Σε προτεραιότητα για την ΝΔ η ασφάλεια και η πυροπροστασία

Πολύ ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας είναι τα ζητήματα της ασφάλειας και της πυροπροστασίας δήλωσε, χθες από τη Ρόδο, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη του κόμματος, επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου όπου είχε συνάντηση με τον  Αστυνομικό Διευθυντή, Ταξίαρχο, Γιώργο Γεωργακάκο και τον Διοικητή, πύραρχο, Ηλία Τσαπούρα αντίστοιχα.

Ο κ. Χαρακόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Παύλο Μπακίρη, τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα, τον πρώην βουλευτή κ. Βασίλη Υψηλάντη και τοπικά στελέχη της παράταξης, λίγο μετά τις 11:00 χθες το πρωί επισκέφθηκε καταρχήν την ΠΥΡ, όπου είχε συνάντηση με τον κ. Τσαπούρα αλλά και με τους πυροσβέστες της βάρδιας.

Μετά την ενημέρωση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η φετινή χρόνια σημαδεύτηκε από καταστροφικές πυρκαγιές που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά. Δυστυχώς, υπήρξαν παραλείψεις, καθυστερήσεις, λάθη και αστοχίες με τραγικές συνέπειες, όπως οι καθυστερήσεις στη μίσθωση των ελικοπτέρων κατάσβεσης αποδείχθηκαν τραγικές στις πρόσφατες πυρκαγιές που ζήσαμε στη χώρα. Η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση, εγκαίρως είχε επισημάνει τις παραλείψεις αυτές και τις καθυστερήσεις».

Όσο για τα θέματα που του έθεσε ο Διοικητής της ΠΥΡ, όπως είπε είναι κοινά με αυτά που συναντάμε σε όλη τη χώρα: Γερασμένος στόλος οχημάτων, το προσωπικό δεν καλύπτει το σύνολο των οργανικών θέσεων και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ομοιογένεια του προσωπικού. Μάλιστα, στο σημείο αυτό είπε ότι  η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι μεγάλη αφού με νόμο του 2011 προβλεπόταν η μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και δυστυχώς, είτε από συγκεκριμένη πολιτική στόχευση της κυβέρνησης δεν μονιμοποιήθηκαν, είτε από αβελτηρία και ασυνεννοησία των δύο εμπλεκόμενων Υπουργείων, Προστασίας του Πολίτη και Διοικητικής

Μεταρρύθμισης. Επίσης, τους τέθηκε ότι πιο αποτελεσματικό για το νησί θα ήταν ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου και όχι αυτό που έχουμε τώρα το οποίο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όταν έχουμε μελτέμια.

«Στην κυβέρνηση αντί να πάρουν κυριολεκτικά φωτιά στα μπατζάκια τους για άλλη μια φορά τρέχουν και δεν φτάνουν κατόπιν εορτής, αφού η ζημιά έχει γίνει. Για όλα αυτά έχει κληθεί ο αρμόδιος υπουργός να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στη Βουλή», είπε ακόμη και συμπλήρωσε ότι η Νέα Δημοκρατία, δια του προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έθεσε στο δημόσιο διάλογο μια δέσμη προτάσεων για την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη δασοπροστασία.

Ερωτηθείς σχετικά με την ενίσχυση με πυροσβέστες από τις έδρες τους των περιφερειακών αεροδρομίων που έχουν παραχωρηθεί στη Fraport, κάτι που συνιστά αποδυνάμωση της Υπηρεσίας, είπε ότι αυτό είναι μία αλήθεια αφού ένας σημαντικός αριθμός, πάνω από 500 στελέχη πήγαν στ’ αεροδρόμια αυτά, όπως και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες που δημιουργούνται στις εθνικές οδούς θα στερήσουν προσωπικό και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Αυτό που τόνισε είναι ότι, ως πολιτεία, οφείλουν να ιεραρχούν τις ανάγκες παρά την ιδιαίτερη περίσταση που βρίσκεται η χώρα και να ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες που επιλέγουν και για τη Ν.Δ. τα ζητήματα της προστασίας του πολίτη και της πυρασφάλειας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Στην Αστυνομία
Ακολούθως, ο κ. Χαρακόπουλος μετέβη στο Μέγαρο της Αστυνομίας όπου, συνοδευόμενος από τα τοπικά στελέχη, είχε αρκετής ώρας συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή και ενημερώθηκε για το έργο που επιτελεί, το οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο τη θερινή περίοδο, όπου τα νησιά δέχονται μεγάλο όγκο των τουριστών που επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Ο αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης στην αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να μάθει για το προσωπικό το οποίο θέλει πάντα ενίσχυση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεωργακάκος είπε ότι στη σημερινή εποχή το θέμα της αστυνόμευσης παίζει μεγάλο ρόλο διότι ο τουρίστας θέλει να  επισκέπτεται ένα χώρο όπου αισθάνεται ασφαλής. Μεταξύ άλλων, η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την ασφάλεια και τον τουρισμό και την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. ενώ ο κ. Υψηλάντης έθεσε τα θέματα της επαιτείας και των πλανόδιων στη Μεσαιωνική Πόλη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, για τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της, το δόγμα νόμος και τάξη είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα. Και είπε: «Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση η οποία λόγω των ιδεοληψιών της, προσπαθεί να δώσει εξετάσεις αριστεροσύνης χαϊδεύοντας τους γνωστούς αγνώστους και τα παιδιά του Ρουβίκωνα. Πιστεύω ότι βασική προϋπόθεση ελευθερίας είναι η ασφάλεια. Εάν ένας πολίτης δεν νιώθει ασφαλής στο σπίτι του, να κυκλοφορεί στην πόλη

του στο χωριό του, στερείται βασικό ανθρώπινο δικαίωμα».
Για τον λόγο αυτό είπε, οφείλουμε να στηρίξουμε τους λειτουργούς, τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. στην αποστολή που επιτελούν. Είπε, ακόμη, ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μισθολόγιό τους, όπως και το μισθολόγιο των πυροσβεστών.

Για τους ίδιους είναι ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να τηρούνται και θα αποδοθεί και το υπόλοιπο 50% της απόφασης του ΣτΕ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως επίσης δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι θα υπάρχει και ένα μισθολόγιο που θα δίνει αξιοπρεπείς αποδοχές στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με την τρομοκρατία και κατά πόσον μπορεί να νιώθει ασφαλής η χώρα μας, δήλωσε: «Όλος ο κόσμος πια βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη αναστάτωση. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, στη χώρα μας δεν είχαμε εκδήλωση τέτοιων τρομοκρατικών χτυπημάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πρέπει να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο. Βρισκόμαστε, ουσιαστικά, στο σύνορο της Ευρώπης με την Ανατολή, η Ελλάδα ήτανε πάντοτε ένας κυματοθραύστης απειλών από την Ανατολή και θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε προετοιμασμένοι».