Έβαλαν στο χέρι πολύ κόσμο οι απατεώνες που θα... εξαφάνιζαν οφειλές προς τη ΔΕΗ

Έβαλαν στο χέρι πολύ κόσμο οι απατεώνες που θα... εξαφάνιζαν οφειλές προς τη ΔΕΗ

Έβαλαν στο χέρι πολύ κόσμο οι απατεώνες που θα... εξαφάνιζαν οφειλές προς τη ΔΕΗ

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2055 ΦΟΡΕΣ

Παρουσιαζόταν ως εκπρόσωποι ιδιωτικής εταιρείας και υπόσχονταν ότι θα έσβηναν τις οφειλές για την ΔΕΗ

«Χρυσές» δουλειές έκανε εξαμελής «σπείρα» που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, τα μέλη της οποίας εμφανίζονταν σε ανυποψίαστους συμπολίτες μας και τους έταζαν- με το αζημίωτο φυσικά- να τους «εξαφανίσουν» τις οφειλές που είχαν στη ΔΕΗ αλλά και να τους τοποθετήσουν ειδική συσκευή στο μετρητή ώστε να δείχνει μικρότερη ένδειξη κατανάλωσης από την πραγματική!

Μέλη του «κυκλώματος» φέρονται να είναι πέντε άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι έχουν συλληφθεί (πλην ενός ηλεκτρολόγου) και σε βάρος τους ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της δικογραφίας, οι δράστες φέρονται να εξαπάτησαν ή να επιχείρησαν να εξαπατήσουν τουλάχιστον 18 άτομα αποσπώντας συνολικά το ποσό των 49.000 ευρώ, ενώ οι έρευνες των διωκτικών αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι συμπολίτες μας που έπεσαν θύματα της εν λόγω «σπείρας».

Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω
Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν προχθές εμφανίστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ της περιοχής μας και κατήγγειλε ότι δύο άνδρες του παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτροδότησης και αποπειράθηκαν να τον εξαπατήσουν.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για 40χρονο από την Κρήτη που κατοικεί στο νησί μας και έναν 47χρονο από την Καλαμάτα επίσης κάτοικο Ρόδου, οι οποίοι του ζήτησαν να τους δώσει το ποσό των 3.200 ευρώ προκειμένου να του διαγράψουν όπως του είπαν οφειλές που είχε προς τη ΔΕΗ ύψους 8.000 ευρώ! Μάλιστα προσφέρθηκαν να του εγκαταστήσουν και ειδική συσκευή στο μετρητή του προκειμένου αυτός να δείχνει μικρότερη ένδειξη κατανάλωσης από την πραγματική.

Η τελευταία αυτή «παροχή» θα γινόταν βέβαια έναντι μηνιαίου τιμήματος!
Από την αστυνομία προσημειώθηκαν χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και συνολικού ποσού 250 ευρώ και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ στις 12 παρά 20 το πρωί συναντήθηκε εκ νέου με τους δύο δράστες στους οποίους και έδωσε τα χρήματα. Άμεσα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου επενέβησαν και τους συνέλαβαν εντοπίζοντας στην κατοχή τους και τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία κατασχέθηκαν μαζί με τα κινητά τους τηλέφωνα στα οποία και υπήρχαν δεκάδες μηνύματα που αναφέρονταν σε συναλλαγές, εγκληματικές δράσεις και παραστατικά (λογαριασμούς, ταυτότητες κ.α.).

Παρουσία δικαστικού λειτουργού πραγματοποιήθηκε και έρευνα στα σπίτια του 40χρονου και του 47χρονου όπου και εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα ως πειστήρια της «δραστηριότητας» τους!

Είχαν συγκεκριμένους ρόλους
Από την διερεύνηση της υπόθεσης που έγινε από την αστυνομία, προέκυψε πως ο κάθε εμπλεκόμενος είχε συγκεκριμένο ρόλο στην υπόθεση. Έτσι σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται και στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ο 40χρονος φέρεται ως «εγκέφαλος» με «βοηθό» τον 47χρονο και συνεργούς την 47χρονη Ροδίτισσα, τον 28χρονο από την Αθήνα που διαμένει στη Ρόδο, τον 41χρονο αλλοδαπό από την Μολδαβία και τον 52χρονο ηλεκτρολόγο.

