Διαφωνεί ο Σάκης Στάγκας για τα τεκταινόμενα στη ΔΕΥΑΡ

Διαφωνεί ο Σάκης Στάγκας  για τα τεκταινόμενα στη ΔΕΥΑΡ

Διαφωνεί ο Σάκης Στάγκας για τα τεκταινόμενα στη ΔΕΥΑΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 553 ΦΟΡΕΣ

Στο…πόδι είναι οι αλλαγές της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΡ που έρχονται για έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Σώματος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης κ. Σάκη Στάγκα.

Ο ίδιος, ασκεί κριτική για την προχειρότητα, όπως υποστηρίζει, της πρότασης που εισηγείται η ΔΕΥΑΡ στο δημοτικό συμβούλιο και λέει ότι γι’ αυτό την καταψήφισε.

Όπως δήλωσε χθες, η πρόταση ήρθε στο Δ.Σ. χωρίς εισήγηση και τα σχετικά στοιχεία, και με αυτήν αναγνωρίζεται ότι επτά κοινότητες, η Κάλαθος, Πυλώνα, Λαρδο, Ασκληπιειό, Γενάδι, Λαχανιά και Αρνίθα, των οποίων το νερό είναι υφάλμυρο θα έχουν μείωση στην τιμή του νερού για έξι μήνες τόσο οι οικίες όσο και τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία κτλ.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Στάγκας, στην εισήγηση δεν συμπεριελήφθησαν τα πραγματικά στοιχεία, όπως για πόσο καιρό είναι υφάλμυρο το νερό στις περιοχές αυτές-που πράγματι είναι και ταλαιπωρεί αρκετά χρόνια αυτούς τους συμπολίτες μας.

Για παράδειγμα, από τη στιγμή που το Γεννάδι έχει υφάλμυρο νερό και τροφοδοτεί με τα βυτία τη Μεσαναγρό, πως είναι δυνατόν να μένει αυτή η κοινότητα απ’ έξω. Επίσης, το δίκτυο τροφοδοτεί το Βάτι με ύδρευση, και αυτό έμεινε έξω. Οι Πεύκοι στη Λίνδο τροφοδοτούνται από τη Λάρδο η οποία έχει υφάλμυρο νερό και εξαιρείται αλλά δεν εξαιρούνται οι Πεύκοι.

«Είναι μία τιμολογιακή πολιτική…στο πόδι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Στάγκας.

Το πιο σημαντικό, όμως, για τον ίδιο είναι ότι μέχρι τα πρώτα δέκα κυβικά, η τιμή μειώνεται κατά 30%, δηλαδή τρία κυβικά. Μέχρι τας 30 κυβικά κατά 50%, δηλαδή άλλα δέκα κυβικά στην ουσία. Συνολικά, πρόκειται για δεκατρία κυβικά με μισό ευρώ, δηλαδή στο τρίμηνο η μείωση αντιστοιχεί μόνο σε 6,5 ευρώ. Έτσι, εάν ένας συμπολίτης μας παίρνει εμφιαλωμένο νερό, το τρίμηνο του κοστίζει 135-150 ευρώ, άρα η μείωση αυτή «είναι…για γέλια», όπως είπε.

Επιπλέον, για τα ξενοδοχεία που έχουν μειωμένο νερό, ανέφερε ως παράδειγμα ξενοδοχειακή μονάδα στα Βλυχά η οποία το 2016 χρεώθηκε 45 χιλιάδες κυβικά νερού και 90 χιλιάδες ευρώ. Για το μήνα Απρίλιο που ήταν κλειστή, χρέωσαν στο ξενοδοχείο κατανάλωση 49 χιλιάδες κυβικά νερού, δηλαδή εκατό χιλιάδες ευρώ.

Το ξενοδοχείο υπέβαλε ένσταση η οποία, όμως, απορρίφθηκε. Είπε, ακόμη, ότι ρωτήθηκε ο Πρόεδρος της κοινότητας πόσες γεωτρήσεις είχαν εκείνη την περίοδο και του απάντησε μόνο μία η οποία παράγει τριάντα κυβικά την ώρα. Και ο κ. Στάγκας αναρωτιέται αφού η μοναδική γεώτρηση παράγει 21 χιλιάδες κυβικά το μήνα, πως χρεώνουν 49 χιλιάδες κυβικά.

«Την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ σε κάθε περίπτωση μπορώ να τη χαρακτηρίσω ένα τεράστιο σφάλμα το οποίο δεν αντέχει πλέον ο ροδιακός λαός», τόνισε ακόμη ενώ ανέφερε ότι, το αποτέλεσμα αυτής είναι ότι υπάρχουν 50 εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτα ενώ λογαριασμοί άρδευσης δεν έχουν βγει εδώ και επτά χρόνια ενώ το τέλος έργων 80% δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε έργα, εκτός της τελευταίας περιόδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που απαιτείται είναι να γίνει ένας πλήρης έλεγχος από την αρχή ώστε να κατατεθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση για σωστή τιμολογιακή πολιτική στο νερό και ιδιαίτερα όταν το νερό θα έρχεται από το φράγμα με 6 λεπτά το κυβικό ή το ανώτερο με 9 λεπτά και χρεώνεται 1 ευρώ στην ύδρευση που με τα υπόλοιπα τέλη ξεπερνάει τα 2 ευρώ.

Κλείνοντας, λέει ακόμη ότι δεν μπορεί να χρεωνόμαστε 1000% πάνω το νερό από τη στιγμή που υπάρχουν κλίμακες και πρέπει να υπάρχει μία λογική τιμή.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο