Ελεύθερος αφέθηκε τελικά ο αμερικανός δημοσιογράφος

Ελεύθερος αφέθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, 60χρονος Αμερικανός - δημοσιογράφος του National Geographic που αναζητούνταν με διεθνές ένταλμα σύλληψης και εντοπίστηκε στην Κω.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της περιοχής μας κάνοντας δεκτούς και τους ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κας. Βασιλικής Σαββάκη, αποφάσισε να μην εκδοθεί ο 60χρονος αλλοδαπός ο οποίος και αφέθηκε ελεύθερος.

Όπως είναι γνωστό, ο 60χρονος εντοπίστηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 το βράδυ στο λιμάνι της Κω, από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων του Τμήματος Ασφαλείας Κω, όταν σε έλεγχο που του έκαναν κατά την άφιξη του στο νησί προερχόμενος από την Αλικαρνασό, διαπιστώθηκε ότι διωκόταν, σύμφωνα με Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της Interpol Νεπάλ, για παράβαση της νομοθεσίας που διέπει τα εθνικά πάρκα και την διατήρηση της άγριας ζωής.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, είχε επιτραπεί στον 60χρονο να παραμένει σε ξενοδοχείο της Ρόδου και να εμφανίζεται μία φορά την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα Ρόδου προκειμένου εντός 40 ημερών που είναι το νόμιμο χρονικό διάστημα, να έρθουν όλα τα απαραίτητα από την Αμερική έγγραφα που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του, όπως και έγινε.

Έτσι χθες η υπόθεση του εξετάστηκε από το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου όπου η αρμόδια Αντεισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της μη έκδοσης του 60χρονου, πρόταση που υιοθέτησε τελικά και το δικαστικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 60χρονος ισχυρίζεται ότι για 25 χρόνια διέμενε στο Νεπάλ και εργαζόταν για λογαριασμό του National Geographic. Στο σπίτι που διέμενε εκεί είχε διάφορα αναμνηστικά αντικείμενα. Το 2008 έγινε έρευνα στο σπίτι του, ενώ ο ίδιος είχε πια φύγει από τη χώρα, από τις αρχές του Νεπάλ και εντοπίστηκαν τα αντικείμενα αυτά με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία. Όταν πλέον το 2015 επετράπη η συνεργασία της Ίντερπολ με το Νεπάλ στάλθηκε σήμα για τον 60χρονο ο οποίος παρά το ότι μέχρι τον εντοπισμό του στην Κω έχει κάνει αρκετά ταξίδια, δεν είχε συλληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση ο 60χρονος αρνείται κάθε κατηγορία και μάλιστα τονίζει ότι έχει εδώ και χρόνια μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών της Αμερικής κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.