΗΣ, Επικεφ. Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Δήμου Ρόδου
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Επικεφ. Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Δήμου Ρόδου
ΠΟΤΣΟΣ ΤΑΚΗΣ, Επικεφ. Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Δήμου Ρόδου
ΓΛΥΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Πρόεδρος ΤΕΕ/Τμήμα Δωδ/σου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΗΜΩΝ, Εκπρόσωπος ΑΠΟΠΕΣ”.    

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΠΕΣ
Για την εξέλιξη αυτή, σε ανακοίνωσή του ο Αναπτυξιακός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κατοίκων των συνοικιών Αγίου Νικολάου, Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου, αναφέρει τα εξής:
“Ο αγώνας μας συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα. Θα δικαιωθούμε, αργά ή γρήγορα. Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο ΑΠΟΠΕΣ με εκπρόσωπό του, σε συνεδρίασή της την Τετάρτη 5-7-2017, αποφάσισε ανάμεσα στα άλλα,  να στείλει  και επιστολή στον Πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να τον συναντήσει προκειμένου  να του εκθέσουμε δια ζώσης και λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους κρίνεται απαραίτητη η διακοπή των εργασιών και η κατασκευή του υποσταθμού  της ΔΕΗ Α.Ε. σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣΡ  δηλαδή «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ και  σε ΚΑΜΙΑ πυκνοκατοικημένη περιοχή».
Ανάλογη επιστολή εστάλη και στον  αρμόδιο  Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη”.