Ξεκίνησαν από το Δήμο Ρόδου οι δράσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον καταυλισμό του Καρακόνερου με σκοπό την καταγραφή των χαρακτηριστικών των νοικοκυριών των Ρομά, που διαμένουν σε αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά.

Στόχος του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το ΕΠ Νότιο Αιγαίου 2014-2020, είναι η κοινωνική ένταξη της συγκεκριμένης ομάδας στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό, με την εξασφάλιση τόσο της αρμονικής συνύπαρξης όσο και του σεβασμού της προσωπικότητας, αναγκαία προαπαιτούμενα για την κοινωνική συνοχή και ευημερία.

Παρούσες και επιβλέπουσες της καταγραφής ήταν οι κυρίες Άννα Ζωάννου, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των Φύλων, Τρίτης Ηλικίας, Αμεα και Εθελοντισμού και Ξεπαπαδάκη Παπαδημητρίου Βασιλική, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διοίκησης και Ληξιαρχείου.

 

 

Αρχικά, οι Ρομά συγκεντρώθηκαν σε υπαίθριο χώρο μέσα στο καταυλισμό, όπου και συνομίλησαν με τις δύο αντιδημάρχους. Η κ. Άννα Ζωάννου τους ενημέρωσε για το νέο επίδομα ΚΕΑ –(Κοινωνικό Εισόδημα  Αλληλεγγύης) για το οποίο, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να το δικαιούνται, απαράβατος όρος είναι η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο.

Στη συνέχεια η κ. Ξεπαπαδάκη Παπαδημητρίου Βασιλική, ανέλυσε στους παρευρισκόμενους τις κοινωνικές παροχές (κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, διαμεσολάβηση, ενημέρωση σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας, φορολογίας κ.λπ.) του Προγράμματος Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και γενικότερα για τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της στέγασής τους.

 

 

Να σημειωθεί ότι πρώτη φορά, στα τοπικά δεδομένα, υλοποιείται συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, που έχει ως στόχο την ολοκληρωμένη παρέμβαση για την κοινωνική ένταξη της ομάδας των Ρομά, στελεχωμένο με πολλές και διαφορετικές ειδικότητες επιστημόνων και με μακροχρόνιο σχεδιασμό για την πλήρη ενσωμάτωση τους.

Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε «πόρτα-πόρτα», αφού οι κοινωνικοί επιστήμονες του Δήμου επισκέφτηκαν όλα τα οικήματα. Συνολικά καταγράφτηκαν 58 οικογένειες, αποτελούμενες από 275 άτομα. Μετά από την επεξεργασία των δεδομένων της καταγραφής θα εκπονηθεί επιχειρησιακό πρόγραμμα για το σχεδιασμό των δράσεων και πρωτοβουλιών για την κοινωνική ένταξη των Ρομά που θα αφορούν στους άξονες: Εκπαίδευση, Στέγαση, Υγεία, Απασχόληση,  Κοινωνική μέριμνα και Ένταξη.

 

 

Σήμερα ο Δήμαρχος επισκέφτηκε στην Αθήνα τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ για την ολοκλήρωση της παραχώρησης του ακινήτου για τη προσωρινή μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ σε νέο χώρο έως την τελική τους ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία σε κατοικίες, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος στο σύνολο του και η ειλημμένη απόφαση για την αποδέσμευση του χώρου που σήμερα καταλαμβάνεται από τους Ρομά στο Καρακόνερο.