Προφυλακίστηκαν δύο Τούρκοι για τη μεταφορά προσφύγων

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν χθες μετά τις απολογίες τους, δύο Τούρκοι ηλικίας 56 και 58 ετών οι οποίοι συνελήφθησαν για τη μεταφορά 59 προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.

Η σύλληψη των δύο διακινητών έγινε στις 29 Αυγούστου το βράδυ όταν το σκάφος με το οποίο έκαναν τη μεταφορά έμεινε ακυβέρνητο ανοικτά της Ρόδου και κοντά στο Πλημμύρι.

Σε βάρος των δύο Τούρκων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και χθες συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Αγγέλα Καρακατσάνη και Γιώργο Μηνά προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο αλλοδαποί είπαν ότι εργάζονταν για λογαριασμό του ιδιοκτήτη του σκάφους όταν πριν μερικές ημέρες τους ζήτησε να κάνουν ένα ταξίδι στην Ιταλία με αυτό στο οποίο και επέβαιναν οι πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως στις 8.10 το βράδυ της 29ης Αυγούστου το σκάφος λόγω βλάβης έμεινε ακυβέρνητο ανοικτά της Ρόδου. Ένας εκ των αλλοδαπών επιβαινόντων ζήτησε βοήθεια μέσω του αριθμού 112 και τότε εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι δύο κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν όταν ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Άμεσα στην περιοχή διεξήχθησαν έρευνες από περιπολικό και ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και από το διερχόμενο M/V ''BRAVE LEADER'', το οποίο εντόπισε και περισυνέλεξε πενήντα εννέα (59) συνολικά αλλοδαπούς.  Οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν με ασφάλεια στο ναυγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ρόδου, ενώ συνελήφθησαν οι δύο (02) αλλοδαποί χειριστές, ηλικίας 56 και 58 ετών, φερόμενοι ως διακινητές των εν λόγω προσφύγων.

Προανάκριση διενεργήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.