Η χάραξη ρότας στην Aegean Regatta

Έξι μέρες πριν ξεκινήσει η δράση στην Aegean Regatta, και η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων εξέδωσε τις οδηγίες πλου, δίνοντας έτσι σημαντικά στοιχεία για το πώς θα διεξαχθούν οι ιστιοδρομίες.

Μέχρι και χθες το απόγευμα στα γραφεία της επιτροπής είχαν φτάσει συμμετοχές πληρωμάτων σε 69 σκάφη για τον αγώνα από την Πάτμο στη Ρόδο με ενδιάμεσους σταθμούς σε Αστυπάλαια και Νίσυρο. Από τις 18 έως τις 26 Αυγούστου θα έχουν την ευκαιρία οι φίλοι της ιστιοπλοΐας να απολαύσουν την ομορφιά του Αρχιπελάγους στη θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου.

ΟΙ ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΕΣ
Διαδρομές Ανοικτής Θαλάσσης

Σημείο Όρτσα
Η Επιτροπή Αγώνων μπορεί, κατά την κρίση της, να τοποθετήσει ένα Σημείο Όρτσα, για να επιτύχει μια εκκίνηση στα όρτσα. Το Σημείο Όρτσα, αν τοποθετηθεί, θα βρίσκεται σε απόσταση, κατά το μέγιστον, ενός (1) ναυτικού μιλίου από την γραμμή εκκίνησης. Η Επιτροπή Αγώνων, πριν το προειδοποιητικό σήμα της ιστιοδρομίας, θα σημάνει την ύπαρξή του, επιδεικνύοντας στο σκάφος σημάτων, μια κόκκινη σημαία που θα σημαίνει: «Υπάρχει Σημείο Όρτσα και πρέπει να αφεθεί αριστερά» ή μια πράσινη σημαία, που θα σημαίνει: «Υπάρχει Σημείο Όρτσα και πρέπει να αφεθεί δεξιά». Το Σημείο Όρτσα θα είναι μια κίτρινη φουσκωτή σημαδούρα.

Διάφορα
Η Επιτροπή Αγώνων μπορεί, κατά την κρίση της, να μετακινήσει την γραμμή εκκίνησης σε μια νέα θέση, εξ αιτίας έλλειψης ανέμου ή κακών καιρικών συνθηκών ή αναπάντεχης κίνησης στην θαλάσσια περιοχή της εκκίνησης, επιδεικνύοντας την σημαία “L” με ένα ηχητικό στο σκάφος σημάτων της Επιτροπής Αγώνων.

• Ιστιοδρομία 1: Πάτμος – Αστυπάλαια
Διαδρομή
Η διαδρομή θα είναι: Εκκίνηση (Πάτμος) – Τερματισμός (Αστυπάλαια).  Το μήκος της διαδρομής θα είναι περίπου 54νμ.

Γραμμή Εκκίνησης
Η γραμμή εκκίνησης θα είναι μεταξύ μιας κίτρινης φουσκωτής σημαδούρας στην δεξιά πλευρά της και μιας πορτοκαλί φουσκωτής σημαδούρας στην αριστερή πλευρά της. Το σκάφος σημάτων της Επιτροπής Αγώνων μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε πλευρά της γραμμής εκκίνησης.  Η γραμμή εκκίνησης θα είναι στην θαλάσσια περιοχή του λιμένα Σκάλας Πάτμου.

Γραμμή Τερματισμού
Η γραμμή τερματισμού θα είναι μεταξύ μιας μπλε σημαίας στη δεξιά πλευρά της και μιας κίτρινης φουσκωτής σημαδούρας στην αριστερή πλευρά της.
Η μπλε σημαία θα είναι κοντά στο κόκκινο φανάρι επί του υψώματος Πούντα Πέρα Γιαλός στην είσοδο του όρμου Σκάλα Αστυπάλαιας. Diagram 1.

