Σήμερα τα εγκαίνια της 2ης αρχιτεκτονικής έκθεσης

Σήμερα τα εγκαίνια της  2ης αρχιτεκτονικής έκθεσης

Σήμερα τα εγκαίνια της 2ης αρχιτεκτονικής έκθεσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 291 ΦΟΡΕΣ

Στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Θέρμαι"

«Ημέρα-σταθμό» για τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, σε μία χρονιά που χαρακτηρίζουν «ορόσημο», αποτελεί η πραγματοποίηση της δεύτερης έκθεσής τους, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιούνται σήμερα, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στις 6:00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Θέρμαι», όπου και θα λάβει χώρα ημερίδα αρχιτεκτονικής θεματολογίας.

Για τη σημερινή εκδήλωση μίλησαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος.
Καταρχήν, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι εδώ και πολύ καιρό τα μέλη του Συλλόγου είχαν ζητήσει να συνδιοργανώσουν με το Δήμο την εκδήλωση αυτή επειδή έχει την ιδιαιτερότητα, εκτός του ότι έχει να κάνει με δημιουργίες των δικών μας ανθρώπων, των Δωδεκανησίων αρχιτεκτόνων, που αναφέρονται σε θέματα της περιοχής μας, συνδυάζεται και με μια θεματολογία, με εισηγήσεις εκλεκτών δικών μας επιστημόνων για θέματα σημαντικού ενδιαφέροντος για εμάς αφού έχουν να κάνουν με τον τόπο μας.

Ο κ. Χατζηδιάκος μάλιστα σημείωσε ότι, και οι εισηγήσεις και τα εκθέματα και οι προβληματισμοί που αναδεικνύονται μέσα από αυτή την εκδήλωση για τον τόπο, σ’ αυτή τη μεταβατική φάση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για εμάς. Όπως εξήγησε, εννοεί την περίοδο της κρίσης και παράλληλα της διαπίστωσης ότι η πόλη και τα χωριά χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις για να πάρει το νησί μία νέα όψη, μια άλλη διάσταση, στη λογική ότι έχουμε σημαντικά μνημεία και τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια προσπαθούν να κινήσουν κάποιες διαδικασίες μέσω των Υπουργείων ώστε να εξοικονομήσουν κάποιους πόρους για να συντηρήσουν, να βελτιώσουν, να ανακατασκευάσουν κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής σημασίας. Έτσι, η συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Δήμος με τον Σύλλογο αρχιτεκτόνων αλλά και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου (σ.σ. με το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου είχε συνάντηση χθες) είναι ένα από τα σημαντικά όπλα για τις διεκδικήσεις αυτές.

Ο Δήμαρχος θεωρεί ότι με αυτές τις συνεργασίες ξεπερνούν τις οικονομικές αδυναμίες που έχει η Κεντρική Διοίκηση και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες που έχουμε και ευχαρίστησε τον Σύλλογο γι’ αυτή τη συνεργασία.
Από την πλευρά του, ο κ. Σκιαδόπουλος αναφέρθηκε, καταρχήν, στην εξαιρετική συνεργασία που έχουν με το Δήμο. Για τη δεύτερη έκθεση Δωδεκανήσιων αρχιτεκτόνων είπε ότι αποτελεί μία ημέρα-σταθμό σε μία, ούτως ή άλλως, χρονιά-ορόσημο, όπως έχουν χαρακτηρίσει το 2017, για την πορεία, τους αγώνες του Συλλόγου, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας. Και είπε: «Η συμβολή, η αξία και η παρουσία του Δωδεκανήσιου αρχιτέκτονα στην πορεία του τόπου μας, ήταν ούτως ή άλλως σημαντική αλλά θεωρώ ότι οι απαιτήσεις, αν όχι οι προκλήσεις των καιρών, καθιστούν αυτή την παρουσία, ειδικότερα από φέτος και για τα επόμενα έτη, πάρα πολύ σημαντική».

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι χαρακτηρίζουν το 2017 ως «έτος-ορόσημο» επειδή ξεκίνησε με την πρώτη έκθεση πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Ρόδο και η οποία αφορούσε στην ανάπλαση της πλατείας Γαβριήλ Χαρίτου (σ.σ. Εκατό Χουρμαδιές). Σύμφωνα με τον κ. Σκιαδόπουλο, πλέον υπάρχει ένα επιστημονικό έργο σαράντα προτάσεων απ’ όλο τον πλανήτη για την πλατεία, εκ των οποίων οι πέντε έχουν βραβευθεί. Τους επόμενους μήνες συνέχισαν με μία ευχάριστη έκπληξη σχετικά με το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης, ένα μεγαλόπνοο έργο, όπως είπε, το οποίο θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία της πόλης και του νησιού. Το 2012 ο Σύλλογος είχε καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση η οποία το 2017, στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, επικαιροποιήθηκε και είναι πολύ χαρούμενοι γιατί πληροφορήθηκαν ότι πολλοί από τους κεντρικούς άξονες αυτών των κοινών προτάσεων έχουν υιοθετηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Δήμο.

Η πρώτη έκθεση είχε πραγματοποιηθεί το 2013 και, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, η καταγραφή, η ανάδειξη και η προβολή του έργου του Δωδεκανήσιου αρχιτέκτονα έχει πολύ μεγάλη σημασία, ειδικότερα όμως κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, μιας εποχής που ο κλάδος, ειδικά των μηχανικών και των ελεύθερων επαγγελματιών, βάλλεται. Υπάρχει και ένας ακόμα συμβολισμός για τη σημερινή μέρα που δεν είναι άλλος από εκείνον της συνεργασίας μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών και των δημοσίων υπαλλήλων αφού χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν θα είχαν υλοποιηθεί πολλά από τα έργα τους.

Μετά την έκθεση ακολουθούν οι εννέα αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί σε συνεργασία με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και την Περιφέρεια. Όπως εξήγησε ο κ. Σκιαδόπουλος, πρόκειται για ένα έργο γεωγραφικής κλίμακας που όμοιό του δεν έχει υλοποιηθεί ξανά στην Ελλάδα. Και καταλήγουν με το συνέδριο αρχιτεκτονικής και τουρισμού στο τέλος του έτους.
«Θεωρούμε, λοιπόν, ότι το 2017 με έναν άξονα υλοποιημένου-δομημένου αλλά άυλου επιστημονικού έργου αποτελεί ένα έτος-ορόσημο», είπε και συμπλήρωσε ότι χωρίς τη συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας δεν θα είχαν υλοποιηθεί αυτοί οι διαγωνισμοί.

Τέλος, στη σημερινή εκδήλωση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες ομιλίες από αρχιτέκτονες που προΐστανται σε υπηρεσίες του Νομού και η θεματολογία θα είναι πλούσια, μεταξύ άλλων για τον τουρισμό, την πόλη της Ρόδου, τη Μεσαιωνική Πόλη, το βραβείο Europa Nostra ενώ θα υπάρχουν ομιλίες και από άλλα νησιά.

Διαβάστε ακόμη

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής