Η Μικρά Ασία των Δωδεκανησίων χθες-σήμερα-αύριο

Του Κυριάκου Μιχ. Χονδρού

Οι πρόσφυγες, Μικρασιάτες, Πόντιοι, Αρμένιοι, Κωνσταντινουπολίτες και Κύπριοι, είτε κατέφυγαν στα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα, είτε στις ελεύθερες περιοχές της χώρας μας, αποτελούν τους συνδημιουργούς της νεότερης Ελλάδας χάρη στην πνευματική, κοινωνιή και οικονομική τους συμβολή.

Τα αδέλφια μας οι πρόσφυγες, ίδρυσαν στη Ρόδο συλλόγους με σκοπό να διαφυλαχθεί η μνήμη, η ταυτότητα, τα όσια και ιερά, οι παραδόσεις και να μεταλαμπαδέψουν στις επερχόμενες γενιές το πολύτιμο παρελθόν τους.

Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη μνήμη μας, σ’ ένα κόσμο εχθρικό και παράλογο, σε μια εποχή που σχεδόν όλα περιφρονούνται και απορρίπτονται.

Σε μια εποχή όπου η Ευρώπη ούτε βλέπει, ούτε ακούει. Τώρα κάτι θέλει να πει η Γερμανία για το χαϊδεμένο της παιδί την Τουρκία...

Οι κυβερνήσεις τηςγείτονας χώρας δεν έπαψα ποτέ να μας απειλούν και να αμφισβητούν τα γεωγραφικά όρια και τις ιστορικές συνθήκες.

Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε μπροστά σ’αυτή τηνκατάσταση; Πολλά και σημαντικά μπορούμε να καταφέρουμε.

Πρώτα πρώτα, καλό είναι να σκεφτούμε και σήμερα και αύριο, και κάθε μέρα, πόσες φορές ο εθνικός διχασμός έχει καταστρέψει αυτή τη χώρα και που δυστυχώς υποβόσκει και υποδαυλίζει ακόμα!..

Να είμαστε ενταγμένοι με την προνομιακή θέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Να αναγνωρίζουμε τη σπουδαία κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας που ξεπερνά ακόμα και σήμερα σε ακτινοβολία οποιαδήποτε άλλη ιστορική κληρονομιά.

Το νόημα της ταπεινής μου εισήγησης δεν αποσκοπεί σε συστάσεις και προσταγές.

Ο καθένας από μας μπορεί να κάνει πολλά αρκεί να το θελήσει.

Σήμερα η Σμύρμνη έχει μητροπολίτη!

Σήμερα και χθες και αύριο οι Δωδεκανήσιοι επισκέπτονται τα άγια χώματα της Μικρασίας.

Η μνήμη και η σκέψη αποτελούν πείρα!

Ας κάνουμε όμως δύο βήματα μπροστά και να απαιτήσουμε από τις τουρκικές κυβερνήσεις και από τους Τούρκους στρατηγούς πως υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα των Δωδεκανησιακών περιουσιών στη Μικρά Ασία!

Τα νησιά μικρά και μεγάλα, βράχοι και βραχονησίδες, μαζί με πολλές χιλιάδες στρέμματα γης στα παράλια της Μικράς Ασίας ανήκουν σε δεκάδες οικογένειες Δωδεκανησίων και είναι καταχωρημένα στο Τουρκικό Κτηματολόγιο στο όνομα των δικαιούχων Δωδεκανησίων, με τη σημείωση ότι ανήκουν σε περιουσίες μη ανταλλάξιμες.

Το Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα μέσα σ’ αυτό διαθέτει παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα γεωπολιτικής θάλασσας. Αυτά τα πλεονεκτήματα να τα κρατήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε.

Ο θαλάσσιος χώρος αποτελεί προέκταση των νησιών μας και από χιλιάδες χρόνια καθόρισε τις ελληνικές γεωπολιτικές αναπαραστάσεις.

Από το 1977, δηλαδή 40 χρόνια, αυτός που έχει την τιμή να σας μιλά, συγκεντρώνει οτιδήποτε έχει σχέση με τη Μικρά Ασία όπως δικαιοπρατικά έγγραφα, αποδείξεις για τις περιουσίες των παππούδων μας, φωτογραφίες, ιστορίες αυτών που χάθηκαν από τη ζωή και αυτών που επέζησαν.

Σας κάνω γνωστό ότι συνέστησα (δεν μου αρέσει να πω ίδρυσα) για το σκοπό αυτό ένα φορέα, που δεν είναι ούτε σύλλογος ούτε σωματείο.

Eίναι ένα Εργαστήριο Έρευνας και Καταγραφής Μικράς Ασίας και Καστελλορίζου.

Σ’ όλα αυτά τα χρόνια, συγκεντρώνω, ταξινομώ, ερευνώ, καταγράφω, ταξιδεύω, αναζητώ και μέσα από απορρίμματα αρχειακό υλικό, χωρίς ούτε ένα ευρώ από Δήμο, Περιφέρεια ή το κράτος.

Κι αυτό με κάνει υπερήφανο γι’ αυτό και το μοιράζομαι μαζί σας.

Ένα κομμάτι της έρευνάς μου, είναι και ο εντοπισμός δεκάδων ονομάτων Μικρασιατών-Δωδεκανησίων.

Κι επειδή η σημερινή σεμνή εκδήλωση αφορά την Αλικαρνασσό, θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω ορισμένα μόνο ονόματα, τα οποία κατέγραψαν οι Ιταλοί όταν παράνομα κατείχαν τα Δωδεκάνησα:

Ονόματα- χωρίς αλφαβητική σειρά- Δωδεκανησίων της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα από την Αλικαρνασσό που εγκαταστάθηκαν στην Κω, στην Κάλυμνο και αλλού.

Τα ονόματα καταχωρώ στο υπό έκδοση βιβλίο μου «Μικρασιάτες πρόσφυγες στα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα- ο ρόλος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη Μικρά Ασία και στα Δωδεκάνησα, με βάση αδημοσίευτα έγγραφα και φωτογραφίες».

Κάσδαγλης Γεώργιος του Εμμανουήλ

Ιωάννης Μπαλασκάς του Παράσχου

Σβίνος Γεώργιος του Μιχαήλ

Φράγκος Εμμανουήλ του Νικόλα

Κούρου Καλλιόπη του Νικήτα

Μαγκλή Άννα του Κλεάνθη

Ταυλάριου Σεβαστή του Ιωάννη

Ολυμπίτης Νίκος του Εμμανουήλ

Θα σταματήσω εδώ ακολουθύν πάνω από 400 ονόματα.

1922-2017: Πέρασαν 95 χρόνια σχεδόν ένας αιώνας, ακόμα καίει στην καρδιά μας το λάδι των εκκλησιών καίει το κάρβουνο των σπιτιών...

Μια φωτιά, μια πυρκαγιά που ακόμα καίει...

95 χρόνια καίει μια φωτιά, που την άναψαν φίλοι και εχθροί.

Να ευχαριστήσω το Σύλλογο Μικρασιατών Ρόδου και ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρό του κ. Μιχάλη Τριανταφύλλου για την τιμή που μου έκανε να συμμετάσχω στην ωραία αυτή εκδήλωση.

(ομιλία που δόθηκε στις 5-9-2017, στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΔ Ρόδου, κατά την ημερίδα Αλικαρνασσός-Μικρά Ασία, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ρόδου).