Θα χρεωθούν οι καταναλωτές και με τον αέρα που καταγράφουν οι μετρητές νερού;

Γράφει ο Αθανάσιος Δηλανάς
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, πρώην Δ/ντής ΔΕΗ Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Σορωνής  Ρόδου

Εδώ  και πάνω από ένα μήνα παρακολουθώ με λύπη και αγωνία την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την υδροδότηση πολλών περιοχών του νησιού. Η ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο  επισκέπτες του νησιού όσο και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μεγάλη.

Αρχικώς το πρόβλημα ξεκίνησε από διάφορα χωριά και κάποιες μέρες αργότερα έφθασε μέχρι τη πολη. Προσπάθησα να εντοπίσω τις αιτίες που έφεραν το νησί σε αυτή την κατάσταση. Βασική αιτία είναι οι επί 2 χρόνια μειωμένες βροχοπτώσεις. Αυτό έχει σαν  αποτέλεσμα τη μείωση των παροχών των γεωτρήσεων.

Παράλληλα υπάρχει αύξηση των καταναλώσεων που έχει σχέση με την αυξηση του τουρισμού. Όπως είναι γνωστό αρμόδια υπηρεσία για την ύδρευση  όλου του νησιού μετά την δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου είναι η ΔΕΥΑΡ. Κατά τη γνώμη μου η ΔΕΥΑΡ πρέπει να έχει για όλες τις περιοχές του νησιού όλα τα απαραίτητα στοιχεία όπως π.χ. αριθμό γεωτρήσεων, παροχές των γεωτρήσεων, συνεχείς μετρήσεις για την μείωση των παροχών των γεωτρήσεων ιδίως σε περιόδους ανομβρίας και συγκεκριμένα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Για την συγκεκριμένη περίοδο πρέπει να έχει επίσης προβλέψει την αύξηση της ζήτησης τόσο λόγω της αύξησης του τουρισμού, όσο και λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών.. Το ερώτημα είναι εάν υπήρξε κάποιος προγραμματισμός για την αντιμετώπιση των αναμενομένων προβλημάτων.

Εδώ πρέπει να εξετάσουμε χωριστά το θέμα της υδροδότησης των χωρίων και χωριστά το θέμα της υδροδότησης της πόλεως και των περιοχών που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο της ΔΕΥΑΡ της πόλεως. Για μεν τα χωρία ισχύουν όλα όσο ανέφερα παραπάνω.

Σε γενικές όμως γραμμές  αυτά ισχύουν και για τη Ρόδο. Η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι ότι η έγκαιρη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά θα έλυνε το πρόβλημα της πόλεως. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη.

Το θέμα έμπλεξε στους διαξιφισμούς  για το ποιος θα λειτουργεί το φράγμα, στο διεθνή διαγωνισμό για την λειτουργία του, στις ενστάσεις και τις δικαστικές προσφυγιές, στα  γρανάζια της γραφειοκρατίας και συγκεκριμένα  στο Ελεγκτικό Συνέδριο που απέρριψε την εισήγηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανάθεση της λειτουργίας του φράγματος.

Όπως μάλιστα έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέφερε στην αιτιολόγηση της απόρριψης ότι ένας από τους λόγους της απόρριψης ήταν και μια μη επαρκώς τεκμηριωμένη απόφαση της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας.

Η περιφέρεια έκανε αμέσως προσφυγή κατά της απόφασης καταθέτοντας πρόσθετα στοιχεία.  Η προσφυγή υποστηρίχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο με τη  προσωπική παρουσία των κ.κ. Περιφερειάρχη και Δημάρχου  στις αρχές Ιουλίου όπου και εγκρίθηκε η ανάθεση του έργου. Εν τω μεταξύ για να πάρει η πόλη νερό από το φράγμα θα χρειασθούν άλλες 15 ημέρες όπως γράφεται στις τοπικές εφημερίδες. Υπήρξε εν τω μεταξύ πόλεμος ανακοινώσεων και αλληλοκατηγοριών κάτι που είναι το σύνηθες σπορ στις περιπτώσεις που προκύπτουν δυσκολίες.

Σημείωση: Μια παρένθεση “Στο παιχνίδι εκτός των άμεσα εμπλεκομένων μπήκαν και κάποιοι άσχετοι ψηφοθηρικοί μαϊντανοί οι οποίοι είναι πανταχού παρόντες πάντοτε με διαφορετικές ιδιότητες όπως π.χ. σαν Σύλλογος Περιβάλλοντος, σαν Επιτροπή Αγώνα, σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι κάποιου Καποδιστριακού Δήμου κ.λ.π.

Η τελευταία παρουσία τους ήταν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με στόχο την παρεμπόδισής της κατασκευής του Υποσταθμού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Έχω μακροχρόνια προσωπική εμπειρία από αυτά τα άτομα και τη ζημία που προκαλούν στο περιβάλλον και την οικονομία τόπου προκειμένου να μαζέψουν μερικά κουκιά για τις επόμενες εκλογές”.

