To... βαπόρι απ’ την Τουρκία  πιάστηκε στη Νίσυρο

Χειροπέδες σε τρεις Τούρκους πέρασαν χθες οι λιμενικοί της Νισύρου, όταν έπειτα από έλεγχο που διενήργησαν στο ακυβέρνητο σκάφος τους, κατάφεραν να εντοπίσουν ότι μέσα σε αυτό υπήρχαν 700 κιλά(!) χασίς αρίστης ποιότητας.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης, όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για περιστατικό ακυβερνησίας λόγω μηχανικής βλάβης του συγκεκριμένου σκάφους, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά Νισύρου, με τρεις (03) αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Άμεσα έσπευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., παραπλέον πλοίο και ιδιωτικό σκάφος με επιβαίνοντες στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Το Ι/Φ εντοπίστηκε από το Φ/Γ “SHIRVAN”, σημαίας Μάλτας, ενώ λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησε η ρυμούλκησή του από το Ρ/Κ “ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ” Ν. Βόλου 562, με προορισμό το λιμένα Μανδρακίου Νισύρου, όπου και κατέπλευσαν πρωινές ώρες χθες.

Eν συνεχεία μετά από αξιολόγηση των πρώτων στοιχείων και ενημέρωση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, πραγματοποιήθηκε έρευνα από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Νισύρου στο ιστιοφόρο σκάφος, όπου εντοπίστηκε σε αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες και κατασχέθηκε η ως άνω ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Από τη Λιμενική Αρχή Κω που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν οι ανωτέρω τρεις επιβαίνοντες και κατασχέθηκε το σκάφος μεταφοράς των ναρκωτικών ουσιών που ανέρχονται σε περίπου επτακόσια κιλά (700 kg) ακατέργαστης κάνναβης.

Ο λιμενικός μύρισε το χασίς
Η αντίστροφη μέτρηση για τους τρεις διακινητές των 700 κιλών χασίς, ξεκίνησε όταν ο λιμενικός που ανέβηκε στο σκάφος τους για τον τυπικό έλεγχο, μύρισε το χασίς που είχαν επιμελώς κρυμμένο σε διάφορα σημεία του σκάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΟΔΙΑΚΗΣ πρόκειται για λιμενικό στέλεχος, εξαιρετικά έμπειρο σε παρόμοιους ελέγχους, που είχε μετατεθεί πρόσφατα από άλλη περιοχή της χώρας και ο οποίος είχε υπηρετήσει σε νευραλγικό πόστο ελέγχων, αποκτώντας έτσι την αντίστοιχη εμπειρία.

Είχαν δηλώσει ότι θα πάνε... κρουαζιέρα στο Αιγαίο
Οι τρεις Τούρκοι, ισχυρίστηκαν ότι είχαν ενοικιάσει το σκάφος  για να πάνε κρουαζιέρα στα Ελληνικά νησιά. Σημειώνεται ότι ο ένας από τους τρεις τούρκους που επέβαινε στο σκάφος και συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες είναι παντρεμένος με Ελληνίδα.
Από τα πρώτα στοιχεία δεν φαίνεται ότι εμπλέκονται σε παρόμοιες περιπτώσεις τουλάχιστον στη χώρα μας.

Με  το δάχτυλο στη σκανδάλη
Το πρόσφατο περιστατικό, με τον εντοπισμό του «ναρκόπλοιου» επιβεβαιώνει πάντως το γεγονός γιατί  οι αρμόδιες λιμενικές αρχές, βρίσκονται συνεχώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη και γιατί διενεργούν δεκάδες τέτοιους ελέγχους ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι μεταφορές ναρκωτικών από το Αιγαίο, δίνουν και παίρνουν από τα τουρκικά κυκλώματα (και όχι μόνο) αλλά δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχη ανταπόκριση για τέτοιους είδους ελέγχους και από τη γείτονα χώρα.

Σημειώνεται ότι στις 3 Ιουλίου 2017, τουρκικό εμπορικό πλοίο, το οποίο έπλεε 3 ν.μ από την Ρόδο αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της ελληνικής ακτοφυλακής για έλεγχο και σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ εκείνο άνοιξε πυρ εναντίον του φορτηγού πλοίου.

Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου, M/V ACT. με σημαία Τουρκίας, αρνήθηκε να οδηγήσει το πλοίο σύμφωνα με τις υποδείξεις των λιμενικών στο λιμάνι της Ρόδου, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
Η ελληνική ακτοφυλακή είχε  ενημερώσει για το συμβάν τις τουρκικές αρχές ότι   το υπό τουρκική σημαία πλοίο ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών.

Ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου φορτηγού, το οποίο εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, παραδέχτηκε με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο έπειτα από εντολές του ελληνικού λιμενικού, με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να ρίξουν προειδοποιητικές βολές εναντίον του πλοίου.