Ασφαλής προορισμός για  τα αμερικανικά πλοία η Ρόδος

Την ικανοποίηση και τη χαρά που βρίσκεται στην Ρόδο, την οποία θεωρεί ασφαλή προορισμό, για το ναυτικό αμερικανικό στόλο, εξέφρασε από το πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ "Uss Carter Hall", ο κυβερνήτης του κ. cdr Timothy Carter που βρίσκεται στο νησί μας για ολιγοήμερη ξεκούραση.

Ο ίδιος συζήτησε με δημοσιογράφους του νησιού μας, στη διάρκεια της ξενάγησής τους στο πολεμικό πλοίο που ήρθε στο νησί μας στις 29 Αυγούστου και θα αναχωρήσει σήμερα για τον δρόμο της επιστροφής στη βάση του, τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Ο κ. Carter, εξήρε τις ομορφιές του νησιού μας, ενώ μάλιστα δρομολογεί το ενδεχόμενο να ξαναέρθει του χρόνου με τον στόλο του.

Ο ίδιος, ανέφερε μεταξύ άλλων "είναι υπέροχα που βρισκόμαστε εδώ, που μας δέχονται με "ανοιχτές αγκάλες" και νιώθουμε καλά. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και πιστεύω ότι υπάρχει.

Με χαρά θα μείνουμε μερικές μέρες διότι νοιώθω ότι υπάρχει μια σχέση "πάθους" ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό και πρέπει κάποιος να εκφράζει πάντα ευγνωμοσύνη για αυτά που του προσφέρονται".

Το πολεμικό πλοίο «Uss Carter Hall» βρίσκεται στο  λιμάνι της Ρόδου
Το πολεμικό πλοίο «Uss Carter Hall» βρίσκεται στο λιμάνι της Ρόδου

Μάλιστα, σε ότι αφορά την ασφάλεια του νησιού μας, ο ίδιος τόνισε " Το νησί είναι πολύ ασφαλές, τα πλοία πηγαινοέρχονται με μεγάλη ασφάλεια, πλοία του ναυτικού μας έχουν ξαναβρεθεί εδώ και το 2005, 2006. Δεν αποτελεί μέρος που να μην θεωρείται ασφαλής προορισμός.

Όλες οι περιοχές είναι πολύ ασφαλείς, το λιμάνι σας είναι πολύ ασφαλές και είναι κάτι που πιστεύουμε για αυτό και ερχόμαστε. Αν δεν ήταν ασφαλές δεν θα είχατε ούτε και τόσα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι σας".

Ο κύριος στόχος του καπετάνιου και του πληρώματος είναι να διατηρήσουν την καλή συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους, αλλά και την ενίσχυση του δεσμού τους με την Ελλάδα προκειμένου να υποστηρίξουν την οικονομία.

Μάλιστα, αναφορικά με την Ρόδο και την ολιγοήμερη παραμονή τους εδώ, ο ίδιος ανέφερε "Στην Ρόδο ήρθαμε για να χαλαρώσουμε, ήμασταν στο καράβι για περίπου έξι μήνες και απλά θέλαμε να διασκεδάσουμε, να δοκιμάσουμε γεύσεις απο την τοπική γαστρονομία. Είμαστε εδώ τις τελευταίες τέσσερις μέρες και μας αρέσει πολύ.

Ο κυβερνήτης  Timothy Carter
Ο κυβερνήτης Timothy Carter

Έχει πολλούς τουρίστες το νησί, είναι υπέροχο που βρισκόμαστε εδώ, ενισχύουμε την τοπική οικονομία, ξεναγηθήκαμε στα αξιοθέατα του νησιού και είναι πολύ όμορφα να κοιτάμε από το πλοίο το νησί σας, την αρχιτεκτονική του κάστρου.

Μάθαμε την ιστορία του κάστρου, μάλιστα εγώ περπάτησα πριν μερικές μέρες μέσα στην Παλιά Πόλη, η αρχιτεκτονική της είναι εκπληκτική και φυσικά η ιστορία που τη συνοδεύει τα τελευταία 240 χρόνια.

Είναι εκπληκτικό να βρίσκεσαι εδώ, να μαθαίνεις για τον κόσμο που βρέθηκε εδώ, που πολέμησε για αυτό το νησί, γινόμαστε μέρος της ιστορίας του νησιού με το να βρισκόμαστε εδώ.

Θα ήθελα πολύ να ξαναέρθουμε εδώ, ίσως αυτό πραγματοποιηθεί του χρόνου και να περάσουμε λίγο περισσότερο χρόνο διασκεδάζοντας στο νησί σας".

Tέσσερα είδη τανκς βρίσκονται μέσα στο πολεμικό πλοίο
Tέσσερα είδη τανκς βρίσκονται μέσα στο πολεμικό πλοίο

Το πλοίο
Το αμερικανικό πολεμικό Uss Carter Hall Lsd50, είναι μήκους 186 μέτρων, πλάτους 26 μέτρων και μεταφέρει πλήρωμα έως 500 άτομα (εκ των οποίων περίπου 30 προσωπικό). Το πολεμικό πλοίο ναυπηγήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1991 απο το Ναυπηγείο Avondale στην Λουιζιάνα της Νέας Ορλεάνης. Ξεκίνησε τα δρομολόγια του στις 30 Σεπτεμβρίου 1995, ενώ είναι εξοπλισμένο με τανκς, οχήματα, αμφίβια σκάφη κ.α.

Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και δύο ελικόπτερα ενώ ο ανεφοδιασμός του πραγματοποιείται συνήθως δια αέρος. Διαθέτει 4 ειδών τανκς και δύο αμφίβια σκάφη που αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα.

Εξυπηρετεί διάφορες αποστολές, συμμετέχει σε αμφίβιες επιχειρήσεις για την υποστήριξη και εξυπηρέτηση αεροσκαφών και οχημάτων.