Νέα Εκκλησιαστική και Σχολική Χρονιά... Το Γενέσιον της Θεοτόκου... Προαγωγές, εκλογές, τιμητικές διακρίσεις...

Νέα Εκκλησιαστική και Σχολική Χρονιά... Το Γενέσιον της Θεοτόκου... Προαγωγές, εκλογές, τιμητικές διακρίσεις...

Νέα Εκκλησιαστική και Σχολική Χρονιά... Το Γενέσιον της Θεοτόκου... Προαγωγές, εκλογές, τιμητικές διακρίσεις...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 202 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

Είναι γνωστό ότι από την 1η Σεπτεμβρίου διανύουμε τη νέα εκκλησιαστική και σχολική χρονιά... Η αρχή της Ινδίκτου. Η ημέρα αυτή από το σεμνό και άγιο Πατριάρχη Κων/πολης τον Δημήτριο, θεσπίστηκε και σαν ημέρα Περιβάλλοντος και από την εκκλησία.

Στρέφουμε τη σκέψη και την προσευχή μας στον Ιησού Χριστό μας να ενισχύει και να φωτίζει την πορεία της εκκλησίας, τον ιερό κλήρο, τον ευσεβή λαό, τους εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά, μαθητές, για μία νέα και ευλογημένη χρονιά.

Σε μία παιδεία που σβήνει η φλόγα του πατριωτισμού, έχουμε αλλοτρίωση της γλώσσας, παραποίηση της ιστορικής αλήθειας που βλέπουμε να χάνονται αξίες, ιδανικά και να γίνονται τα παιδιά μας οπαδοί της Νέας Εποχής, δηλαδή της σύγχρονης τεχνολογίας και των έργων του διαβόλου. Αμίλητοι οι άνθρωποι, σιωπηλοί, πάνω σε έναν υπολογιστή, και σε ένα κινητό τηλέφωνο. Έφυγε η διαπροσωπική σχέση και φιλία. Όλα μοντέρνα και επικίνδυνα.

Δεν είναι μόνο η κοινωνία και η εκκλησία και ο χώρος της μάθησης των σχολείων έχουν αλλάξει και έφυγε η ευγενής άμιλλα, ο ωραίος συναγωνισμός, η χαρά για πρόοδο και δημιουργία παραγωγική. Πτυχία σε ιδιωτικά καλοπληρωμένα κολλέγια και ξένα πανεπιστήμια. Ξαφνικά ο χθεσινός ανύπαρκτος, ο άσχετος, ο άπειρος, το άτομο με ειδικές ανάγκες, τον βλέπεις ξαφνικά να προάγεται, να σου κάνει το δάσκαλο, τον μεγάλο, τον ανεπανάληπτο.

Άνθρωποι με προσφορά, με πολύχρονη πείρα και έργο να μπαίνουν στο χρονομπάουλο της αχρηστείας και εντελώς προκλκητικά και σκανδαλωδώς να βλέπεις ανθρωπάκια στην κοινωνία και το χώρο της εκκλησίας να εμφανίζονται από το πουθενά σαν οι μεγάλοι επιστήμονες και οι άξιοι για τιμητικές διακρίσεις. Άμεσα στη σκέψη μου έρχονται οι σοφοί στίχοι του ποιητή Γεωργίου Σουρρή: «επικηδείους εκφωνεί ο ψεύτης σε άλλον ψεύτη, στολίζει με παράσημα ο κλέπτης άλλον κλέπτη»...

Ψέματα και κοροϊδίες κατάντησαν οι τιμητικές διακρίσεις και οι δήθεν προαγωγές. Και ο θυμόσοφος λαός μας μάς ερωτά και απαντά ο ίδιος με την αδιαφορία και την περιφρόνησή του. Αυτό το πράγμα πρέπει να μας ανησυχεί. Όταν ο πιστός ή ο χριστιανός γενικότερα δεν γνωρίζει τον ιερέα της περιοχής ή του χωριού του. Ο κόσμος, ο λαός τους πολιτικούς και τους δήθεν... Ηγέτες... Στον κόσμο λείπει η ανθρώπινη σχέση. Το χαμόγελο, το ενδιαφέρον, αλήθεια γίναμε μια ζούγκλα με άγρια θηρία. Πόσο ωραίος θα ήταν ο κόσμος όταν υπήρχε η ταπείωση από την υπερηφάνεια. Η αγάπη από το μίσος και την εκδίκηση. Ο σεβασμός και η εκτίμηση από την περιφρόνηση και την αλαζονεία.

Αδέλφια μου! Μια καινούρια λοιπόν εκκλησιαστική και σχολική χρονιά. Αύριο με αγιασμό στα σχολεία και καθημερινά η νέα βιοπάλη, η αγωνία, το τρέξιμο, το ξενύχτι, το στοίχημα...

Ο Σεπτέμβριος μήνας γιορτάζεται και το Γενέσιον της Θεοτόκου και ο Τίμιος Σταυρός. Θα γράψουμε και σε επόμενα άρθρα μας γι’ αυτά. Η Παναγία η Τσαμπίκα, η Σκιαδενή, η Ψίνθος, η Λαρνιώτισσα στα Πηγάδια Καρπάθου, η Παναγιά η Βρυσσιανή στο Μεσοχώρι, στη Βολάδα κ.ά. στην Κάρπαθο, έχουνε την τιμητική τους θέση στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Ο ερχομός της Θεοτόκου στον κόσμο, η Γέννησή Της από τους ηλικιωμένους γονείς της τον Ιωακείμ και την Άννα είναι το δώρο του Θεού στη ζωή της Ανθρωπότητας, αφού θα γίνει το δοχείο της θείας ενανθρώπησης του Σωτήρα και Υιού της Ιησού Χριστού, του Λυτρωτή και Θεού μας.

Όταν έχουμε αυτή την ιερή χαρά και ευλογία την Παναγία μας μάνα και παρηγοριά μας, το Χριστό, Αφέντη και Δεσπότη μας, τι να φοβηθούμε αδέλφια μου, από τους ανθρώπους, τους πρόσκαιρους και μάταιους, που είμαστε όλοι μας. Είναι αξιολύπητοι και αξιοθρήνητοι όσοι προκαλούν ιδιαίτερα κληρικοί και λαϊκοί και πολιτικοί με τη ματαιοδοξία και φιλοδοξία τους. Δεν έχουν επίγνωση της αποστολής και της ευθύνης τους απέναντι στο Θεό και στους ανθρώπους.

Ο Λαός μας και η νεολαία μας θέλει ποιμένες, ταπεινούς και να κατηχούν τις αλήθειες του τριαδικού Θεού. Όχι από αμούστακα και ψιλοξυρισμένα, άπειρα και χωρίς προσφορά ύποπτα και μη σεβάσμια πρόσωπα κληρικών και δασκάλων και πολιτικών. Λείπει η θέρμη, ο πατριωτισμός, η ανιδιοτέλεια, ο αγώνας και το παράδειγμα. Απουσιάζει στις οικογένειες, στα σχολεία, στη ζωή μας ο Χριστός... ο Εσταυρωμένος μας Νυμφίος...

Ξυπνήστε κληρικοί, λαέ του Θεού Άρχοντες και αρχόμενοι. Η Νέα Εκκλησιαστική και Σχολική χρονιά, να μας βρει στους αγώνες των επάλξεων για Ορθοδοξία, για οικογένεια, για Πατρίδα. Ζωντανά και ανυποχώρητα μέλη της Ελληνορθόδοξης ΕΛΛΑΔΑΣ μας.
Αμήν...

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες