Μ. Χατζηγιάννης: Στην Ρόδο υπάρχει μια  ξεχωριστή ομορφιά

Αγαπημένο νησί αποτελεί για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη η Ρόδος, που σήμερα θα βρίσκεται στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου προκειμένου να μας τραγουδήσει αγαπημένα τραγούδια παλιά αλλά και καινούργια.

Ο αγαπημένος τραγουδιστής, μίλησε στην “Ροδιακή” τόσο για το νησί της Ρόδου και το δέσιμο του με αυτό, όσο και για το νέο του τραγούδι με τίτλο "Κοίτα με", την περιοδεία που πραγματοποίησε το χειμώνα αλλά και τον λόγο για τον οποίο πιστεύει οτι τον αγαπάει τόσο ο κόσμος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγετε το νησί της Ρόδου ως προορισμό για τις συναυλίες σας. Έρχεστε και για διακοπές στο νησί;
Η Ρόδος για εμένα είναι ένα αγαπημένο νησί. Ένα νησί που έχω συνδυάσει με την παιδική- εφηβική και νεανική μου ηλικία για τον λόγο οτι επισκεπτόμασταν το νησί αρκετά συχνά οικογενειακώς, είχαμε  πολλούς φίλους τους οποίους βλέπουμε μέχρι τώρα. Ένα νησί που νομίζω ότι το έχω γυρίσει σε μεγάλο ποσοστό. Έχω δει όλα τα αξιοθέατα, γνωρίζω καλά όλα τα αξιοθέατα, την ιστορία του και για κάποιους  λόγους το συνέκρινα με την Κύπρο, την πατρίδα μου, όπου έχουμε αρκετές ομοιότητες, από την επέλαση των Ιπποτών, την τουρκοκρατία, τον σχεδόν εξιταλισμό του νησιού που ευτυχώς δεν κατοχυρώθηκε, και επειδή στην Κύπρο είχαμε αρκετούς κατακτητές που άφησαν το σημάδι τους πάνω στο νησί, νομίζω πως με έναν τρόπο περίεργο όλα αυτά τα βιώματα έχουν περάσει και σε εμάς.

Άρα είστε συνδεδεμένος αρκετά με τη Ρόδο και είναι ένα νησί που σας αρέσει να επισκέπτεστε και για τις διακοπές σας ανεξάρτητα απο τις συναυλίες.
Βεβαίως, επισκέπτομαι την Ρόδο αρκετά συχνά για διακοπές, μ' αρέσουν οι μεγάλες καθαρές παραλίες που είναι χαρακτηριστικό της Ρόδου, μ' αρέσει γιατί έχει ποικιλία, έχει διάφορα σημεία με εντελώς ξεχωριστή ομορφιά και χαρακτήρα και δεν είναι τυχαίο που τη λένε το διαμάντι της Μεσογείου. Κάτι ξέρουν. Και μ' αρέσει γιατί έχουμε μια ελαφριά ομοιότητα στην προφορά μας. Όποτε έρχομαι στο νησί νομίζω ότι θα συναντήσω Κύπριους.

Έχετε κάποιο αγαπημένο μέρος στην Ρόδο;
Μου αρέσει πολύ η Παλιά Πόλη που είναι και Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι πανέμορφη, και η Λίνδος μου αρέσει πολύ.

Έρχεστε με ανανεωμένη διάθεση και καινούργιο τραγούδι με τίτλο "Κοίτα με". Το καλοκαίρι σας εμπνέει;
Το καλοκαίρι μας εμπνέει, αλλά εμπνέει και εμένα προσωπικά. Είναι μια περίοδος που όλοι θέλουμε να βάλουμε τα προβλήματα στην άκρη, όλοι θέλουμε να χαρούμε, ο ήλιος, η ξεγνοιασιά, η χαλαρότητα της εποχής μας ξεκουράζει και μας δίνει ενέργεια και δύναμη. Το καλοκαίρι είναι από μόνο του μια περίοδος ζωοποιός. Για εμάς ειδικά το καλοκαίρι είναι ένα εργαλείο επαγγελματικό γιατί κάναμε περιοδείες και είναι πολύ όμορφα να επισκέπτεσαι όλα αυτά τα υπέροχα μέρη που έχει η χώρα μας. Και φυσικά να συναντάς ανθρώπους που τους βλέπεις στην καλύτερη μια φορά τον χρόνο.


