Δημόσια έκκληση του Χ. Κόκκινου για να καλυφθούν άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία της Δωδεκανήσου!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος για τα κενά στα σχολεία της περιοχής μας αναφέρει τα εξής:

Είκοσι περίπου ημέρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2017 - 2018 και δέκα περίπου μέρες από την έναρξη των μαθημάτων, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της περιοχής μας!

Μετά τους πανηγυρισμούς και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα των κυβερνητικών στελεχών, η πραγματικότητα έρχεται να τους διαψεύσει. Δεν επιτεύχθηκε το αυτονόητο, δηλαδή η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια της Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή της Δωδεκανήσου υπάρχουν:

- 180 κενά εκπαιδευτικών στη Β’θμια Εκπαίδευση,

- 130 κενά εκπαιδευτικών στην Α’θμια Εκπαίδευση (80 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή - παράλληλη στήριξη, 5 στα τμήματα ένταξης, 6 πληροφορικής, 2 εικαστικών, 2 μουσικών, 2 θεατρολόγων, 8 φυσικής αγωγής, 21 ξένων γλωσσών, 2 δασκάλων, 2 νηπιαγωγών).

Αντίστοιχα στην περιοχή των Κυκλάδων υπολογίζονται 170 κενά σε Α’θμια και Β’θμια Εκπαίδευση.

Αν αναλογιστεί κανείς:

- τις διαρκείς περικοπές που παρατηρούνται στη χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης (η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες σε δαπάνες για την παιδεία στην Ε.Ε.),

- την υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου και των υποστηρικτών δομών της εκπαίδευσης (Π.Δ. 79/2017) και σειρά υπουργικών αποφάσεων,

- την παντελή έλλειψη επιμόρφωσης και στήριξης του εκπαιδευτικού έργου,

- τους μισθούς «πείνας» που εξαθλιώνουν τους εκπαιδευτικούς,

- την απουσία μόνιμων διορισμών,

- την ταλαιπωρία και την ανασφάλεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που βιώνουν εργασιακό μεσαίωνα και

- την απουσία παρέμβασης και δημιουργίας νέων σχολικών κτιρίων

από το κράτος,

- τις μειωμένες δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία και

- την «εξαγωγή» Ελλήνων φοιτητών και επιστημόνων στο εξωτερικό γίνεται αντιληπτό πως το κοινωνικό αγαθό που λέγεται δωρεάν παιδεία βρίσκεται σε διάλυση και στέκεται όρθιο χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των γονέων που τους συμπαραστέκεται!!

Καλώ τους άμεσα υπευθύνους να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες ώστε να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα νησιά μας και να στηρίξουν στην πράξη και όχι στα λόγια τη δημόσια εκπαίδευση.