Τέταρτος κύκλος Μεταπτυχιακών Μαθημάτων Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κάρπαθο

Το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει έδρα την Κάρπαθο, με τη συνεργασία του Καρπαθιακού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Καρπάθου, οργανώνει τον Τέταρτο Κύκλο Μεταπτυχιακών Σεμιναριακών Πανεπιστημιακών Μαθημάτων Λαογραφίας στην Κάρπαθο από 5 έως 12 Νοεμβρίου 2017. 

Ο Τέταρτος Κύκλος περιλαμβάνει τα εξής γνωστικά αντικείμενα : Εφαρμοσμένη Λαογραφία με σχετικές υποδιαιρέσεις, τα οποία θα διεξαχθούν στην κοιτίδα του Λαϊκού Πολιτισμού του νησιού, την Όλυμπο και το Διαφάνι Καρπάθου.

Θα γίνουν επίσης θεωρητικά μαθήματα Λαογραφίας στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Πηγαδίων Καρπάθου, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017. Εκεί θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ με τίτλο «ΚΑΡΠΑΘΟΣ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ», 12η έκδοση του Ινστιτούτου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασιλική Χρυσανθοπούλου.

Τα μεταπτυχιακά μαθήματα θα διδάξουν: ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης,  ο Εμμανουήλ Γ. Βαρβούνης, Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης, ο Διονύσιος Καλαμάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Νάντια Μαχά - Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας ΤΕΙ Αθηνών, ο Βάλτερ Πούχνερ, Ομότιμος Καθηγητής Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Βιέννης, ο Εμμανουήλ Σέργης, Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάτες κατά την επιτόπια έρευνα θα είναι οι ερευνητές Καρπαθιακής Λαογραφίας: Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς και Παρασκευή Γ. Κανελλάτου.

Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδευτικοί και κάθε ενδιαφερόμενος (από την Κάρπαθο ή την υπόλοιπη Ελλάδα).

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο κινητό τηλέφωνο 6946201402 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  institoutokarpathou@gmail.com.

Όσοι από την Κάρπαθο επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, μπορούν να απευθυνθούν στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ηλία  Εμμ. Βασιλαρά, στη Γενική Γραμματέα  Σοφία Χατζηγεωργίου - Τούμα και στον Ταμία, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Μαυρολέοντα.