Οι φίλοι της υπαίθριας γυμναστικής ζητούν χώρο να γυμνάζονται στη Ρόδο

Μετά από συνεννόηση αθλητών, φίλων γυμναστικής και προπονητών του νησιού, το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και από κοινού ομαδική προπόνηση 50 ατόμων περίπου, στο πάρκο της οδού Βύρωνος , στον χώρο με τα μονόζυγα.

Ήδη το πάρκο, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, προσελκύει κάθε απόγευμα δεκάδες κόσμου κάθε ηλικίας. Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν να γνωριστούν όλοι οι Ροδίτες φίλοι της υπαίθριας γυμναστικής, (Calisthenics and Street Workout)  να διαδοθεί το σπορ και να ακουστούν νέες απόψεις σε θέματα προπόνησης και διατροφής.

Το πραγματικό κίνητρο των παιδιών όμως ήταν μια μεγαλύτερη ιδέα, και συγκεκριμένα το να φτιαχτεί ένας νέος χώρος γυμναστικής, σε μια πιο όμορφη και κατάλληλη τοποθεσία.

Το έδαφος στο πάρκο της Βύρωνος, είναι τραχύ και με πέτρες, με αποτέλεσμα να μην είναι το καταλληλότερο. Πολλές από τις πιο προχωρημένες ασκήσεις στα μονόζυγα δεν μπορούν να εκτελεστούν λόγω της πιθανότητας πτώσης και φυσικά τον τραυματισμό.

Οι τοπ πρωταθλητές των κρίκων για παράδειγμα (βλ. ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας) προπονούνται συχνά πάνω από ειδικά στρώματα.
Στην υπαίθρια γυμναστική μια καλή εναλλακτική είναι... η άμμος.

Στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ μάλιστα, μεγάλο τμήμα της κεντρικής παραλίας Santa Monica έχει διαμορφωθεί με μονόζυγα διαφόρων τύπων για να καλύπτουν τις ανάγκες του καθενός και να βοηθούν την εκτέλεση όλων των σύνθετων ασκήσεων.

Το ίδιο πρότυπο ακολούθησε και ο δήμος Αλίμου στην Αθήνα, όπου με την παρότρυνση των τοπικών αθλητών έκτισε παρόμοια πάρκα υπαίθριας γυμναστικής σε πολλαπλά σημεία και περιοχές.

Οι Ροδίτες τώρα με την παρουσία τους προτείνουν στο δήμο την κατασκευή ενός μικρού πάρκου στην κεντρική παραλία του νησιού, συγκεκριμένα στο ΄Ελλη ή την Ψαροπούλα, σε σημείο όπου θα υπάρχει αρκετή άμμος.

Όπως τονίζει ο διοργανωτής της συνάντησης Τάσος Ζάγκος, αυτό αποτελεί ένα μεγάλο όραμά τους, μιας και πιστεύουν πως θα βοηθήσει το άθλημα να αναπτυχθεί ακόμα παραπάνω. Θέλουν η γυμναστική να ενώνει τους ντόπιους, να υπάρχει το αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ όλων, να εμπνέει ο ένας τον άλλον και να αναπτυχθούν όλοι σωματικά και νοητικά ως ομάδα. Στα αθλήματα δύναμης, όπως η άρση βαρών, οι κρίκοι, η καλλισθενική γυμναστική κλπ υπάρχει αυτή η φιλοσοφία.

Αυτός ο συναγωνισμός και όχι ο ανταγωνισμός. Όλοι έχουν ως αντίπαλο τον εαυτό τους και όχι τον διπλανό. Όλοι πάνω-κάτω έχουν έναν κοινό σκοπό, την αυτοβελτίωση.

Το σημείο γύρω από το ενυδρείο αποτελεί "μαγική" τοποθεσία -λένε χαρακτηριστικά- μιας και είναι μέρος που εξυπηρετεί τον καθένα. Κεντρικό και όμορφο, μπορεί να αποτελέσει μέρος συνάντησης όπου θα προπονείται ο καθένας, ντόπιος και μη.

Οι εμπνευστές της ιδέας επισημαίνουν ότι η διαμόρφωση ενός μικρού χώρου της παραλίας με μονόζυγα στα πρότυπα του πάρκου Βύρωνος, έχει πολύ χαμηλό κόστος, αποτελεί υπόθεση μιας ημέρας και οι αθλητές είναι διατεθειμένοι να καλύψουν μόνοι τους το κόστος, αλλά και το "στήσιμο" των μονόζυγων. Αφού φυσικά λάβουν το πράσινο φως από τους αρμόδιους του δήμου.

Τί είναι η καλλισθενική προπόνηση;
Η υπαίθρια γυμναστική περιλαμβάνει εκατοντάδες ασκήσεις και προγράμματα για κάθε επίπεδο αθλητή, από εντελώς αρχάριους μέχρι πολύ προχωρημένους και επαγγελματίες. Πρόκειται για φυσικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος (calisthenics) που δεν χρειάζονται ιδιαίτερο εξοπλισμό, πέρα από ένα απλό μονόζυγο ή κρίκους και μπορούν να γίνουν οπουδήποτε με ελάχιστο έως μηδενικό κόστος.

Πήραν το όνομά τους από τις λέξεις κάλλος (ωραίο) και σθένος (δύναμη), αφού ήταν ένας τρόπος ενδυνάμωσης όλου του σώματος που χρησιμοποιούταν από αθλητές και πολεμιστές στην αρχαία Ελλάδα, με σκοπό την απόκτηση δύναμης και ταχύτητας.

Ακόμα και αθλητές που προτιμούν τα βάρη και τις ασκήσεις γυμναστηρίου μπορούν να ωφεληθούν από αυτό το είδος άσκησης, αφού επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και μεθόδους εφαρμογής, ενώ μπορεί να εκτελείται οπουδήποτε, από ταξίδια μέχρι και μέσα στο σπίτι. Κάθε αθλητής μπορεί να βγει κερδισμένος γνωρίζοντας τον τρόπο να προσαρμόζει σωστά αυτό το σύστημα στα μέτρα του και την καθημερινότητά του.

Η εκδήλωση στο facebook: https://www.facebook.com/events/1876437169350478/