Το αντάμωμα των απόδημων ροδιτών στο χωριό Ασκληπειό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017, στο Ασκληπειό το «ΑΝΤΑΜΩΜΑ»,  η γιορτή της συνάντησης των αποδήμων Ροδίων που κατάφερε να πετύχει το στόχο της, να φέρει κοντά αποδήμους Ρόδιους από όλο τον κόσμο. Μια γιορτή που συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου και το Γραφείο Αποδήμων Ροδίων που υπάγεται σε αυτήν, το Τμήμα Τουρισμού και Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασκληπειού και στην οποία συμμετείχαν πολλοί φορείς του νησιού, προσθέτοντας τη δική τους χαρακτηριστική πινελιά στον καμβά του κεφιού, της χαράς, αλλά και της νοσταλγίας, της περισυλλογής και των αναμνήσεων.


Πέρα από το παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή ορχήστρα και χορευτικά συγκροτήματα, την έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ξενιτειά, τις προβολές με το σχετικό θέμα και τους πάγκους με τα παραδοσιακά προϊόντα από μικρούς και μεγάλους παραγωγούς του νησιού, εξαιρετική υπήρξε και η σύντομη παρουσίαση του θέματος από δύο εκλεκτούς ομιλητές, την κα Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο κ. Στέργος Παπαστέργος, Πρόεδρος του Βοηθητικού Συλλόγου Ασκληπειού στο Μπρίσμπεϊν Αυστραλίας.

Στους χαιρετισμούς που προηγήθηκαν, υπογραμμίστηκε από όλους η σημαντικότητα αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας, η οποία θα έχει συνέχεια, αφού στόχος είναι να θεσμοθετηθεί σαν ετήσιο ραντεβού αποδήμων και ντόπιων.

Η επιλογή του Ασκληπειού ως τόπου συνάντησης έγινε σχεδόν εκ των πραγμάτων, αφού πρόκειται για μια κοινότητα που έχει πάρα πολλούς αποδήμους κυρίως στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σε μία πρώτη καταγραφή, υπάρχουν πάνω από 2.500 Ασκληπενοί (προσμετρώντας και αυτούς της δεύτερης και τρίτης γενιάς) σε όλο τον κόσμο και στόχος του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ είναι να ενισχυθεί η ενότητα των Ροδίων της διασποράς τόσο μεταξύ τους όσο και με την κοινωνία του νησιού.


Την εκδήλωση κόσμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού του νομού Δωδεκανήσου κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μαριέττα Παπαβασιλείου, ο αντιπεριφερειάρχης Ὑγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Θωμάς Σωτρίλλης, ο τέως βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα αποδήμων Ροδίων κ. Κωνσταντίνος Τρέχας, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κα Βεατρίκη Σέρβου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τουρισμού κυρία Ειρήνη Χαζτηνικολάου, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κα Αναστασία Σαββιού και κ. Βλάσης Φακιόλης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ασκληπειού κα Μαρία Παπαβασιλείου, καθώς και η συνονόματή της πρόεδρος του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ασκληπειού κα Μαρία Παπαβασιλείου του Νικολάου.

Για την έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ξενιτειά, πρόσφεραν υλικό σημαντικό, οι: Σταύρος Γεωργαλλίδης, Γιάννης Καραγεωργίου του Φιλίππου, Μιχάλης Μαννάκης με υλικό του κ. Γιάννη Κουφού και Γιώργος Οικονομίδης.
Τον ήχο και φωτισμό του χώρου ανέλαβε το music spot – Πάρις Κατσέλας, την βιντεοσκόπηση και την προβολή βίντεο ο Γιώργος Μυστιλόγλου, ενώ την ευθύνη για την επικοινωνία και το μάρκετινγκ διεκπεραίωσε με επιτυχία η κα Αδαμαντία (Άντα) Καραγιάννη της εταιρείας Praxis Plus.


Η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, η οποία επωμίσθηκε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας και δικαιώθηκε από την επιτυχία της συνάντησης, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το ΑΝΤΑΜΩΜΑ θα γίνει θεσμός, με στόχο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, και ότι αξίζουν συγχαρητήρια όλοι όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία, που φάνηκε και από την πολύ μεγάλη προσέλευση από όλη τη Ρόδο.