Στόχος ήταν η εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών οι οποίοι είχαν οφειλές στη ΔΕΗ και ορισμένοι μάλιστα από αυτούς κινδύνευαν να τους κόψουν το ρεύμα!

Πως δρούσαν
Τα υποψήφια θύματα τα έβρισκε ο 40χρονος ο οποίος είχε και το γενικό πρόσταγμα, το συντονισμό και τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Είτε μόνος του λοιπόν είτε με τη βοήθεια των συνεργατών του, οι οποίοι τον πληροφορούσαν για πελάτες της ΔΕΗ που είχαν οφειλές και θα τους έκοβαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια ο 40χρονος έστελνε ηλεκτρολόγους συνεργούς του οι οποίοι αναλάμβαναν την επανασύνδεση του ρεύματος ή την εικονική διακοπή της, ανάλογα την περίπτωση.

Μαζί με τον 40χρονο, υποψήφιους «πελάτες» φέρονται να έβρισκαν ο 47χρονος και η 41χρονη, ενώ ο 28χρονος με τον αλλοδαπό επειδή ήταν υπάλληλοι εταιρείας που αναλαμβάνει εργολαβίες για τη ΔΕΔΔΗΕ ήταν αυτοί που αναλάμβαναν να πληροφορούν για το ποιοι πελάτες της ΔΕΗ ήταν υποψήφιοι για να τους κόψουν το ρεύμα λόγω οφειλής. Τότε εμφανίζονταν οι υπόλοιποι οι οποίοι και έκοβαν εικονικά το ρεύμα στον ανυποψίαστο πολίτη για να του το συνδέσει εκ νέου παράνομα ο ηλεκτρολόγος.

Ποιους εξαπάτησαν
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, συνολικά 18 περιπτώσεις απάτης σε βάρος συμπολιτών μας, κυρίως επαγγελματιών, έχει εξιχνιάσει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου οι οποίες έχουν ως εξής:

1. Στις αρχές Μαΐου 2017 οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από ιδιοκτήτη καφετέριας στην Ιαλυσό το χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ, υποσχόμενοι ότι θα τακτοποιούσαν την συνολική οφειλή των 11.000 ευρώ που είχε ο καταστηματάρχης προς τη ΔΕΗ και θα του άλλαζαν και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας μεταφέροντας τον στην ιδιωτική εταιρεία που δήθεν εκπροσωπούσαν!

2. Οι ίδιοι θα αναλάμβαναν να τακτοποιήσουν και οφειλή του σπιτιού του καταστηματάρχη προς τη ΔΕΗ ύψους 3.500 ευρώ, για την οποία και έλαβαν το ποσό των 1500 ευρώ!

3. Στις αρχές Ιουλίου 2017 απέσπασαν από ιδιοκτήτρια άλλης καφετέριας της περιοχής μας το ποσό των 8.000 ευρώ για να τακτοποιήσουν οφειλή της στη ΔΕΗ ύψους 12.000 ευρώ καθώς και για να της κάνουν συμβόλαιο με την ιδιωτική εταιρεία στην οποία δήθεν εργάζονταν.

4. Στο τέλος Ιουνίου 2017 επιχείρησαν να πάρουν από ιδιοκτήτη καφετέριας στα Μαριτσά το ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου να του εξαφανίσουν οφειλή που είχε στη ΔΕΗ ύψους 16.000 ευρώ. Αρχικά ο ιδιοκτήτης είχε δώσει στους δράστες 800 ευρώ όμως στη πορεία αποφάσισε να μην συνεργαστεί μαζί τους, ζήτησε πίσω τα χρήματα του και του επεστράφησαν όλα τμηματικά.

5. Στις 20 Ιουλίου 2017 πήραν από ιδιοκτήτη καταστήματος – μπαρ το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ για να τακτοποιήσουν οφειλή που είχε προς τη ΔΕΗ ύψους 15.000 ευρώ
6. Επίσης για τις οφειλές που είχε ο ίδιος επιχειρηματίας στο σπίτι του προς τη ΔΕΗ ύψους 1100 ευρώ, του απέσπασαν 300 ευρώ!

7. Τον Ιούλιο 2017 προσέγγισαν ιδιοκτήτη μπαρ ο οποίος είχε οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 6.000 ευρώ και επιχείρησαν να του πάρουν χρήματα για να τις «τακτοποιήσουν» όμως δεν επήλθε συμφωνία και έτσι δεν έγινε και χρηματική συναλλαγή.

