Πρωτοπρεσβύτερος  του Οικουμενικού θρόνου  ο πατήρ Ιωάννης Χαλκιάς

Μία ηθική ικανοποίηση αποτελεί για τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου, τον γνωστό και αγαπητό σε όλους Παπαγιάννη, ότι του απονεμήθηκε οφίκιο από το Πατριαρχείο, όπως και στον πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού κ. Μανόλη Θεουλάκη.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε αρχιερατική λειτουργία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, στο τέλος της οποίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, έκανε απονομή οφικίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το οφίκιο είναι τίτλος τιμής, δηλαδή έκφραση ευαρέσκειας της Εκκλησίας προς τον κληρικό ή τον ιεροψάλτη, προφανώς λόγω του έργου του, της στάσης του κτλ. που έχει ξεχωρίσει.

Το ένα οφίκιο απονεμήθηκε στον Παπαγιάννη ο οποίος είναι Γενικός αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς  Μητρόπολης Ρόδου και προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού.

Το Πατριαρχείο του απένειμε το οφίκιο του «πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου», όπως λέγεται. Ο ίδιος μέχρι τώρα ήταν πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου αλλά το οφίκιο του Πατριαρχείου είναι, βέβαια, ανώτερο.

Το δεύτερο οφίκιο που απονεμήθηκε στον πρωτοψάλτη του Ευαγγελισμού, λέγεται «άρχων υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».

Σημειώνεται ότι, τα οφίκια αυτά του Πατριαρχείου απονέμονται έπειτα από σχετική εισήγηση της Μητρόπολης προς τον Πατριάρχη και αποτελούν μεγάλη τιμή ενώ, βέβαια, δεν δίνονται συχνά.

Ερωτηθείς ο Παπαγιάννης τι σημαίνει για τον ίδιο η τιμή αυτή, με τη σεμνότητα που τον διακρίνει περιορίστηκε στο να πει:  

«Για μας είναι μία ηθική ικανοποίηση για την προσφορά».
Σημειώνεται ότι ο ίδιος βρίσκεται στο γραφείο της Μητρόπολης εδώ και 25 χρόνια που είναι ιερέας ενώ αρχιερατικός επίτροπος είναι δώδεκα χρόνια, θέση που του ανέθεσε ο νυν Μητροπολίτης Ρόδου γιατί, όπως λέει χαρακτηριστικά, στο γραφείο αυτό πρέπει να είναι κάποιος που να δίνει λύσεις, να ικανοποιεί τον κόσμο κτλ.