Την αντίστροφη μέτρηση σήμαναν οι προκηρύξεις

Τις προκηρύξεις των διοργανώσεων της νέας αγωνιστικής περιόδου έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΠΣΔ. 

Τα βασικά σημεία τους είναι τα ακόλουθα:

Δηλώσεις συμμετοχής

Οι προθεσμίες για την κατάθεσή τους διαμορφώθηκαν ως εξής:

Α’ κατηγορία: Παρασκευή 18 Αυγούστου και ώρα 14:00

Β’ κατηγορία: Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00

Γ’ κατηγορία: Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00

Κύπελλο Δωδεκανήσου: Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00

Εφηβικό-Παιδικό Πρωτάθλημα: Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00

Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά με τα παρακάτω δικαιολογητικά:  

  1. Συνυποσχετικό διαιτησίας/δήλωση υπογεγραμμένη από τον πρέοδρο του σωματείου περί της αποδοχής του καταστατικού, των κανονισμών, των εγκυκλίων, των οδηγιών και των αποφάσεων FIFA, UEFA και ΕΠΟ, νόμιμα επικυρωμένη
  2. 2. Βεβαίωση της ΕΠΣΔ περί μη οφειλής
  3. Το πρακτικό συγκρότησης σε σώμα και τυχόν τροποποίηση ως προς τους εκπροσώπους που δεσμεύουν το σωματείο, το πρακτικό της τελευταίας εκλογικής συνέλευσης, θεωρημένα από την Περιφέρεια, τμήμα αθλητισμού
  4. Ονοματεπώνυμο διπλωματούχου προπονητή και φωτοαντίγραφο της κάρτας τριετίας ΕΠΟ σε ισχύ
  5. Παραχωρητήριο για τη χρήση γηπέδου (τακτικού και εναλλακτικού)

Έναρξη Πρωταθλημάτων  

Α’  κατηγορία: 16-17 Σεπτεμβρίου

Β’ κατηγορία όμιλοι Ρόδου: 21-22 Οκτωβρίου

Β’ κατηγορία όμιλος Νήσων: 4-5 Νοεμβρίου

Γ’ κατηγορία: 21-22 Οκτωβρίου

Κύπελλο Δωδεκανήσου: 14-15 Οκτωβρίου

Εφηβικό-Παιδικό Πρωτάθλημα:  1η Οκτωβρίου

Παράβολα συμμετοχής

Α’ κατηγορία: 80 ευρώ  

Β’ κατηγορία: 60 ευρώ

Γ’ κατηγορία: 30 ευρώ

Κύπελλο Δωδεκανήσου: 40 ευρώ

Εφηβικό-Παιδικό Πρωτάθλημα: 15 ευρώ

Προβιβασμός-Υποβιβασμός

Α’ κατηγορία

 Η πρωταθλήτρια Δωδεκανήσου αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Σε περίπτωση άρνησής της, η πρόσκληση απευθύνεται από την ΕΠΟ στη δευτεραθλήτρια και ακολούθως, στην τρίτη της βαθμολογίας.

Από την Α’ κατηγορία υποβιβάζονται οι τελευταίοι τρεις του βαθμολογικού πίνακα και μία τέταρτη ομάδα, στην περίπτωση που υποβιβαστεί από τη Γ’ Εθνική ένας εκ των τριών εκπροσώπων της Δωδεκανήσου, οι δύο εξ αυτών, ή ακόμα και οι τρεις.  

Το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 θα διεξαχθεί σε ένα όμιλο των 16 ομάδων. Αν υποβιβαστούν και οι τρεις εκπρόσωποί μας στη Γ’ Εθνική και ο Κυπελλούχος Δωδεκανήσου δεν κατακτήσει το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας για να ανέλθει στη Γ’ Εθνική, τότε και μόνο τότε, το Πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας Περιόδου 2018-2019θα πραγματοποιηθεί με 17ή 18 ομάδες. 

Β’ κατηγορία 

Προβιβασμός

 Στην Α’ κατηγορία προβιβάζονται οι πρωταθλήτριες των τριών ομίλων, καθώς και μία τέταρτη ομάδα, η οποία θα αναδειχθεί νικήτρια των μπαράζ των δευτεραθλητών.

Σε περίπτωση που δεν υποβιβαστούν δύο ή τρεις ομάδες από την Γ’ Εθνική και ο Κυπελλούχος Δωδεκανήσου κατακτήσει το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας και ανέλθει στη Γ’ Εθνική, τότε και ο δεύτερος της βαθμολογίας των μπαράζ  ανέρχεται στην Α’ κατηγορία.

       Υποβιβασμός

 Από τον 1ο και ο 2ο όμιλο Ρόδου υποβιβάζονται οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Γ ‘ κατηγορία

 Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, οι δύο πρώτοι του βαθμολογικού πίνακα ανέρχονται στην Β’ κατηγορία για την περίοδο 2018-2019. Δύναται να ανέλθουν στην Β’ Κατηγορία περισσότερες των δύο ομάδων, ώστε να συμπληρωθούν αριθμητικά οι δύο όμιλοι Ρόδου της Β’ Κατηγορίας, που πρέπει να αποτελούνται από δώδεκα ομάδες έκαστος, για την ποδοσφαιρική περίοδο 2018-2019

       Ξερό μόνο στη Γ’ κατηγορία

  Σε γήπεδα με φυσικό χόρτο ή συνθετικό τάπητα θα διεξάγονται, υποχρεωτικά οι αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων της Α’ και της Β’ κατηγορίας. Όπως ξεκαθαρίζει η ΕΠΣΔ, δεν θα γίνει η παραμικρή εξαίρεση.

 Διπλωματούχοι προπονητές

 Όλα ανεξαιρέτως τα σωματεία έχουν την υποχρέωση να προσλάβουν, για όλες τις ομάδες τους, διπλωματούχους προπονητές που θα έχουν προμηθευτεί την κάρτα τριετίας της ΕΠΟ. Από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται οι

Ξάνθος, Λειψοί, Καλυμνιακός, Βαθύ, ΑΕ Λέρου, Πολυβώτης, Τήλος και Ποσειδών Καρπάθου.

Δικαίωμα συμμετοχής αλλοδαπών

 Μέχρι και τέσσερις ποδοσφαιριστές που δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στα ελληνικά εθνικά συγκροτήματα, μπορούν να αναγράφουν στο Φύλλο Αγώνα, καθώς και να χρησιμοποιούν στα επίσημα παιχνίδια τους, οι ομάδες.

Οι περιορισμοί στη Γ’ κατηγορία

 Απαγορεύεται η συμμετοχή σε αγώνα της Γ’ τοπικής κατηγορίας και του κυπέλλου Δωδεκανήσου, περισσότερων από τριών ποδοσφαιριστών μεγαλύτερων των 36 ετών. Στην παραπάνω κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν γεννηθεί την 1.1.1981 και προγενέστερα.

 Τα αιτήματα

 Τα όποια αιτήματα των σωματείων πρέπει να κατατίθενται στη γραμματεία της Ένωσης μέχρι τις 2 το μεσημέρι εκάστης Τρίτης.