Οι πρωτεύσαντες απόφοιτοι των ιατρικών σχολών έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη στο Ασκληπιείο

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και για τρίτη συνεχή χρονιά, έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, η τελετή αναπαράστασης του Ιπποκρατικού Όρκου (από τον μοναδικό Μηνά Χατζηωαντωνίου), που οργανώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με το ΔΙΙΚ και τον Ιατρικό Σύλλογο Κω

Στην τελετή αυτή λοιπόν, ορκίστηκαν οι πρωτεύσαντες του 2017, απόφοιτοι των 7 Ιατρικών Σχολών της χώρας, παρουσία των Προέδρων των Ιατρικών Σχολών τους, του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, των Τοπικών Αρχών της Κω και του ιατρικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Βλασταράκος, χαιρετώντας τους πρωτεύσαντες αποφοίτους, τόνισε την σημασία της επιβράβευσης της αριστείας στον ιερό τόπο αυτό, του Ασκληπιείου της Κω, όπου δίδαξε ο Ιπποκράτης και στον οποίο αναφέρονται όλοι οι ιατροί του κόσμου, έχοντας όλοι βαθιά στη ψυχή τουςτη διαχρονική Ιπποκρατική ιδέα.

«Πρέπει – είπε- να στείλουμε μήνυμα σε όλο τον κόσμο, ότι εδώ που γεννήθηκε ο πολιτισμός, οι επιστήμες, οι τέχνες και προπάντων η ιατρική, χρειάζεται σεβασμός στις αξίες περισσότερο από ποτέ τη σημερινή εποχή».
Οι επτά Αριστεύσαντες των επτά Ιατρικών σχολών της χώρας είναι οι:

Δήμητρα Βαρδαλάκη από το Εθνικό Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Ιωάννης Λιάμπας από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης

Μαρία Νησωτάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αικατερίνη Μπίνη από το Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης

Δήμητρα Δήμου από το Παν/μιο Ιωαννίνων

Νικόλαος Δημήτριος Πάτζαρης από το Παν/μιο Πατρών

& Μυρτώ Παληκούτα Δεπασκουάλε από το Παν/μιο Θεσσαλίας


 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ

Αμέσως μετά την Ορκωμοσία, πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας του Δικτύου των δήμων με Ασκληπιείο, παρουσία του Δημάρχου Κω Γ. Κυρίτση, του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και του Δημάρχου Επιδαύρου Κώστα Γκάτζιου.

 
Ένωση Κώων Αθηνών: Χαιρετισμός για την Τελετή βράβευσης πρωτευσάντων Αποφοίτων Ιατρικών Σχολών 2017 – Τελετή Ιπποκρατικού όρκου

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κώων Αθηνών «ο Ιπποκράτης», θα ήθελα να συγχαρώ τον Ιατρικό Σύλλογο Κω, καθώς σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, τιμούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τους πρωτεύσαντες Αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών της Χώρας για το 2017. 

Ο Ιπποκράτης ο Κώος, ο Πατέρας της Ιατρικής, αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία για όλους εμάς με καταγωγή από το νησί της Κω και μια τέτοια πρωτοβουλία μας προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και χαρά.

Ο Ιπποκρατικός όρκος, ως μνημείο ιστορικής σημασίας και με το ανθρωπιστικό πνεύμα, που τον διαπνέει, διαφυλάττει, μέσα στους αιώνες, την αξία της ηθικής με την πρόοδο της γνώσης. 

Η φετινή τελετή αναβίωσης του Ιπποκρατικού όρκου συνδυάζεται με την αναγνώριση της αριστείας, της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στα αρχαία χρόνια. Η αριστεία είναι συνυφασμένη με τη διαρκή προσπάθεια για εξέλιξη και πρόοδο και η διάκριση, προκύπτει ως ανταμοιβή ενός συστηματικού, προσωπικού και απαιτητικού αγώνα. Η αριστεία οφείλει να είναι στάση ζωής και να αποτελεί κίνητρο για όλους μας. 

Σε όλους τους Αποφοίτους, εύχομαι από καρδιάς, καλή σταδιοδρομία και «η ατομική-προσωπική τους» αριστεία να αποτελέσει ένα ακόμα λιθαράκι ελπίδας στην «συλλογική» αριστεία, που χρειάζεται ο τόπος μας, για να μπορέσουμε να βγούμε από την παρατεταμένη κρίση οικονομικών και αξιών, που όλοι βιώνουμε. 

Με εκτίμηση, 

Νινέττα Ν. Μανούση

Πρόεδρος Ένωσης Κώων Αθηνών

Πηγή: http://vimatisko.gr