8. Τον Ιούλιο 2017, προσέγγισαν ιδιοκτήτρια καταστήματος από την οποία έλαβαν 5000 ευρώ προκειμένου να της κάνουν αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ στην εταιρεία τους.

9. Τον Ιούνιο του 2017 οι δράστες απέσπασαν το ποσό των 1.500 ευρώ από ιδιοκτήτρια καταστήματος στη Κρεμαστή προκειμένου να της «καθαρίσουν» τα χρέη που είχε στη ΔΕΗ και να της αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

10. Από ιδιοκτήτη εστιατορίου στις αρχές Αυγούστου απέσπασαν 1.800 ευρώ για την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και την απαλοιφή των χρεών που είχε στη ΔΕΗ.

11. Από συμπολίτη μας απέσπασαν 250 ευρώ προκειμένου να του τακτοποιήσουν οφειλές ύψους 4.000 ευρώ που είχε προς τη ΔΕΗ και να του αλλάξουν εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

12. Από συμπολίτισσα μας που όφειλε 7.500 ευρώ προς τη ΔΕΗ, πήραν 1.450 ευρώ για να τα «εξαφανίσουν» και για της αλλάξουν εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

13. Από συμπολίτη μας απέσπασαν το ποσό των 1.800 ευρώ για να του αλλάξουν εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή από τη ΔΕΗ στην ιδιωτική εταιρεία που δήθεν απασχολούνταν.

14. Σε δύο συμπολίτες μας οι δράστες φέρονται να πρότειναν να της αλλάξουν εταιρεία ηλεκτροδότησης και να της δοσοποιήσουν τις οφειλές της, όμως εκείνη αρνήθηκε και έτσι δεν επήλθε συμφωνία.

15. Επίσης σε άλλο συμπολίτη μας πρότειναν να του ρυθμίσουν το χρέος ύψους 20.000 ευρώ που είχε προς τη ΔΕΗ και να του αλλάξουν εταιρεία όμως δεν έγινε η συμφωνία.

16. Τον Ιούλιο 2017 ζήτησαν από συμπολίτη μας το ποσό των 3.000 ευρώ για το χρέος του σπιτιού του προς τη ΔΕΗ ύψους 20.000 ευρώ αλλά τελικά κατάφεραν να του αποσπάσουν 900 ευρώ.

17. Από άλλο συμπολίτη μας ζήτησαν να του αλλάξουν εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για το κατάστημα της κόρης του όπου εργάζεται αλλά και μία εξοχική κατοικία που είχε στη Σάλακο, έναντι του ποσού των 100 ευρώ. Και οι δύο συμφωνίες «ναυάγησαν».

18. Από επιχειρηματία της περιοχής μας απέσπασαν το ποσό των 1.000 ευρώ για την τακτοποίηση οφειλής του προς τη ΔΕΗ ύψους 3.400 ευρώ.

19. Τον Ιούνιο 2017 από ιδιοκτήτη καφέ μπαρ στη Λάρδο απέσπασαν το ποσό των 15.000 ευρώ για να του τακτοποιήσουν οφειλή του προς τη ΔΕΗ ύψους 45.000 ευρώ και να του αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος.
«Βοηθούσα τον κόσμο»

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς ο 40χρονος φέρεται να δήλωσε πως όλα τα έκανε προκειμένου να βοηθήσει τον κόσμο και μάλιστα πως έχει βοηθήσει αρκετούς!

Ο 40χρονος πρόσθεσε πως όλα γίνονταν σε συνεργασία με μία υπάλληλο της ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία συνεργαζόταν και πως αυτή τον πίεζε να του φέρνει όλο και περισσότερους πελάτες, ενώ τον συμβούλευε για το τι έπρεπε να γίνει ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τη ΔΕΗ.

Οι ποινικές διώξεις
Χθες οι πέντε συλληφθέντες συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Γιάννη Φλεβάρη, Κώστα Ταμπάκη και Γιώργο Λαμπαδάκη προσήχθησαν ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου η οποία και άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τους.
Συγκεκριμένα, για τον 40χρονο: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους: για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απάτη κατ’ εξακολούθηση.
Οι συλληφθέντες κρατούνται προκειμένου τη Δευτέρα και την Τρίτη να οδηγηθούν στην ανακρίτρια Ρόδου για να απολογηθούν.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο