Μουσικός λαβύρινθος με σάζι, κανονάκι και ούτι

Συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή οι συναυλίες που διοργανώνονται από το Μουσικό Ερργαστήρι Λαβύρινθος, το Δήμο Ρόδου και το ΔΟΠΑΡ.

Αυτή την Κυριακή 30 Ιουλίου στις 21:30 στον Προμαχώνα του Παλατιού, ταξιδεύουμε μέχρι τη γειτονική Τουρκία.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας οι δεξιοτέχνες στο σάζι Περικλής Παπαπετρόπουλος και CihanTürkoğlu θα συμπράξουν σε μελωδίες και τραγούδια από την Ελλάδα και την Τουρκία σε ένα είδος μουσικού διαλόγου που ονομάζεται “Μουχαμπέτ’’.

Ενώ στη συνέχεια οι Χρήστος Μπάρμπας (νέυ), Muhittin Kemal Temel (κανονάκι), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι) και Ahmet Faruk Ayaz (φωνή) θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που αποτελείται από δικές τους συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς καθώς και από κομμάτια του παραδοσιακού ρεπερτορίου.

1ο μέρος:
Περικλής Παπαπετρόπουλος (σάζι, φωνή) & Cihan Türkoğlu (σάζι, φωνή)

 Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος και ο Cihan Türkoğlu είναι και οι δυο αναγνωρισμένοι δεξιοτέχνες στο σάζι, ένα όργανο της οικογένειας του λαούτου με μακρύ βραχίονα που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στις μουσικές παραδόσεις της τουρκικής υπαίθρου.

Ο Cihan σπούδασε αυτό το όργανο στη χώρα του την Τουρκία με διάφορους δασκάλους ανάμεσα στους οποίους και ο κορυφαίος Mehmet Erenler από τον οποίο μυήθηκε στα διάφορα τοπικά ιδιώματα που βρίσκονται διάσπαρτα στην Τουρκία. Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος ξεκίνησε τις σπουδές του στο σάζι με τον RossDalyστην Κρήτη και στη συνέχεια δέχθηκε πολύτιμη καθοδήγηση από τον αείμνηστο Talip Özkanκαθώς και από τον MehmetErenler.

 Στη συνέχεια δούλεψε πολλά χρόνια προσαρμόζοντας τμήματα του Ελληνικού ρεπερτορίου στο σάζι εξερευνώντας σύγχρονες συνθέσεις για το όργανο αυτό. Από τη διαδικασία αυτή ανέπτυξε ένα μοναδικό δικό του τρόπο προσέγγισης και παιξίματος που τον χαρακτηρίζει.

2ο μέρος:
Χρήστος Μπάρμπας (νέυ), Muhittin Kemal Temel (κανονάκι), Ahmet Faruk Ayaz (φωνή)

Ο Χρήστος Μπάρμπας είναι ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες στην Ελλάδα στο νέυ. Μετά από πολλά χρόνια μελέτης του παραδοσιακού τουρκικού τρόπου παιξίματος πλάιστον μεγάλο δάσκαλο Ömer Erdoğdular  ξεκίνησε μια δική του πορεία εξερευνώντας νέους τρόπους παιξίματος και νέες μουσικές προσεγγίσεις για το νέυ.

Ο Muhittin Kemal Temel είναι ένας Τούρκος δεξιοτέχνης στο κανονάκι ο οποίος γεννήθηκε και ζει στη Γερμανία. Σε συνεργασία με διακεκριμένους συνθέτες έχει καταφέρει να δημιουργήσει μουσικές γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικούς μουσικούς πολιτισμούς. Ο Ahmet Faruk Ayaz είναι ένας νέος τραγουδιστής από τη Σμύρνη που ειδικεύεται στο κλασσικό τουρκικό φωνητικό ιδίωμα. Μαζί τους στο ούτι ο Ταξιάρχης Γεωργούλης.