Μεγάλο πρόβλημα στις παραλίες με τους μασέρ και μικροπωλητές

...«Μάχη» στις παραλίες έδωσε και αυτό το καλοκαίρι ο Δήμος Ρόδου για την πάταξη του παραεμπορίου και των παράνομων μασέρ, φαινομένου που, ως γνωστόν, “μαστίζει” κυρίως τις κοσμικές παραλίες του νησιού εδώ και χρόνια!

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι από το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εμπορίου με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης κ. Γιώργο Πόκκια, πραγματοποιούνταν επί καθημερινής βάσεως καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού-και συνεχίζονται ακόμη. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι, τις προηγούμενες ημέρες το κλιμάκιο-το οποίο σημειωτέον αποτελείται από μόλις δύο άτομα και υπάρχει ακόμα ένα για τους ελέγχους στη Μεσαιωνική Πόλη-έφθασε μέχρι τις παραλίες της Λίνδου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος, οι έλεγχοι δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που θα μπορούσαν επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων μικροπωλητών και μασέρ που εντοπίζονται είναι αλλοδαποί και δεν έχουν ΑΦΜ, άρα δεν μπορούν να τους βεβαιώσουν πρόστιμα.

Έτσι, μπορεί να παραδίδονται στην Αστυνομία για παράνομη εμπορία, όπως προβλέπει ο νόμος, όμως μετά από λίγο αφήνονται ελεύθεροι και τα πρόστιμα δεν μπορούν να βεβαιωθούν από τη στιγμή που δεν έχουν ΑΦΜ.

Η κατάσταση φέτος με τους παράνομους μικροπωλητές και μασέρ στις παραλίες της Ρόδου μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Ενδεικτικό είναι το νούμερο ότι μόλις προχθές εντόπισαν πενήντα άτομα να ασκούν αυτές τις παράνομες δραστηριότητες σε παραλίες του νησιού!

Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται, ανάλογα με την περίπτωση, είναι της τάξεως από 500 ευρώ μέχρι 2500 ευρώ, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βεβαιώθηκαν πρόστιμα μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και σ’ αυτά δεν προσμετρούνται όσοι από τους παράνομους μικροπωλητές και μασέρ δεν είχαν ΑΦΜ!

Εννοείται ότι εκτός από τα πρόστιμα γίνονται και κατασχέσεις των εμπορευμάτων που πωλούν τα οποία στη συνέχεια καταστρέφονται.

Πάντως, ο κ. Πόκκιας εμφανίζεται απογοητευμένος με την κατάσταση αφού πρόκειται για ένα φαινόμενο που, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται κάθε καλοκαίρι, δεν μπορεί να εξαλειφθεί εάν δεν συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις η Αστυνομία και η εφορία, μια και πρόκειται για κυκλώματα όπως λέει.

Μάλιστα, ο ίδιος, κατά την πρόσφατη σύσκεψη στην Περιφέρεια με αφορμή την παρουσία εδώ του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργο Πιτσιλή, έθεσε το θέμα αυτό προτείνοντας όταν δίνεται άδεια παραμονής στους αλλοδαπούς να δίνεται και ένα προσωρινό ΑΦΜ ώστε να μπορούν να τους βεβαιώνουν πρόστιμα, αφού θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει δραστικό μέτρο και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά γι’ αυτές τις παράνομες δραστηριότητες.