Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση  του κωδωνοστασίου της Φιλερήμου

Σε έξι μήνες ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης του κωδωνοστασίου της ιεράς μονής Παναγίας Φιλερήμου, μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο το μνημείο είχε χαρακτηριστεί επικίνδυνο και απαγορεύθηκε η επίσκεψή του.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο σύμβουλος της περιφέρειας Σάκης Στάγκας, προχτές εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος του έργου, ο οποίος θα προχωρήσει σε καθαιρέσεις των σημείων που παρουσιάζουν πρόβλημα.

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ξεκίνησε ένα μεγαλόπνοο έργο πολιτισμού, ένα μνημείο της χριστιανοσύνης που αφορά το κωδωνοστάσιο του ιερού ναού της Ζωοδόχου πηγής ιεράς μονής Φιλερήμου.

Μετά από μακροχρόνιους αγώνες από το 2008, ήρθε η σημερινή περιφερειακή αρχή να εκτελέσει το έργο. Χτες εγκαταστάθηκε η εργοληπτική εταιρία και ξεκινά τις εργασίες που αφορούν τις καθαιρέσεις εντός και εκτός των προβληματικών σημείων του ναού.

Θα γίνουν ενισχύσεις και ειδικά στο κυρίως κωδωνοστάσιο, καθώς είναι μοναδικό στην Ελλάδα με 7 καμπάνες ( η μία χάθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου) που αντιστοιχούν στις νότες. Στο ισόγειο υπήρχε εκκλησιαστικό όργανο το οποίο μπορούσε να παίζει με σφυριά που χτυπούσαν τις καμπάνες και τις αντίστοιχες νότες και εύχομαι αυτό μία μέρα να γίνει πραγματικότητα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 330.000 ευρώ και η σύμβαση περιλαμβάνει πίστωση 171.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες. Το κτίσμα χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνο λόγω της διάβρωσης και των έντονων ρηγματώσεων» δήλωσε ο κ. Στάγκας ο οποίος παράλληλα έκανε γνωστό ότι αυτό το διάστημα εκτελούνται εργασίες, και τοποθετήθηκαν οι δοκοί στήριξης στο κωδωνοστάσιο της ιεράς μονής Πανορμίτη Σύμης. 

Διατέθηκαν από ίδιους πόρους της περιφέρειας 180.000 ευρώ ενώ το έργο χρηματοδοτεί η περιφέρεια και υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού.