Εκδήλωση για τις επιχειρήσεις  του Ιερού Λόχου στα Δωδεκάνησα

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 75 χρόνων  από την ίδρυση του Ιερού Λόχου οργανώθηκε στη Ρόδο ειδική εκδήλωση με θέμα «ο Ιερός Λόχος και η συμβολή του στην εδραίωση της ελληνικής παρουσίας στα Δωδεκάνησα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Κατάλυμα της Ισπανίας με την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, πολλών αξιωματικών του Στρατού, εφέδρων αξιωματικών , όπως επίσης και του παλαίμαχου Χαλκίτη ιερολοχίτη Γιώργου Λιναρδή..

Οργανωτής ήταν η 95 ΑΔΤΕ  και κύριος ομιλητής ήταν ο απόστρατος αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Βελεγράκης, επίτιμος επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς του ΓΕΣ,  ο οποίος με μοναδικό και γλαφυρό τρόπο και με ακλόνητα στοιχεία, αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιερού Λόχου και στην πλούσια δράση του στα Δωδεκάνησα και τα άλλα νησιά του Αιγαίου με ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του  διοικητή  του συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε. Η ομιλία  πλαισιώθηκε από εικόνες και σχεδιαγράμματα από τις επιχειρήσεις των ιερολοχιτών στα Δωδεκάνησα.

 

Ο έφεδρος αξιωματικός Νίκος Παπασταματίου αναλύει  την επιχείρηση ΤΕΝΤ στο Μονόλιθο (Φώτο Μιχ.Λοίζος)
Ο έφεδρος αξιωματικός Νίκος Παπασταματίου αναλύει την επιχείρηση ΤΕΝΤ στο Μονόλιθο (Φώτο Μιχ. Λοίζος)

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η αρχιτεκτόνισσα Φωτεινή Χαλβατζή παρουσίασε ένα ενδιαφέρον  φωτογραφικό ντοκουμέντο από την παρουσία ιερολοχιτών στο Καστελλόριζο.

Για τον Ιερό Λόχο μίλησε και ο διοικητής της Μοίρας Καταδρομών αντισυνταγματάρχης Παν. Γεωργαντάς ενώ ακολούθησε απονομή διπλωμάτων στους νικητές αγώνων που έγιναν μεταξύ των υπηρετούντων καταδρομέων στη Ρόδο.

Στη συνέχεια ο συμπολίτης μας έφεδρος αξιωματικός Νίκος Παπασταματίου παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο της επιτυχημένης επιχείρησης  με την επωνυμία ΤΕΝΤ  στην περιοχή του  Μονολίθου  την 1η Μαΐου 1945 από τους ιερολοχίτες μαζί με βρετανούς κομάντος. Στην επιχείρηση αυτή μετείχε και ο παριστάμενος στην εκδήλωση ιερολοχίτης Γιώργος Λιναρδής..

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία του δημοσιογράφου Γιώργου Ζαχαριάδη ο οποίος παρουσίασε τη δράση του 92χρόνου ιερολοχίτη Γιώργου Λιναρδή, ο οποίος μαζί με τον Ανδρέα Μαλανδράκη είναι οι τελευταίοι επιζώντες Δωδεκανήσιοι που μετείχαν στον Ιερό Λόχο.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλα νησιά όπου έδρασε ο Ιερός Λόχος.

 

Αξιωματικοί,έφεδροι και συμπολίτες μας παρακολουθούν την  εκδήλωση για τον Ιερό Λόχο. Στο μέσο ο Χαλκίτης ιερολοχίτης  Γιώργος Λιναρδής.(Φωτο ΜΙχ.Λοίζος)
Αξιωματικοί,έφεδροι και συμπολίτες μας παρακολουθούν την εκδήλωση για τον Ιερό Λόχο. Στο μέσο ο Χαλκίτης ιερολοχίτης Γιώργος Λιναρδής. (Φωτο Μιχ. Λοίζος)