Θεσμός το “Αντάμωμα” των Αποδήμων Ροδίων με έδρα το Ασκληπιείο

Το Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017, το ΑΝΤΑΜΩΜΑ των Αποδήμων Ροδίων στο Ασκληπιείο, έβαλε τις βάσεις  για μια ενιαία κοινότητα Ροδίων που περιλαμβάνει τους Αποδήμους όλης της Ρόδου και τους ντόπιους. Συνδιοργανώθηκε από τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασκληπιείου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τμήμα Τουρισμού & Πολιτισμού Δωδεκανήσου και από τον Δήμο Ρόδου Γραφείο Αποδήμων Ροδίων της Διεύθυνσης Τουρισμού και πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ασκληπιείου.

Η εκδήλωση,  με θέμα το ΑΝΤΑΜΩΜΑ, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό σκηνικό, περιέλαβε έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ξενητειά και συγκεκριμένα το θέμα του «μισεμού», το παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή ορχήστρα και χορευτικά συγκροτήματα, προβολές με το σχετικό θέμα, σύντομη παρουσίαση από δύο εκλεκτούς ομιλητές.

Το θέμα της ξενητειάς παρουσίασαν παραστατικά και βιωματικά, η κα. Βασιλεία Κούρτη Καζούλλη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα, Πανεπιστημίου Αιγαίου η οποία ανέλυσε την έννοια του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ και ο κος Στέργος Παπαστέργος του Δημητρίου, Πρόεδρος του Βοηθητικού Συλλόγου Ασκληπιού στο Μπρίσμπεϊν και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κοινοτικού Κέντρου της Κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Μπρίσμπεϊν Αυστραλίας, ο οποίος εντυπωσίασε με τις δραστηριότητες της κοινότητας που εκπροσωπεί.

Η έκθεση συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον με το πλούσιο υλικό της και συγκίνησε όσους αναγνώρισαν τόσο την οικογένειά τους όσο και τους εαυτούς τους. Θερμά ευχαριστούμε για την άμεση και ευγενική χορηγία του υλικού τον  Σταύρο Γεωργαλλίδη, τον Γιάννη Καραγεωργίου του Φιλίππου, τoν πολιτιστικό σύλλογο Καλαβαρδών «Κάμειρος» και τον Γιώργο Οικονομίδη.

Εντυπωσιακά τα χορευτικά συγκροτήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων και μέλη της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου (ΟΠΣ), που τίμησαν την εκδήλωση με την δική τους ιδιαίτερη παράδοση. Ευχαριστούμε τους:
• Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Καλυθιών "Η Τερψιχόρη"
• Πολιτιστικό Σύλλογο Μασσάρων "Το Καμμιρί "

• Σύλλογο Νέων Αφάντου "Άγιος Γεώργιος"
• Πολιτιστικό Σύλλογο Λάρδου "Ο Ταξιάρχης"
• Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Κοσκινού

• Η  “Σκληπενή” σούστα βιωματικός χορός που έχει περάσει στους νεώτερους με διδασκαλία των μεγαλύτερων, από το χορευτικό εργαστήρι του  Μορφωτικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Ασκληπιείου, ξεσήκωσε σε χορό.

Εξαιρετική η ορχήστρα του Χρήστου Παπανδρέου με τους:  Κατσή Δήμητρα (Τραγουδίστρια), Παπανδρέου Χρήστο (Κλαρίνο), Λαουντό Μιχάλη (Λύρα), Παπαστεργή Κυριάκο (Μπουζούκι), Σταυρούλη Ιωάννη (Αρμόνιο), Μαυρουδή Γιώργο (Ντραμς) καθώς και με τη συμμετοχή των :  Κλαδάκη Γιάννη (Λύρα - Τραγούδι) και   Θαρρενή Γ. Κούρτη που μάγεψε με το “Τζιβαέρι” και άλλα παραδοσιακά τραγούδια.

Όλο αυτό το πρόγραμμα χάρηκε πλήθος κόσμου, Απόδημοι από κάθε σημείο του νησιού και φίλοι, τίμησαν δε με την παρουσία τους τόσο οι συνδιοργανωτές όσο και εκπρόσωποι αρχών.  