Το χειμώνα που μας πέρασε πραγματοποιήσατε μια σειρά από περιοδείες σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. Πως ήταν η εμπειρία αυτή;
Η εμπειρία αυτή ήταν εντυπωσιακή και συγκινητική. Το να συναντάς Έλληνες απόδημους και ομογενείς σε όλα αυτά τα μακρινά μέρη του κόσμου, είναι πραγματικά ξεχωριστό, πολύ συγκινητικό. Βλέπεις εκεί οτι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγάπη, αγνή και καθαρή για την Ελλάδα και για οτιδήποτε ελληνικό βγαίνει προς τα έξω. Τιμούν τις συναυλίες, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγαλώσει και χαραχθεί στη μνήμη τους η Ελλάδα που για αυτούς είναι ένας εξειδικευμένος τόπος, ένας τόπος γαλήνης, οι κορφές του παραδείσου.

Θα πραγματοποιήσετε σύντομα μια περιοδεία;
Πολύ σύντομα δεν νομίζω αλλά σίγουρα κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα ξαναπεράσω απο την Ελληνική ομογένεια, εξάλλου με αυτούς λόγω καταγωγής -όπως ξέρετε η Κύπρος είχε ένα μεταναστευτικό ρεύμα μετά την εισβολή- υπάρχουν πολλοί συγγενείς και φίλοι σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και έτσι έχω μεγάλη οικογένεια σχεδόν σε όλες τις ομογενείς του κόσμου. Είναι και αυτό μια αφορμή και μια αιτία σοβαρή να είμαι εκεί όσο πιο συχνά γίνεται.
 
Ποιά είναι τα σχέδια σας για τον φετινό χειμώνα;
Το κύριο μέλημα μας τώρα είναι να συνεχίσουμε τον δίσκο που ξεκινήσαμε με τη Λίνα, που είναι σε εξέλιξη και εύχομαι να κυκλοφορήσει αρχές με μέσα Νοεμβρίου.

Θα σας δούμε κάπου να εμφανίζεστε;
Πολύ πιθανόν αλλά αν ήξερα θα σας έλεγα ευχαρίστως. Δεν γνωρίζω ακόμη, εύχομαι κάποιες επαφές που έχουμε να ευοδωθούν και να οριστικοποιηθεί κάτι γιατί θέλουμε και με αφορμή τη νέα δουλειά να την παρουσιάσουμε κάπου, σε έναν χώρο που να είναι ωραίος και οικείος και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

Θεωρείστε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς σας, με αμέτρητες επιτυχίες παραπάνω από δεκαετία. Που πιστεύετε οφείλεται η επιτυχία αυτή;
Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την... αξιολόγηση! Νομίζω ότι χωρίς να μπορούμε πάντα εμείς να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας κοιτώντας τον εαυτό μας απέξω, νομίζω ότι οφείλεται αυτή η αποδοχή στα τραγούδια που έχουν τη δύναμη να αντέχουν στο χρόνο γιατί έχουν κάποιες βιωματικές και εμπειρικές αναμνήσεις. Νομίζω οτι ο κόσμος αγαπάει αυτό που του θυμίζει κάτι, αυτό που αξιολογεί μέσα του ότι τους συμπληρώνει και τα τραγούδια του είναι ιστορίες για αυτά που έχουν χαθεί για πάντα. Είναι ένα δίπολο του ύψους και του βάθους. Οι ιστορίες δεν είναι ποτέ πολύ ευχάριστες ούτε ισοπεδωτικές. Είναι πράγματα τα οποία ταυτίζονται με τον ψυχισμό του και όσο πιο καλλιεργημένο και ποιοτικό ενδεχομένως είναι το καθετί, τόσο πιο πολύ αντέχει στον χρόνο και τόσο πιο πολύ γίνεται σε όλους μας βιωματική εμπειρία.