Τιμητική εκδήλωση για τον πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Χαλκιά

Τιμητική εκδήλωση  για τον πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Χαλκιά

Τιμητική εκδήλωση για τον πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Χαλκιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 636 ΦΟΡΕΣ

Στις 10 Αυγούστου 2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 8.30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε με πολλή μεγάλη επιτυχία Τιμητική Εκδήλωση για τον Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Ιω. Χαλκιά, ηλικίας σήμερα 91 ετών, με υπερπεντηκονταετή (57) διακονία – 43 χρόνια στον Καναδά και την Η.Π.Α και 14 στη γενέτειρά του Σπόα Καρπάθου, στην ενορία του Αγίου Γεωργίου.

Την πρωτοβουλία της Εκδήλωσης αλλά και την άψογη διοργάνωσή της, είχε το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και το Παράρτημα της Καρπάθου, τα οποία προεδρεύονται από τον Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, ομότιμο καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. και επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και τον ερευνητή της Καρπαθιακής Λαογραφίας Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου, Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων, οι πρεσβύτεροι κληρικοί, Σύγκελος Αθανάσιος (εφημέριος Μεσοχωρίου), ο συνεφημέριος Σπόων Δημήτριος Σκαρβελάκης, ο πρεσβύτερος Γεώργιος Λειβαδίτης από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Λάμπρος, ο Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου Ιωάννης Μηνατσής, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Φλογαϊτης (πρώην Υπουργός), Φωτεινή Παζαρτζή και Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Νισύριος, ο Αντιδήμαρχος Γεώργιος Τούμα, ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Δήμαρχος, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Σπόων Βασίλειος Πιπέρης, η Πρόεδρος του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου Φανή Αναστασιάδη- Σισαμή, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Δίνουμε εδώ, με αναλυτικές περιγραφές, το Χρονικό της Εκδήλωσης προς τιμήν του πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Ιω. Χαλκιά Δ.Ο.Θ., ενός εκ των πλέον πνευματικών κληρικών της Καρπάθου, με πλούσιο συγγραφικό, εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η Εκδήλωση αυτή ήταν η πρώτη από έναν κύκλο Διακρίσεων, τον οποίο προγραμματίζει το Ινστιτούτο, με σκοπό να τιμήσει τους εν ζωή υπερήλικες Καρπαθίους για την πλούσια πνευματική και γενικότερα συγγραφική προσφορά τους.

Την ευθύνη της συγκεκριμένης Εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Καρπάθου του Ινστιτούτου Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς, του οποίου ήταν και πρόταση, την οποία αποδέχθηκαν ομόφωνα τα Δ.Σ. του Ινστιτούτου και ο Δ/ντής.

Συνδιοργανωτές στην ωραία αυτή πρωτοβουλία ήταν η Εκκλησιαστική Επιτροπή Σπόων και όλοι οι Σύλλογοι του χωριού , τοπικοί και παροικιακοί. Για την ιστορία αναφέρουμε, ότι και τα 8 Σωματεία έκαναν δεκτή με ομόφωνη απόφασή τους την πρόταση του Ινστιτούτου για κοινή διοργάνωση και συνεργασία. Οι Σύλλογοι αυτοί ήσαν: Γυναικών Σπόων «Η Πρόοδος», Αθλητικός «Η Αναγέννηση» και του Αγίου Νικολάου «Η Εφταμπατούσα».

Από τους Συλλόγους ημεδαπής και αλλοδαπής έλαβαν μέρος οι παρακάτω: Σποϊτών Αμαρουσίου Αττικής «Ο Αγ. Γεώργιος», Σποϊτών Νέας Υόρκης «Ο Άγιος Γεώργιος», Σποϊτών Κλήβελαντ «Ο Άγιος Γεώργιος», Κόρπους Κρίστι Τέξας «Ο Άγιος Γεώργιος» και Καρολίνας «Ο Άγιος Γεώργιος».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τον συντονισμό της Εκδήλωσης είχε η Γραμματέας του Παραρτήματος του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου Σοφία Χατζηγεωργίου – Τούμα, εκπαιδευτικός.

