Διαδοχικοί εμπρησμοί και πάλι στη Σορωνή

Ο εφιάλτης των εμπρησμών στην ευρύτερη περιοχή της Σορωνής, ξεκίνησε και πάλι τις τελευταίες μέρες, μετά από τις διαδοχικές φωτιές που παρουσιάστηκαν σε δύο περιοχές όπου και στο παρελθόν είχαν σημειωθεί παρόμοιες ενέργειες.

Πρόκειται για τις περιοχές του Αγίου Σουλά και περιοχή ανάμεσα σε Θολό και Σορωνή (κοντά στην μονή Παντάνασσας) οι οποίες όπως όλα δείχνουν, έχουν κλειδωθεί και πάλι στο στόχαστρο του παρανοϊκού ή των παρανοϊκών, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να μετατρέψουν σε «κρανίου τόπο» μια από τις πιο όμορφες δασικές περιοχές του νησιού μας.
Πράγματι, το βράδυ της Δευτέρας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου, σήμανε συναγερμός, όταν ειδοποιήθηκε από κατοίκους της περιοχής  ότι ξέσπασε φωτιά σε περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε Θεολόγο και Σορωνή.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δασοπυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ σημαντική και αποτελεσματική ήταν επίσης και η παρουσία των υπηρεσιών και των αρμοδίων στελεχών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου της Ρόδου αντίστοιχα.

Το μέτωπο της φωτιάς, ευτυχώς δεν πρόλαβε να επεκταθεί, καθώς η κινητοποίηση και ο συντονισμός ήταν εξαιρετικά σημαντικός με αποτέλεσμα η φωτιά να περιοριστεί άμεσα.
Αυτό που προβληματίζει όμως, είναι τόσο το σημείο που ξέσπασε η φωτιά, όσο και η ώρα.
Ευτυχώς, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, δεν ευνόησαν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως, έμπειρων αξιωματικών, προκύπτει ότι η φωτιά κάθε άλλο παρά τυχαία ξεκίνησε. Το πλέον πιθανό είναι να πρόκειται για καθαρή εμπρηστική ενέργεια, παρόμοια  με όλες εκείνες που είχαν εντοπιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σημειώνεται ότι ειδικά ανάμεσα στην περιοχή της Παντάνασσας και της Θολού,  τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πάνω από 20 τέτοιες πυρκαγιές, οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί όλες αποτελεσματικά.

Ενημερώθηκαν αναλυτικά οι υπηρεσίες
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σορωνής, κος Αντώνης Σαββάκης, ενημέρωσε πάντως αναλυτικά για το περιστατικό τον Δήμαρχο Ρόδου, ενώ το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που διενεργεί.

Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, έτσι ώστε να περιφρουρηθεί αποτελεσματικά και ουσιαστικά η περιοχή, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα δάση που έχουν απομείνει στο νησί μας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο (σε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες) να ληφθούν πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης των δασών ανάμεσα σε Άγιο Σουλά, Πεταλούδες και Σορωνή μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.