Έτοιμη η λίστα για τη διαγραφή των οφειλών

Ολοκληρώθηκε από τις Οικονομικές Υπηρεσίες της Ρόδου η λίστα για τους οφειλέτες ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. η οποία περιλαμβάνει 41.555 εγγραφές που αντιστοιχούν στο ποσό των 33.590.000 ευρώ, τα οποία έρχονται για διαγραφή στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό, σε δηλώσεις του χθες, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, ολοκληρώθηκε η λίστα από την Οικονομική Υπηρεσία για τη διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. η οποία θα έρθει για έγκριση στο δ.σ. αύριο.

Πρόκειται για 41.555 εγγραφές οι οποίες αντιστοιχούν στα 33.590.000 ευρώ που είναι οι οφειλές. Σημειώνεται ότι, το ποσό αυτό, είναι το κεφάλαιο συν τα πρόστιμα που το διπλασιάζουν. Δηλαδή, 16.8 εκατ. ευρώ είναι το κεφάλαιο επί δύο που είναι τα πρόστιμα. Σ’ αυτόν, όμως, τον υπολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις διότι αυτές μεταβάλλονται κάθε μήνα, γι’ αυτό και το ποσό θα συμπληρωθεί στην εισήγηση συν τις όποιες προσαυξήσεις.

Προκύπτει, επίσης, ότι ο μέσος όρος της οφειλής που είχε η πλειονότητα των συμπολιτών μας ιδιωτών και επιχειρηματιών είναι στα 800 ευρώ επειδή έχει πάρα πολλούς μικροφειλέτες.

Οι ρυθμίσεις
Ο Αντιδήμαρχος, θέλησε, επίσης, χθες, να ενημερώσει και να απευθύνει κάλεσμα στους οφειλέτες του Δήμου επειδή έχει δημοσιευθεί ο νόμος, που είναι ο 4483 του 2017, να προσέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα (σ.σ. αν και τον έχουν ενημερώσει ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο από σήμερα) για να κάνουν τις διαδικασίες να μπουν στη ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι, σ’ αυτή τη ρύθμιση μπαίνουν οφειλές-ο νόμος δεν ξεκαθαρίζει ποιες άρα θεωρούν ότι αφορά σε πάσης φύσεως οφειλές, εκτός και εάν βγει κάποια ερμηνευτική εγκύκλιος-οι οποίες είναι βεβαιωμένες ή θα βεβαιωθούν έστω και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Εκείνο που θέλουν να κάνουν γνωστό είναι ότι αν ο πολίτης έρθει και πληρώσει τη βασική του οφειλή εφάπαξ, όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις διαγράφονται. Αν κάνει ρύθμιση από 2-24 δόσεις ο οφειλέτης θα τύχει απαλλαγής κατά ποσοστό 80% από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, από 25-48 δόσεις η απαλλαγή θα ανέλθει στο 70%, σε 49-72 δόσεις στο 60% και σε 73-100 δόσεις η απαλλαγή θα είναι σε ποσοστό 50%.

Επίσης, μπορούν να ρυθμιστούν όσες υποθέσεις βρίσκονται στην επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών, ακόμα και αν έχει ολοκληρωθεί η συζήτησή τους και έχουν έρθει στο δ.σ. με δήλωση παραίτησης του ένδικου μέσου. Και κατέληξε λέγοντας ο κ. Διακοσταματίου: «Άρα, καλούμε όλο τον κόσμο, όσους οφείλουν, να έρθει να μπει στη διαδικασία της ρύθμισης-είναι μία πολύ καλή διάταξη πιστεύω-για να μπορέσουν  να εξοφλήσουν και να πάρουν και τις ενημερότητές τους, να ξεμπλοκαριστούν δηλαδή τα ΑΦΜ τους».