Η κ. Τούμα, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εξήγησε με μεστά λόγια τους σκοπούς του Ινστιτούτου, πρότεινε σε όλους να εγγραφούν νέα μέλη με μια συμβολική ετήσια συνδρομή. Ακολούθως ενημέρωσε το ακροατήριο για το πρόγραμμα της βραδιάς, το οποίο ήταν το εξής

Α. Βιογραφικό του τιμωμένου ιερέα με οπτικοακουστικό υλικό

Το επιμελήθηκε, με πολλή προσοχή και εμπειρία, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς. Ήταν πράγματι ένα εντυπωσιακό δεκαοκτάλεπτο, το οποίο καθήλωσε τα περίπου 300 άτομα που παρακολουθούσαν.

Ο συνδυασμός των κειμένων και των φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Χαλκιά και του Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, με κατάλληλη μουσική επένδυση και απόδοση του αφηγητή, συγκίνησε ιδιαίτερα τον τιμώμενο και την οικογένειά του αλλά και όλο το ακροατήριο.

Β. Ομιλία από τον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη για το συγγραφικό έργο του Κωνσταντίνου Χαλκιά.

Ο κ. Αλεξιάδης έδωσε το επιστημονικό στίγμα του έργου του τιμωμένου και το κατέταξε σε ιστορικό, λαογραφικό και προσωπογραφικό. Παράλληλα ανέλυσε το έργο αυτό υπογραμμίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Συμπερασματικά υποστήριξε ότι τα άρθρα και μελετήματα είναι πολύ αξιόλογα και πρωτότυπα. Καταλήγοντας, πρότεινε το σύνολο των εργασιών αυτών του πρωτ. Κων/νου Χαλκιά να εκδοθούν σε έναν ενιαίο τόμο, που θα είναι απόκτημα για τη βιβλιογραφία των Σπόων αλλά και την αντίστοιχη καρπαθιακή.

Γ. Ομιλία του πρεσβυτέρου Γεωργίου Λειβαδίτη, εφημέριου της ελληνικής κοινότητας του Κονέκτικατ, για το εκκλησιαστικό έργο του Κωνσταντίνου Χαλκιά στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ο πατήρ Γεώργιος, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, με λίγα συγκινητικά λόγια, παρουσίασε άγνωστες πτυχές της πλούσιας εκκλησιαστικής δράσης του τιμωμένου στο εξωτερικό.

Δ. Χαιρετισμοί από τους επισήμους και τους συνδιοργανωτές.

Πριν από τους Χαιρετισμούς διαβάστηκε από τον Μηνά Αλ. Αλεξιάδη θερμό Πατριαρχικό Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς τον τιμώμενο ιερέα, το οποίο παρατίθεται παρακάτω. Στη συνέχεια χαιρέτισε την Εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου Αμβροσίου, Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων. Ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος, με βαθύ θεολογικό λόγο, αναφέρθηκε στο πολυεπίπεδο έργο του τιμωμένου και του παρέδωσε, εκ μέρους του Μητροπολίτου, οφειλόμενο πιττάκιον από την απονομή του Χρυσού Σταυρού της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου.

Κατόπιν ο πρεσβύτερος Δημήτριος Σκαρβελάκης ανέγνωσε επίκαιρο χαιρετισμό του Προέδρου της Εστίας Θεολόγων Χάλκης Νικολάου Ξεξάκη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, προς τον ομογάλακτό του , απόφοιτο της Χάλκης, Κων/νο Χαλκιά.

Στη συνέχεια μίλησε ο παριστάμενος βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, ο οποίος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της οικογένειάς του με τον τιμώμενο και εξήρε την προσωπικότητά του.

Για τους δεσμούς με την οικογένειά του και τη συνεργασία του ίδιου με τον τιμώμενο μίλησε και ο Έπαρχος Καρπάθου- Κάσου Γιάννης Μηνατσής.

Ο Δήμαρχος Ηλίας Λάμπρος, αφού απηύθυνε τον δικό του εγκάρδιο χαιρετισμό, με πρόταση του Δ/ντή του Ινστιτούτου Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, απένειμε το τιμητικό δίπλωμα περγαμηνής του Ινστιτούτου στον πρωτ. Κων/νο Χαλκιά, συνεχάρη το Ινστιτούτο για την ωραία πρωτοβουλία και την άψογη διοργάνωση και ανακοίνωσε την παραχώρηση μιας αίθουσας στον Δήμο Καρπάθου, που είναι και η έδρα του Ινστιτούτου, για την προσωρινή εγκατάσταση του Ινστιτούτου, καταχειροκροτούμενος.

