Δ. Γάκης: στην ατζέντα βρίσκονται σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες

Δ. Γάκης: στην ατζέντα βρίσκονται σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες

Δ. Γάκης: στην ατζέντα βρίσκονται σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 155 ΦΟΡΕΣ

Η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής που θα τονώνει την ανάπτυξη και θα μειώνει την ανεργία, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τονίζει σε συνέντευξή του στην “Κυριακάτικη Kontranews” (δημοσιεύτηκε προχθές) ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης.

Ο κ. Γάκης αναφέρεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ειδικότερα αναφέρει τα εξής:

Βλέπετε ανασχηματισμό; Τι σημαίνει γι’ αυτή τη χρονική στιγμή και γιατί όχι εκλογές;
Ας ξεφύγουμε λίγο από τα – κάθε φορά τα ίδια – επικοινωνιακά σενάρια του καλοκαιριού και ας σταθούμε στην ουσία των προκλήσεων του φθινοπώρου και αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα:

Η έγκαιρη και επιτυχημένη ολοκλήρωση της προσεχούς αξιολόγησης, που θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στη συνεπή προσπάθειά μας για την έξοδο από την επιτροπεία με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ομάδων και στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών που εδραιώνουν τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Συνεπώς, οι προτεραιότητες είναι καθορισμένες, δουλειά υπάρχει, για τον καθένα μας στον τομέα του, μην ξεχνάμε ότι και το κοινοβουλευτικό έργο θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα, και έτσι ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει το επόμενο διάστημα το σχέδιο του αξιοποιώντας κάθε πολιτική και δημοσιονομική δυνατότητα. Η ΔΕΘ, στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς σε αυτόν τον «οδικό χάρτη» που ακολουθούμε.

Τι θα απαντούσατε στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Φώφη Γεννηματά; Πιστεύατε ότι θα ήταν έτσι όπως είναι μέχρι τώρα η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ;
Οι συνεργασίες της Αριστεράς, με κινήματα, κόμματα και προσωπικότητες, βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις με ουσία και περιεχόμενο. Στηρίζονται σε προτάσεις και ιδέες που σφυρηλατούνται σε επίπεδο κοινωνίας, εκεί που συντελούνται οι πραγματικές πολιτικές αλλαγές.

Στο παραπάνω πλαίσιο, συζητάμε κάθε καλοπροαίρετη προσπάθεια που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο, η δική μας κατευθυντήρια γραμμή. Με βάση τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και του ουμανισμού, που θέλουμε να συνενώσουν την ευρύτερη κεντρο-αριστερά σε νέα οράματα και σε νέους αγώνες σε Ελλάδα και σε Ευρώπη.

Εκτιμάτε ότι έχετε κερδίσει το στοίχημα με την έξοδο στις αγορές ή νομίζετε ότι κάποιοι υπεραισιοδοξούν;
Τα πρόσφατα κυβερνητικά αποτελέσματα είναι σε θετική κατεύθυνση. Μεθοδικά και οργανωμένα, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι έχει γίνει το πρώτο καθοριστικό βήμα μιας ανοδικής πορείας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, με άξονα τις αποφάσεις του Eurogroup και το σχεδιασμό μας για τη δημιουργία ενός αποθέματος κεφαλαίων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα «αισιόδοξης» ή «υπεραισιόδοξης» εκτίμησης. Ρεαλιστικά, υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουμε τη διαδικασία και να έχουμε μια καθαρή έξοδο.

Πόσο μπορεί να αντέξει η κοινωνία που μόνο πληρώνει;
Είναι σε υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που θα τονώνει την ανάπτυξη και θα μειώνει την ανεργία. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε, ότι με συνδυασμένες ενέργειες που στοχεύουν στην καινοτομία και τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στο «επιχειρείν», με την ώθηση που θα δώσει στην οικονομία η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και με τη συνδρομή από τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, θα οδηγηθούμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, συνεισφέροντας παράλληλα στην υλοποίηση του κοινωνικού μας προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω, ότι με τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί και διατυπώσει, θα αναθεωρήσουμε προς το καλύτερο, το μέτρο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα μικρά ακριτικά νησιά μας, αντισταθμίζοντας, σε κάποιο βαθμό, τη νησιωτική ιδιαιτερότητα με οικονομικό όφελος.

Ήδη ξεκίνησε η «μάχη» για τη ΔΕΘ. Όμως πολλές εξαγγελίες από το 2014 έμειναν στα χαρτιά…
Η ΔΕΘ αποτελεί παραδοσιακά μια «πλατφόρμα» πάνω στην οποία ξεδιπλώνονται οι σχεδιασμοί των κομμάτων για την πολιτική του μέλλοντος.

Σε αυτή την πραγματικότητα, θέλω να σημειώσω ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα κόμμα που έχει πίσω του μια σημαντική εμπειρία, την οποία τότε δεν είχε σε κυβερνητικό επίπεδο και αυτό, αν θέλετε, είναι ένα «όπλο» που πρέπει να αξιοποιήσουμε σήμερα με τον καλύτερο τρόπο. Διεκδικώντας το δίκιο μας διεθνώς και προχωρώντας σε μια αναπτυξιακή διαδικασία, με τον «οδικό χάρτη» που στήριξε ο ελληνικός λαός και υλοποιούμε με συνέπεια με το πολιτικό μας πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις μας.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαι αισιόδοξος, ότι στη ΔΕΘ 2017 θα έχουμε ρεαλιστικές θεσμικές & αναπτυξιακές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν τόσο στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας όσο και στη μείωση της ανεργίας και στη δικαιότερη κατανομή των βαρών προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Που θα υλοποιήσουμε με διάλογο, με σχέδιο και με τον κατάλληλο μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο