Αλλάζουν εκ νέου οι κανονισμοί διαιτησίας

Το προσεχές Ευρωμπάσκετ ανδρών, στο οποίο η εθνική μας θα διεκδικήσει ακόμα μία διάκριση, θα διεξαχθεί με τους ισχύοντες κανονισμούς διαιτησίας ενώ τα εθνικά πρωταθλήματα, όλες οι διοργανώσεις με την αιγίδα της FIBA, οι λίγκες της ΕΟΚ, το Κύπελλο Ελλάδας και το Champions League θα ακολουθήσουν τους αλλαγμένους κανόνες από τη νέα σεζόν.

Η FIBA επιθυμεί να φέρει το ευρωπαϊκό μπάσκετ πιο κοντά στα δεδομένα και στη λογική του ΝΒΑ, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευκολία προσαρμογής σε κάθε αναμέτρηση. Οι μεγαλύτερες τροποποιήσεις αφορούν στον κανονισμό των «βημάτων», καθώς και τη λογική στον καταλογισμό και την τιμωρία των αντιαθλητικών φάουλ.

Δηλαδή:

- Ενώ ο παίκτης κινείται, αν πιάσει την μπάλα έχοντας το ένα πόδι στο παρκέ και ολοκληρώσει την κίνηση πατώντας στο έδαφος και το άλλο πόδι, τότε αυτό δεν θεωρείται πλέον ως πρώτο βήμα. Το πόδι που πατά δεύτερο θεωρείται το «πίβοτ» και από ξεκινά η αρίθμηση των βημάτων.

- Αντιαθλητικό φάουλ σφυρίζεται όταν: 1) σε συνεχόμενη, σκληρή επαφή σε προσπάθεια να ανακοπεί η μπάλα ή ο αντίπαλος, 2) σε επαφή από τον αμυντικό χωρίς φανερή πρόθεση να ανακόψει την μπάλα, στο πνεύμα και τη λογική των κανόνων που προκύπτουν από την αχρείαστη επαφή ώστε να σταματήσει ο αιφνιδιασμός ή την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Αυτό ισχύει μέχρι ο επιθετικός να ξεκινήσει το σουτ.

Σε συνάρτηση με τον προηγούμενο κανονισμό, η FIBA θα εφαρμόσει μία νέα οδηγία σχετικά με τις ποινές των παικτών που κάνουν αντιαθλητικά φάουλ ή σφυρίζονται με τεχνικές ποινές. Μέχρι πρότινος, οι διαιτητές απέβαλαν τον παίκτη που θα μετρούσε δύο αντιαθλητικά φάουλ ή δύο τεχνικές ποινές στο ίδιο παιχνίδι. Πλέον, αυτό αλλάζει και η FIBA καθιερώνει την ποινή της αποβολής στο ένα αντιαθλητικό και στη μία τεχνική ποινή. Όταν ξεπεραστεί αυτό το όριο, ο παίκτης που τιμωρείται θα αποχωρεί από το παιχνίδι.

Εκτός των παραπάνω αλλαγών, η FIBA τροποποίησε αρκετούς κανονισμούς μικρότερης σημασίας, όπως η αύξηση των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στον πάγκο μίας ομάδας και κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά μίας αναμέτρησης.