Οι χαιρετισμοί συνεχίστηκαν από τους εκπροσώπους της εκκλησιαστικής επιτροπής και των Συλλόγων. Όλοι συνεχάρησαν το Ινστιτούτο και τα μέλη του για την τιμή που έκαναν στο χωριό τους να ξεκινήσουν οι τιμητικές διακρίσεις από τα Σπόα και τον ομοχώριό τους ιερέα. Την εκκλησιαστική επιτροπή εκπροσώπησε ο συνεφημέριος Σπόων Δημήτριος Σκαρβελάκης, τον Σύλλογο Γυναικών η πρόεδρος Φανή Μαραγκάκη, τον Αθλητικό Σύλλογο ο Πρόεδρός του Κωνσταντίνος Αννούσης, τον Σύλλογο Αγίου Νικολάου ο πρόεδρος Μιχαήλ Κ. Τσαμπουνιέρης, τον Σύλλογο Αμαρουσίου ο αντιπρόεδρός του Ιωάννης Μιχ. Διακολιός, τον Σύλλογο της Νέας Υόρκης η Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών Ευδοξία Ηλ. Διακολιού, τον Σύλλογο του Κλήβελαντ η Γραμματέας Αργυρώ Κωνσταντίνου, τον Σύλλογο του Κόρπους Κρίστι ο Γραμματέας Μηνάς Εμμ. Τσαμπουνιέρης και τον Σύλλογο της Καρολίνας ο σύμβουλος Βασίλης Μιχ. Τσαμπουνιέρης.

Ε. Απονομή διακρίσεων

Όπως ήδη αναφέρθηκε, την περγαμηνή του Ινστιτούτου απένειμε ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Λάμπρος, ενώ την αναμνηστική πλακέτα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής απένειμε ο συνεφημέριός του Δημήτριος Σκαρβελάκης. Η πλακέτα αυτή έφερε τις υπογραφές του πατρός Δημητρίου, του Ηλία Κ. Διακολιού, του Νικολάου Κ. Πιπέρη, του Εμμ. Κ. Χαλκιά και του Μιχαήλ Παπακώστα.

Εκ μέρους των οκτώ Συλλόγων την πλακέτα απένειμε ο τέως Υπουργός, καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης.

Ο πρεσβύτερος Γεώργιος Λειβαδίτης προσέφερε στον τιμώμενο Κων/νο Χαλκιά ανθοδέσμη, προερχόμενη από τον Ιωάννη Κ. Χαλκιά, γιο του τιμωμένου και κουμπάρο του πατρός Γεωργίου.

Η Εκδήλωση έκλεισε με ζεστά λόγια και μαντινάδες του Κωνσταντίνου Λιγνού, γαμπρού του ιερέως, εκ μέρους της οικογένειας, οποίος ευχαρίστησε με ποιητικό τρόπο τα μέλη του Ινστιτούτου και τους άλλους φορείς που συνδιοργάνωσαν την πνευματική αυτή βραδιά.

Η Άννα Κ. Λιγνού, θυγατέρα του πρωτ. Κωνσταντίνου Χαλκιά, απέδωσε τραγουδώντας την οφειλόμενη τιμή στον πατέρα της, εκτός προγράμματος.

Τέλος ο τιμηθείς πρωτοπρεσβύτερος Κων/νος Ιω. Χαλκιάς, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε θερμά τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το Σεπτό γράμμα Του, τον Δ/ντή, τη Διοικούσα Επιτροπή, το Δ.Σ. του Παραρτήματος Καρπάθου του Ινστιτούτου, την Εκκλησιαστική Επιτροπή Σπόων, τον Πρόεδρο της Εστίας Θεολόγων Χάλκης, όλους τους ομιλητές και όλους όσοι παρέστησαν από τα Σπόα και άλλα χωριά της Καρπάθου στην Εκδήλωση προς τιμήν του.

Ακολούθησε δείπνο για όλους με πλούσια νηστίσιμα εδέσματα. Η συντονίστρια της Εκδήλωσης Σοφία Χατζηγεωργίου – Τούμα ευχαρίστησε θερμά τους φορείς και τους προέτρεψε να συνδράμουν με κάθε τρόπο το Ινστιτούτο.

ΗΛΙΑΣ ΕΜΜ. ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ

Διαβάστε ακόμη

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου