Ο σεβασμός κάθε δημόσιου αγαθού - ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ αποτελεί ευθύνη όλων μας

Από το ΙΝΚΑ Ρόδου Δωδεκανήσου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ένας φυσικός και περιβαλλοντικός πόρος που ανήκει σε κάθε έμβιο οργανισμό της γης και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής στο πλανήτη.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, με το οποίο έχει ήδη αρχίσει να είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, είναι η αδυναμία πρόσβασης μεγάλου μέρους του πληθυσμού της σε καθαρό νερό. 

Πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει, την τελευταία δεκαετία την ανησυχία τους σχετικά με την εμφάνιση των λεγόμενων «πολέμων του νερού» μετά το 2020, εξαιτίας ακριβώς αυτού του ζητήματος.  Ειδικοί σε διεθνείς οργανώσεις και οργανώσεις κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσμα της ακραίας και παρατεταμένης ξηρασίας, που πλήττει την Γη.

Μετά από συνομιλία μας με τον Αντιδήμαρχο Ρόδου κ. Αγαπητό Πάλλα μάθαμε ότι στην Ρόδο η ΔΕΥΑΡ λειτουργεί σήμερα 359 γεωτρήσεις και έχει ανοίξει 10 νέες σε όλο το νησί. Αυτό μπορεί εκ των πραγμάτων να κάνει η υπηρεσία του Δήμου και αυτό ακριβώς κάνουν νυχθημερόν οι αρμόδιοι.

Για να γνωρίζουν  οι καταναλωτές, οι πολίτες και οι επισκέπτες του νησιού οι διακοπές νερού σε διάφορες περιοχές έχουν να κάνουν όχι ακριβώς με διακοπές, αλλά με «διακοπές αναγκαστικές», αφού η στάθμη του νερού στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ είναι χαμηλότερη –στο κόκκινο- από τα σημεία στα οποία διοχετεύεται το νερό και δεν έχει την πίεση να ανέβει σε σημεία που υπάρχει υψομετρική διαφορά.

Επιπλέον η περιβαλλοντική επιβάρυνση του νησιού, η υπερκατανάλωση λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης έχουν αυξήσει στο έπακρον τις ανάγκες. Βεβαίως αποδεδειγμένα έχουν στερέψει οι υδροφόροι ορίζοντες στο νησί λόγω της ανομβρίας και της επιγενόμενης λειψυδρίας και ξηρασίας,  αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Κρήτη και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως επισημαίνεται από ειδικούς. Θέλουμε να επισημάνουμε, ότι το μόνο επαρκές προς το παρόν νερό, που υπάρχει στο νησί είναι το νερό από το φράγμα Γαδουρά, του οποίου την διαχείριση έχει αποκλειστικά η Περιφέρεια.

 Σ’ αυτήν την νέα πραγματικότητα, που αντιμετωπίζει το νησί μας όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε με απλές συμπεριφορές για να έχουμε τις αναγκαίες λύσεις.
           
ΑΠΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ - ΣΩΣΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ
1) Διορθώνετε αμέσως τις βρύσες που στάζουν, τα καζανάκια που τρέχουν και γενικά όλες τις διαρροές που εντοπίζετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις. Θυμηθείτε, όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται, 10 σταγόνες νερό το λεπτό ισοδυναμούν με 2 τόνους χαμένο νερό το χρόνο.    

2) Πλύνετε το αυτοκίνητό σας με σφουγγάρι και κουβά αντί με λάστιχο. Έτσι εξοικονομείτε έως και το 85% της ποσότητας του νερού.    

3) Καθαρίζετε τις αυλές, βεράντες, μπαλκόνια, πεζοδρόμια και γενικά όλους τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας με σκούπισμα και σφουγγάρισμα, χωρίς να χρησιμοποιείτε λάστιχο. Έτσι εξοικονομείτε έως 40 λίτρα νερού το λεπτό.  

4) Εγκαταστήστε τουαλέτα με καζανάκι ελεγχόμενης ροής. Εναλλακτικά, ρυθμίστε το φλοτέρ  στο καζανάκι ή τοποθετήστε ένα τούβλο (ή μια πλαστική σακούλα). Θυμηθείτε, η τουαλέτα ευθύνεται για την περισσότερη κατανάλωση νερού κατ΄ άτομο καθημερινά. Με κάθε τράβηγμα στο καζανάκι χάνονται 10 λίτρα νερού.

5) Προτιμήστε το σύντομο ντους αντί να γεμίζετε με νερό τη μπανιέρα σας. Εγκαταστήστε κεφαλή ντους χαμηλής κατανάλωσης νερού. Η εξοικονόμηση νερού μπορεί να είναι έως και 100 λίτρα.

6) Ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και απαιτείται λιγότερη ποσότητα νερού.  

7) Μην αφήνετε τη βρύση ανοικτή όταν ξυρίζεστε ή όταν πλένετε τα δόντια σας.  Θυμηθείτε, με τη βρύση ανοιχτή καταναλώνετε 15-20 λίτρα νερού, ενώ με προσεκτική χρήση χρειάζεστε λιγότερο από 3 λίτρα.  

8) Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων όταν είναι γεμάτα και ρυθμίστε τα στο πιο οικονομικό πρόγραμμα. Έτσι εξοικονομείτε έως και 150 λίτρα νερού.   

9) Αντί να πλένετε τα πιάτα ή τα φρούτα και λαχανικά κάτω από τη βρύση που τρέχει, γεμίστε μία λεκάνη. Η εξοικονόμηση νερού που θα επιτύχετε μπορεί να είναι έως και 100 λίτρα.  

10) Κοιτάτε για ετικέτες τάξης χαμηλής κατανάλωσης νερού όταν αγοράζετε νέες ηλεκτρικές συσκευές.  

11) Εγκαταστήστε δεξαμενή βρόχινου νερού και συνδέστε το στον κήπο. Το βρόχινο νερό είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για τα φυτά.

12) Προσέχετε τα παιδιά σας και μην τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας. Ενημερώστε τους γύρω σας για τη σημασία της εξοικονόμησης του νερού.

Με εκτίμηση,
o Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΝ.ΚΑ. Ρόδου/Δωδεκανήσου».