Το φινάλε όλης αυτής της καθυστέρησης είναι ότι πολλές περιοχές της πόλης και των γύρω χωριών και οικισμών το πληρώνουν εδώ και ένα μήνα οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις με τις πολύωρες διακοπές νερού. Μερικές δε φορές αυτό συμβαίνει και 2 φορές την ημέρα. Εν τω μεταξύ για να πάρει η πόλη νερό από το φράγμα θα χρειασθούν άλλες 15 ημέρες όπως γράφεται στις τοπικές εφημερίδες.

Δεν φτάνει όμως μόνο ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται από την έλλειψη του νερού αλλά αύριο θα κληθεί να πληρώσει με τους λογαριασμούς του νερού και αυξημένη ψεύτικη κατανάλωση. Θα διερωτηθείτε βέβαια πως είναι δυνατό να συμβεί αυτό;;;

Θα δώσω αμέσως την εξήγηση. Όταν γίνεται διακοπή νερού τα δίκτυα (τα τοπικά και των σπιτιών) γεμίζουν με αέρα. Τα πολύ κεντρικά μεγάλα δίκτυα έχουν αυτόματα εξαεριστικά και εξαερώνουν αυτόματα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα τοπικά δίκτυα που δεν διαθέτουν αυτόν τον εξοπλισμό.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια διακοπής του νερού τόσο μεγαλύτερες ποσότητες αέρα εισέρχονται στο δίκτυο. Όταν όμως τροφοδοτηθεί το δίκτυο πάλι με νερό ο αέρας περνάει μέσα από τους μετρητές.

Οι μετρητές καταγράφουν την ροή του αέρα σαν να περνάει νερό. Μάλιστα η ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται ο μετρητής με τον αέρα είναι πολύ μεγαλύτερη από την περιστροφή του με νερό και επομένως επίσης μεγαλύτερη είναι και η ψεύτικη καταγραφή. (Νόμοι της υδραυλικής των ρευστών). Τα πρώτα λεπτά της τροφοδότησης του δικτυού περνά σκέτος αέρας.

Μετά περνάει από το μετρητή ένα μείγμα αέρα νερού οπού μάλιστα η ποσότητα του νερού είναι πολύ μικρότερη από τον όγκο του αέρα. Κατά την εκτίμησή μου στο μείγμα αυτό το 1/3 είναι νερό και τα 2/3 αέρας. Αφού περάσει και αυτή η φάση έρχεται ένα μείγμα νερού με πολύ μικρή ποσότητα αέρα .

Δυστυχώς όμως και τις υπόλοιπες ώρες που το δίκτυο είναι σε λειτουργία έρχονται στις βρύσες ποσότητες αέρα που απ' ότι φαίνεται παραμένει εγκλωβισμένος στα κεντρικά δίκτυο και απελευθερώνεται. Για να διαπιστώσω αυτά που γραφώ παραπάνω έκανα μετρήσεις με το μετρητή του σπιτιού μου μετά από μια οκτάωρη διακοπή νερού στην περιοχή μας.

Πήρα την ένδειξη του μετρητή με κομμένο το νερό και περίμενα (ήξερα περίπου την ώρα που θα έλθει το νερό) Άνοιξα μια βρύση κοντά στο μετρητή και όταν ήλθε το νερό παρατήρησα πότε θα σταματήσει να βγάζει η βρύση σκέτο αέρα και πήρα την ένδειξη. Ο μετρητής είχε γράψει 0,2 κυβικά. Στην επόμενη φάση ( μείγμα αέρα νερού) έγραψε 0,15 κυβικά εκ των οποίων όπως εκτίμησα τα 0,1 κυβικά ήταν αέρας.

Και εάν ακόμα δεχθούμε ότι στις υπόλοιπες 2 φάσεις το νερό δεν είχε καθόλου αέρα τότε η ψεύτικη καταγραφή είναι 0,3 κυβικά. Αυτό σημαίνει ότι επί 30 ημέρες έχουμε ψεύτικη καταγραφή με αέρα 0,3χ30=9 κυβικά. Εάν μετά από 15  ημέρες αποκασταθεί πλήρως η υδροδότηση θα έχουμε επίσης ενδιάμεσα ψεύτικη καταγραφή 15χ 0,3=4,5 κυβικά. Δηλαδή συνολικά 13,5 κυβικά καταγραφή από τον αέρα

Αποτελέσματα: 1) Πληρωμή 13,5 κυβικών νερού (για το σπίτι μου) χωρίς να τα έχω καταναλώσει,
2) Αύξηση όλων των επιβαρύνσεων που χρεώνονται στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΡ.
3) Εάν αλλάξει η κλίμακα λόγω αυξημένης κατανάλωσης θα ανεβεί το κόστος του κυβικού και ανάλογα οι προσαυξήσεις.

Ερώτηση: Σκοπεύει άραγε η ΔΕΥΑΡ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με κάποια έκπτωση ή θα χρειασθεί ο κόσμος να προχωρήσει σε προσφυγές;;

Και ποιος θα υπερασπισθεί τους απλούς πολίτες που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους;;