«Δόκιμος καταστρώματος»

Tης Μαίρης Παπανδρέου

«Δόκιμος καταστρώματος» είναι το δεύτερο βιβλίο του Πλοιάρχου Εμπορικού Ναυτικού ε.α. Μιχάλη Καρπαθάκη, που συγκινεί και καθηλώνει τον αναγνώστη. Οι 298 σελίδες του βιωματικού βιβλίου, διαβάζονται απνευστί και επανέρχεσαι πολλές φορές στα κεφάλαιά του.

Οι Πρόλογοι του Γιώργου Γραμματικάκη, Καθηγητή και πρώην Πρύτανη Παν. Κρήτης και Ευρωβουλευτή και της Βασιλικής Φρέτζου Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, εισάγουν τον αναγνώστη στο πνεύμα και στην μοναδική έκφραση του συγγραφέα Μιχάλη Καρπαθάκη. 

Ο συγγραφέας με ευαισθησία, αφιερώνει το βιβλίο του: «… στη μνήμη του αγαπημένου μου φίλου Κώστα Καλογήρου, που τόσα χρόνια τώρα βρίσκεται στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, εξακόσια μίλια ανοιχτά της Γιοκοχάμας στον 38ο παράλληλο. Επίσης το αφιερώνω σε όλους τους ναυτικούς που είχαν την ίδια κακή τύχη με τον Κώστα». Πραγματικές και γεμάτες συναίσθημα ιστορίες, αποκαλύπτουν πολύπλευρες Γνώσεις, και συγκλονίζουν τα ψυχογραφήματα των ανθρώπων της Θάλασσας.

Ο Μ. Καρπαθάκης, μας μυεί στα μυστικά των ‘ανθρώπων της Θάλασσας’, στις σκέψεις τους, στα συναισθήματά τους, στα προβλήματα και στα όνειρά τους, ενώ ταυτόχρονα μας ωθεί, να «καταδυθούμε» στο δικό μας νου και καρδιά, και να γνωρίσομε και τον εσώτερο εαυτό μας.

Με γλαφυρότητα περιγράφει την ζωή, που δεν ζήσαμε, τα προβλήματα που δεν φανταζόμασταν ότι υπάρχουν, τη μεγαλοσύνη του Έλληνα, το Ήθος της φυλής μας, την αισιοδοξία και τη χαρά που μπορούμε και πρέπει να αντλούμε από την καθημερινότητά μας, μέσα από τις δυσκολίες και τις χαρές. Είναι μια συγκλονιστική  μελέτη ανθρώπων, που μέσα από τη διαφορετικότητά τους, αποδεικνύεται πως οι δεσμοί που πηγάζουν από την καρδιά, είναι ακατάλυτοι,  και το «Ήθος», πηγάζει από το συναίσθημα και όχι από τη διάνοια.

Μας μυεί στις απρόβλεπτες και ακραίες καταστάσεις των ταραγμένων ωκεανών, αλλά και στη γαλήνη των ήρεμων πελάγων, μας γνωρίζει άγνωστους τόπους και χώρες απρόσιτες για τους πολλούς και μας ωθεί να γνωρίσομε, και να κατανοήσομε την ομορφιά της ανθρώπινης φύσης, πέρα από όποια γεωγραφική απόσταση, και ταυτόχρονα, το μεγαλείο της Ελληνικής Ψυχής, και το ‘δέσιμό’ του με τη θάλασσα.

Ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Παν. Κρήτης, Ευρωβουλευτής Γ. Γραμματικάκης, στον πρόλογό του αναφέρει ότι «ο Μιχάλης Καρπαθάκης, ως Κυβερνήτης του πλοίου «Θαλής», είχε αναλάβει την πόντιση σε μεγάλα βάθη, των καλωδίων και των ευαίσθητων συσκευών του διεθνούς πειράματος ΝΕΣΤΩΡ, στα ανοικτά της Πύλου», όπου «επικεφαλής αλλά και ψυχή του πειράματος, ήταν ο Καθηγητής Λεωνίδας Ρεσβάνης», που «προσπαθούσε να ανιχνεύσει τα πιο παράδοξα σωματίδια της Αστροφυσικής, τα φαντασματικά νετρίνα», «έργο δύσκολο, η αγωνία συχνά κυριαρχούσε». Αναφέρει επίσης: «…το πείραμα ΝΕΣΤΩΡ  έργο δύσκολο, η αγωνία συχνά κυριαρχούσε», «με ηρεμούσε το πράο ύφος του Μιχάλη, οι φοβερές του εμπειρίες σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Ζήλευα βέβαια κιόλας, γιατί οι ναυτικοί όροι συχνά μου ξέφευγαν.

