Τάσος Ισαάκ - Σολωμός Σολωμού

Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α. Κ. Καλημερίδης

Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα
Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και  το αίμα
                                      

Οι παραπάνω στίχοι του Κωστή Παλαμά επαληθεύτηκαν ακόμη μια φορά την 11 και 14 Αυγούστου 1996 όταν οδηγούμενοι από  το πύρωμα της καρδίας τους και με το αίμα τους ο  Τάσος  Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού  έγραψαν άλλη μια σελίδα ηρωισμού και  μεγαλοσύνης του Ελληνισμού.
Τα γεγονότα  εξελίχθηκαν όπως παρακάτω:

Την 2 Αυγούστου 1996 η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών με 7000 μέλη και με συμμετοχή επιπλέον 200 Ευρωπαίων  μοτοσικλετιστών οργάνωσε αντικατοχική πορεία με διαδρομή από το Βερολίνο μέχρι την κατεχόμενη Κερύνεια. Την 10 Αυγούστου έφθασαν στην Κύπρο και την 11 Αυγούστου ήταν αποφασισμένοι να εισέλθουν στην Κερύνεια για  ειρηνική διαδήλωση.

Το κατοχικό καθεστώς είχε δώσει εντολές να πυροβολούνται όσοι επιχειρούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα και επικράτησε ανησυχία στην Κύπρο. Μετά από συνάντηση του προέδρου της Ομοσπονδίας των μοτοσικλετιστών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη η πορεία ματαιώθηκε . Έτσι μια πολύ καλά οργανωμένη πορεία διαλύθηκε και μετατράπηκε σε μια ανεξέλεγκτη πορεία που κανείς δεν ήταν σε θέση να ελέγξει πλέον. 

Οι  διαδηλωτές πέρασαν στη νεκρή ζώνη. Οι κατοχικές δυνάμεις άναψαν φωτιά για να τους απομακρύνουν. Στη Δερύνεια  άρχισαν οι συγκρούσεις.  Μοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους ένοπλους στρατιώτες της κατοχικής δύναμης αλλά και οργανωμένους Τούρκους και Τουρκοκύπριους που περιελάμβαναν και  ομάδες των Γκρίζων Λύκων.

O  Ισαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Ελληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Τούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν μεγάλος αριθμός Τούρκων και Τουρκοκύπριων  καθώς και μέλη της  αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν επανειλημμένα με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς, μέχρις ότου αυτός εξέπνευσε. Μέλη  της Ειρηνευτικής  Δύναμης του ΟΗΕ ήταν παρόντα στην σκηνή αλλά δεν επενέβησαν.  Καθοδηγητής της δολοφονικής δράσης εναντίον του  Ισαάκ φέρεται να ήταν ο αρχηγός  των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν.
 

Άνανδροι δολοφόνοι κτυπούν τον ανυπεράσπιστο  Τάσο ΙσαάκΆνανδροι δολοφόνοι κτυπούν τον ανυπεράσπιστο Τάσο Ισαάκ

Ο Τάσος Ισαάκ άφησε πίσω του σύζυγο, γονείς και αδελφές. Η γυναίκα του ήταν έγκυος και  λίγο αργότερα έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι που πήρε το όνομα του. Τρεις ημέρες αργότερα έγινε η κηδεία του.

Την ίδια ημέρα έλαβε χώρα το δεύτερο έγκλημα: Όταν, στις 14 Αυγούστου, ημέρα κατάληψης της Αμμοχώστου , ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε στο οδόφραγμα της Δερύνειας για να αφήσει στεφάνια στον χώρο της δολοφονίας, επανεμφανίστηκαν οι Γκρίζοι Λύκοι, και ξανάρχισαν τα επεισόδια.

Ο Σολωμός Σολωμού, εξάδελφος του Ισαάκ, με πατριωτική έξαρση  ξέφυγε από τον κλοιό των κυανόκρανων, πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε να ανεβεί σε ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Μέσα σε δευτερόλεπτα είχε σκαρφαλώσει στον ιστό αγέρωχος με ένα τσιγάρο  στο στόμα..Ήταν σαν να  είχε πάρει ήδη απόφαση να δώσει μία ακόμα ζωή στον αγώνα των Κυπρίων για την Ελευθερία. Εκεί δέχτηκε πυρά και μια σφαίρα τον χτύπησε στο λαιμό, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ  κατά των διαδηλωτών. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες, ανάμεσα τους αρκετά μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Το άψυχο σώμα του Σολωμού απομακρύνθηκε από το σημείο και λίγη ώρα αργότερα, διαπιστώθηκε ο ακαριαίος θάνατος του Ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού είναι ο Κενάν Ακίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και υπουργός του ψευδοκράτους. Σε συνέντευξη του δήλωνε αμετανόητος  πως «θα τον ξαναπυροβολούσε». Καταζητείται επισήμως από την Ιντερπόλ και τα διεθνή ποινικά δικαστήρια και έχει επικηρυχθεί με το ποσό των 460.000 ευρώ.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του 2ου άρθρου της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή δεν προχώρησε σε ενέργειες για την εύρεση των ενόχων. Επίσης εκδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Ισαάκ. Το 2012, η Αστυνομία στο Κιργιστάν συνέλαβε τον Ερχάν Αρικλί, ο οποίος ήταν ένας από τους  καταζητούμενους για το φόνο του Ισαάκ. Ο Αρικλί ήταν τότε πρόεδρος της εθνικιστικής παρακρατικής οργάνωσης Türk-Bir. Αμέσως παρενέβη διπλωματικά  η Τουρκία και ο Αρικλί, που κατείχε σκοπίμως «διπλωματικό διαβατήριο», αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Σολωμός Σολωμού χωρίς ίχνος φόβου στον ιστό της Τούρκικης σημαίας Ο Σολωμός Σολωμού χωρίς ίχνος φόβου στον ιστό της Τούρκικης σημαίας


Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Σολωμού Σολωμού  συγκλόνισε τον κόσμο και μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από τα τηλεοπτικά Μέσα που κάλυπταν τα γεγονότα. Ο θάνατος ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες που ακόμα και σήμερα τραγουδούν την περηφάνια που διαγράφονταν στο πρόσωπο του την ώρα που ο δολοφόνος του, σήκωνε το όπλο. Ίσως γιατί ήξερε πως δίνει τη ζωή του στην Πατρίδα και με την πράξη του θα βοηθούσε τις επόμενες γενιές να μην ξεχάσουν, ένα πρόβλημα που στέκει εδώ και δεκαετίες και  περιμένει τη λύση του.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ την παράνομα κατεχόμενη Κύπρο, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού. Σε αυτούς τους λεβέντες, στους ανθούς της Κυπριακής γης και σε κάθε νέο της Κύπρου  αφιερώνουμε τους παρακάτω στοίχους :
 

Ω νιάτα που σας μέθυσαν τα τέσσερα κρασιά
της λεβεντιάς, της λευτεριάς, της δόξας της πατρίδας
Ποιος τάχα Μάρκος Μπότσαρης σας οδηγεί
ποιος τάχα Λεωνίδας 

(Πηγή:Wikipedia)