Απηύθυναν χαιρετισμό, ο Βουλευτής Δημήτρης Γάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, προβολής και Αποδήμων Ροδίων Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος γραφείου Αποδήμων Ροδίων Κωνσταντίνος Τρέχας, η πρόεδρος του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου

Ασκληπιείου Μαρία Ν. Παπαβασιλείου, εκ μέρους δε της εκκλησίας, ο πατέρας Νεκτάριος από το Θάρρι και ο ιερέας του χωριού πατέρας Βασίλης. Παραβρέθηκαν επίσης, ο τ. βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Θωμάς Σωτρίλλης,  ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου Τάκης Μαριεττάκης, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ασκληπιείου Μαρία Παπαβασιλείου, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου Βεατρίκη Σέρβου και τα στελέχη του γραφείου, ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών Αιμοδοτών Φιλήμων Νικολάου και πολλοί ακόμη που τίμησαν με τη συμμετοχή τους, το Αντάμωμα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού κα Μαριέτα Παπαβασιλείου, μεταξύ άλλων τόνισε: «To μικρό χωριό του Ασκληπιείου, ανοίγει μία μεγάλη αγκαλιά για να υποδεχθεί τους Ροδίτες της Διασποράς, τους συμπατριώτες μας οι οποίοι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του τόπου μας στο εξωτερικό.

Στις μέρες μας, που ένα νέο κύμα μετανάστευσης παίρνει μακριά από τη χώρα τα νέα παιδιά, είμαι βέβαιη ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς θα αποτελέσει στήριγμα ηθικό. Εμείς κάθε χρόνο θα περιμένουμε τους απόδημους Ροδίτες στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Τους ευχαριστούμε που μεταδίδουν στα πέρατα της γης τις τοπικές μας παραδόσεις και τον πολιτισμό και που διατηρούν μέσα τους άσβεστη την επιθυμία της επαφής με την πατρίδα.»

Τα μέλη του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού συλλόγου Ασκληπιείου, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να ικανοποιήσουν τους συμμετέχοντες στο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των Αποδήμων Ροδίων. Στην μεγάλη προσπάθεια και το έργο που επιτελέστηκε, πρόσφεραν τα μέγιστα οι μεγάλοι χορηγοί Όμιλος Χατζηλαζάρου και οικογένεια Παπαβασιλείου, αρωγοί και παρόντες στην εκδήλωση.

Η γιορτή συνάντησης Αποδήμων πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια από τον σύλλογο προς τους ομογενείς της περιοχής τους. Από φέτος, το 1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ μεγάλωσε και αγκάλιασε τους Αποδήμους όλου του νησιού και καθιερώθηκε.

Οι επισκέπτες απόδημοι και ντόπιοι γνώρισαν ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα και χειροποίητα είδη στα κιόσκια που συμπλήρωσαν την εκδήλωση με έργα αγιογραφίας από την κα Λεντάκη, σαπούνια από την Ρόδια, είδη από τη φάρμα στρουθοκαμήλων, λάδι από την εταιρεία Θεουλάκης, κοσμήματα από την Πατριτσια και Ντε Λούκα, μέλι και γλυκά από τον σύλλογο γυναικών Κοσκινού, αναμνηστικά και εκκλησιαστικά είδη από τον σύλλογο Ασκληπιείου, τους ευχαριστούμε όλους γιατί λάμπρυναν το Αντάμωμα.Μεγάλη διευκόλυνση ήταν επίσης, η μετακίνηση του κόσμου με λεωφορεία του ΡΟΔΑ, ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ο ήχος και ο φωτισμός, έργο του  music spot – Πάρις Κατσέλας, ανέδειξε το χώρο, οι προβολές βίντεο, έργο του Γιώργου Μυστιλόγλου, σε μεγάλες οθόνες, ανέδειξαν το θέμα, τα γραφικά επιμελήθηκε η Μαρία Αλεξίου, την επικοινωνία και το μάρκετινγκ, την επιμέλεια των εντύπων και της έκθεσης φωτογραφίας, ανέλαβε η Praxis Plus.

Η επίτευξη των στόχων και η επιτυχία της εκδήλωσης, την καθιέρωσε σε Θεσμό από τους διοργανωτές, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Δήμο Ρόδου, οι οποίοι από κοινού με τον μορφωτικό εξωραϊστικό σύλλογο Ασκληπιείου δήλωσαν ότι θα προετοιμάσουν το 2ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ Αποδήμων Ροδίων στο Ασκληπιείο, τον Ιούλιο 2018.