• Ιστιοδρομία 2:  Αστυπάλαια – Νίσυρος
Διαδρομή
Η διαδρομή θα είναι: Εκκίνηση (Αστυπάλαια) – Τερματισμός (Μανδράκι, Νίσυρος).  Το μήκος της διαδρομής θα είναι περίπου 40νμ.

Γραμμή Εκκίνησης
Η γραμμή εκκίνησης θα είναι μεταξύ μιας κίτρινης φουσκωτής σημαδούρας στην δεξιά πλευρά της και μιας πορτοκαλί φουσκωτής σημαδούρας στην αριστερή πλευρά της. Το σκάφος σημάτων της Επιτροπής Αγώνων μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε πλευρά της γραμμής εκκίνησης.  Η γραμμή εκκίνησης θα είναι στην θαλάσσια περιοχή του όρμου Σκάλα Αστυπάλαιας.  

Γραμμή Τερματισμού
Η γραμμή τερματισμού θα είναι μεταξύ μιας μπλε σημαίας στη δεξιά πλευρά της και μιας κίτρινης φουσκωτής σημαδούρας στην αριστερή πλευρά της.
Η μπλε σημαία θα είναι κοντά στο πράσινο φανάρι της εισόδου του λιμένα Μανδράκι Νισύρου. Diagram 2.

• Ιστιοδρομία 3: Νίσυρος – Ρόδος
Διαδρομή
Η διαδρομή θα είναι: Εκκίνηση (Πάλοι, Νίσυρος) – Τερματισμός (Ρόδος).  Το μήκος της διαδρομής θα είναι περίπου 54νμ.

Γραμμή Εκκίνησης
Η γραμμή εκκίνησης θα είναι μεταξύ μιας κίτρινης φουσκωτής σημαδούρας στην δεξιά πλευρά της και μιας πορτοκαλί φουσκωτής σημαδούρας στην αριστερή πλευρά της. Το σκάφος σημάτων της Επιτροπής Αγώνων μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε πλευρά της γραμμής εκκίνησης.  Η γραμμή εκκίνησης θα είναι στην θαλάσσια περιοχή του λιμένα Πάλοι Νισύρου.

Γραμμή Τερματισμού
Η γραμμή τερματισμού θα είναι μεταξύ δύο κίτρινων φουσκωτών σημαδούρων κοντά στον λιμένα Μανδράκι Ρόδου. Diagram 3.
Διαδρομές Ελεγχόμενου Στίβου / Παράκτιες

Ανακοίνωση της Διαδρομής
Η Επιτροπή Αγώνων πριν το προειδοποιητικό σήμα της ιστιοδρομίας θα επιδείξει, στο σκάφος σημάτων της, την κατάλληλη σημαία ώστε να υποδείξει στους αγωνιζόμενους την διαδρομή που θα διανυθεί, καθώς και το μήκος και την διόπτευση του πρώτου σκέλους της διαδρομής.

Γραμμή Εκκίνησης
Η γραμμή εκκίνησης θα είναι μεταξύ δύο κίτρινων φουσκωτών σημαδούρων. Το σκάφος σημάτων της Επιτροπής Αγώνων θα είναι στην αριστερή πλευρά της γραμμής.

Γραμμή Τερματισμού
Η γραμμή τερματισμού θα είναι μεταξύ δύο κίτρινων φουσκωτών σημαδούρων όπως φαίνεται στο αντίστοιχο διάγραμμα της διαδρομής.

Επιβράχυνση της Διαδρομής
Η Επιτροπή Αγώνων μπορεί, κατά την κρίση της, να επιβραχύνει την διαδρομή, σε κάποιο σημείο στροφής, επιδεικνύοντας την σημαία “S” με δύο ηχητικά.
Αν η Επιτροπή Αγώνων αποφασίσει την επιβράχυνση της διαδρομής σε κάποιο σημείο στροφής, τότε η γραμμή τερματισμού θα είναι μεταξύ του σημείου αυτού και της σημαίας “S” στο σκάφος της Επιτροπής Αγώνων που σημαίνει την επιβράχυνση.