Προσκοπισμός - Κίνηση για όλους

Οι Πρόσκοποι Δωδεκανήσου  συμμετείχαν για δεύτερη συνεχή χρονιά  στην  52η Πανελλήνια  Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Κρεμαστής Ρόδου.Καθημερινά χαμογελαστά μέλη των Προσκόπων Δωδεκανήσου ενημέρωναν,  σχετικά με την Προσκοπική Κίνηση, τους χιλιάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες  που περνούσαν από το περίπτερο.

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου ευχαριστεί θερμά την Οργανωτκή Επιτροπή της Έκθεσης και τη Δημοτική Κοινότητα  Κρεμαστής  για την παραχώρηση του χώρου και για την άριστη συνεργασία.
Οι προσκοπικές κατασκηνώσεις συνεχίστηκαν με «πρωταγωνιστές» τα Λυκόπουλα να κλείνουν τον κύκλο των θερινών κατασκηνώσεων.

Η Αγέλη Λυκοπούλων του 1ου Συστήματος Ρόδου και η Αγέλη Λυκοπούλων του 3ου Συστήματος Παραδεισίου πραγματοποίησαν τις κατασκηνώσεις  τους στη περιοχή Βάρη του Παραδεισίου και η Αγέλη Λυκοπούλων του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρόδου στο χώρο των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων του  Προφήτη Ηλία.

Η  απόκτηση  του  Διακριτικού  Προσκόπου  Έθνους  αποτελεί  την  κορυφαία  επιβράβευση των  προσπαθειών και του αποτελέσματος της Προόδου του Ανιχνευτή και είναι η ανώτερη διάκριση που  του απονέμεται όσο είναι διαπαιδαγωγούμενος στην Προσκοπική Κίνηση.  Από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η διαδικασία ανάδειξης Προσκόπων Έθνους στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή. Στην παραπάνω διαδικασία συμμετείχαν και τέσσερις (4) Ανιχνευτές από τα Προσκοπικά Συστήματα της  Δωδεκανήσου. Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου ευχαριστεί θερμά την εταιρεία Blue Star Ferries για την υποστήριξη της στις μετακινήσεις των παραπάνω.  
Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου  διεξήχθηκαν οι ετήσιοι πανελλήνιοι σκοπευτικοί αγώνες  «Κενταύρια 2017», για τα ενήλικα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης, στην περιοχή της Νέας Δημητριάδας Βόλου. Πρόκειται για αγώνες υψηλού επιπέδου.                                                    

Ο κ. Ιωάννης Χαρίτος, μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Παραδεισίου, συμμετείχε για άλλη μια χρονιά εκεί,  όπου κατάφερε και πήρε την έβδομη θέση.

Ο Προσκοπισμός  ως μια Κίνηση Αρχών και Αξιών συμβάλει ουσιαστικά  στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσα από το πολύπλευρο πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του αποσκοπώντας να αναπτύξει τις ψυχικές, πνευματικές, κοινωνικές, ηθικές και φυσικές δυνατότητες των μελών του, ώστε να καταστούν χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες.

Το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες διεξάγονται στην «καρδιά » του Προσκοπισμού, στα Προσκοπικά Συστήματα , από εκπαιδευμένα ενήλικα στελέχη, όπου το παιδί δέχεται διαδοχικά από τμήμα σε τμήμα τα βιώματα και τις εμπειρίες της προσκοπικής του ζωής. Βιώματα που δημιουργούνται με έμφαση στο  ατελείωτο παιχνίδι μέσα σε μύθους γεμάτους φαντασία, με έντονη περιπέτεια, δράσεις μέσα στη φύση, δράσεις κοινωνικής προσφοράς, δράσεις κοινωνικής παρέμβασης, δράσεις για τον συνάνθρωπο και τον τόπο μας, δράσεις σε συνεργασία με Αρχές, φορείς και οργανώσεις,  δράσεις που αποσκοπούν σε δημιουργία εθελοντικών συνειδήσεων.

Στα Προσκοπικά Συστήματα εντάσσονται ανάλογα με την ηλικία τους:
Παιδιά ηλικίας 7-11 ετών (Β’ έως και Ε΄ Δημοτικού)  στην Αγέλη Λυκοπούλων  Παιδιά ηλικίας 11-15 ετών ( ΣΤ΄ Δημοτικού έως και Γ΄Γυμνασίου) στην  Ομάδα Προσκόπων    Έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών ( Α΄Λυκείου έως και Γ’ Λυκείου) στην  Κοινότητα Ανιχνευτών Νέοι ηλικίας 18-26 ετών στο  Προσκοπικό Δίκτυο.
Στην Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου λειτουργούν εννέα (9)  Προσκοπικά Συστήματα  και βρίσκονται:
Στην πόλη της Ρόδου  το 1ο Σύστημα Προσκόπων  και το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων  στην πλατεία Ιωάννη Ζίγδη, το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων στην Αμαράντειο Σχολή.
Στην Ιαλυσό  1ο Σύστημα Προσκόπων  δίπλα στο Γυμνάσιο, στην Κρεμαστή  το 2ο Σύστημα Προσκόπων  οδός Νηρηιδών 37  και στο Παραδείσι  το 3ο Σύστημα Προσκόπων  απέναντι από το αεροδρόμιο .
Στη Σύμη το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων  δίπλα στο Γυμνάσιο, στην Κάλυμνο το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων  στο δασάκι του Αγίου Στυλιανού και στη Λέρο το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων στο Λακκί.

Δώστε τη δυνατότητα και τη χαρά στα παιδιά και στους έφηβους να βιώσουν το Προσκοπικό Παιχνίδι, γεμίζοντας δημιουργικά και αποτελεσματικά το χρόνο τους, στους νέους οργανώνοντας πρότυπες αποδράσεις από την καθημερινότητα, προσφέροντας ταυτόχρονα στο συνάνθρωπο και στον τόπο μας με αποκορύφωμα νέους γεμάτους αξίες, ενεργούς, χρήσιμους και ευτυχισμένους πολίτες, ενός καλύτερου κόσμου.