Αισθανόμουνα όμως να κρύβουν μια ποίηση δυσνόητη, μια αλήθεια ζωής», «…συχνά τα στοιχεία μιας σιωπηρής τραγωδίας…», αλλά «…και ευχάριστες ή χαριτωμένες διηγήσεις, όσο και αν η κατάληξη τους είναι συχνά απρόβλεπτη».

«Αξίζει ακόμα να αναλογιστούμε, τα πόσα οφείλομε στους ναυτικούς μας, που λάμπρυναν πάντοτε την εθνική μας πορεία, και μας χάρισαν υπερηφάνεια και ανοικτούς ορίζοντες».

Στον πρόλογό της, η Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγο Βασιλική Φρέντζου, αναφέρει: «Η κάθε ιστορία έχει μια μοναδική αυτοτέλεια, συναισθηματική ισορροπία και επακριβή αφήγηση, λιτή αλλά ταυτόχρονα τόσο ζωντανή».

«Λεπτομέρειες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος με θαλασσινή αύρα, ιαπωνική πολυτέλεια, αφόρητη υγρασία του Περσικού Κόλπου, ένα κλίμα που μυρίζει ινδική καρύδα, αμερικάνικο αλκοόλ και ζεσταίνει όπως η νεοζηλανδική φιλοξενία. Μοιράστηκε ιστορίες μοναδικές, αξιοζήλευτες, που εμπνέουν δέος και διδάσκουν. Προσωπικά τον παραδέχτηκα για το θάρρος του να περιγράψει καταστάσεις που ξεπερνούν τα όρια των ταμπού της μικρής ελληνικής κοινωνίας εκείνου του καιρού. Πάντα ειλικρινής, αληθινός, με κοφτό και αυθεντικό λόγο, απέφυγε τους συμβιβασμούς και το αναμενόμενο».

Στο «Δόκιμο καταστρώματος», του Παντελή Καρπαθάκη, η ‘Αλήθεια’ σε καθηλώνει, σε συγκινεί και σε απελευθερώνει από προκαταλήψεις και μικρότητες, σου αποκαλύπτει τη δύναμη που εκπορεύεται από την Ελληνο-Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, με την ευρύτητα πνεύματος και αγάπης, όπως εκφράστηκε και στα αυτοσχέδια Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, μέλους του πληρώματος: «Πάλι Χριστούγεννα μας βρήκανε καταμεσής του Ωκεανού/

Οι αναμνήσεις της πατρίδας και οι θύμισες κυρίευσαν το νου/  Χριστέ μου που γεννήθηκες για μας, την άγια νύχτα τούτη,/ Εμείς ποτέ μας δεν ζητήσαμε όλα της θάλασσας τα πλούτη».

Ο συγγραφέας, μας αποδεικνύει ότι η πηγαία αγάπη χωρίς σύνορα, η αναζήτηση της χαράς και της ευτυχίας βρίσκεται σε κάθε έκφραση της ζωής, αρκεί να έχεις το κατάλληλο διεισδυτικό βλέμμα για να την ανακαλύψεις.  Ο χαρισματικός συγγραφέας, αναφέρει επίσης, τους θαυμάσιους «καπετανέους» και «πληρώματα που κατά κοινή ομολογία είναι τα καλύτερα στον κόσμο,  σε συνδυασμό με το ελληνικό εφοπλιστικό δαιμόνιο, δημιούργησαν τη μεγάλη Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία».

Ο M. Καρπαθάκης, μας δείχνει πώς η διαδρομή μιας ζωής, όπως και η ρότα του πλοίου, ΄πλουτίζει’ με τις θετικές πράξεις και τις σκέψεις μας, όταν επιλέγουμε τους σωστούς ατραπούς και συνοδοιπόρους.