Βαριές ποινές στους Αλβανούς που έκλεβαν τα σπίτια νεονύμφων στη Ρόδο

Βαριές ποινές επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε τρεις αλλοδαπούς μέλη Αλβανικής «σπείρας» η οποία εκμεταλλευόμενη το γεγονός της απουσίας των ιδιοκτητών για το γλέντι ή τη στέψη, έμπαινε σε σπίτια και αφαιρούσε ηλεκτρικές συσκευές και χρυσαφικά, τα οποία ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ!

Συγκεκριμένα το δικαστήριο καταδίκασε αν και δεν εμφανίστηκαν ενώπιόν του, τρεις Αλβανούς (οι δύο εξ αυτών ήταν ηλικίας 23 και 24 ετών όταν εξιχνιάστηκε η υπόθεση, ενώ δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για τον τρίτο) σε κάθειρξη 9 ετών έκαστος με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη για 12 διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα της περιοχής μας.

Με την ίδια απόφαση επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών σε συμπατριώτη τους που επίσης δεν εμφανίστηκε, ενώ κρίθηκαν αθώοι δύο Έλληνες ηλικίας 48 και 39 ετών ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίου, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αγόραζαν τα κλεμμένα κοσμήματα και στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν σε έμπορο της Αθήνας, καθώς και ένας ακόμη Αλβανός ηλικίας 41 ετών. Συνήγοροι υπεράσπισης για τους δύο Έλληνες παραστάθηκαν οι κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής, Στέλιος Κιουρτζής και Αχιλλέας Δασκαλάκης και για τον αλλοδαπό η κα. Μαρία Κρικοπούλου.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα που είχε γίνει πριν οπότε και εξιχνιάστηκε η υπόθεση, οι αλλοδαποί είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους και ενεργούσαν με διαφορετική σύνθεση κατά περίπτωση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, επέλεγαν σπίτια στα οποία οι ιδιοκτήτες -ένοικοι τους βρισκόταν σε γαμήλιες τελετές ή δεξιώσεις.  

Ο εντοπισμός και η σύλληψη των δραστών έγινε με αφορμή συνεχείς καταγγελίες που είχε η αστυνομία για τέτοιες περιπτώσεις κλοπών κυρίως στις περιοχές του Αρχαγγέλου της Ρόδου. Έτσι αξιοποιώντας κάποιες πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους, στις 3 Δεκεμβρίου 2011 οι αστυνομικοί έστησαν «καρτέρι» έξω από το σπίτι όπου θα γινόταν γάμος και περίμεναν.
Πράγματι περίπου στις 8 μ.μ.  το σπίτι πλησίασε ένα μοτοποδήλατο στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες Αλβανοί ηλικίας 23 και 20 ετών, οι οποίοι άρχισαν να το παρακολουθούν.

Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα και αφού οι άνδρες με το μοτοποδήλατο έφυγαν, τις θέσεις τους πήρε ένα ι.χ. φορτηγό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο αλλοδαποί (ο 20χρονος που  ήταν νωρίτερα και με το μοτοποδήλατο) και ένας άλλος 23χρονος. Το φορτηγό έφερε στοιχεία κυκλοφορίας άλλου οχήματος και μέσα σε αυτό, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, χειρουργικά γάντια μίας χρήσεως, χρήματα και μία επαγγελματική κάρτα ενεχυροδανειστηρίου.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των δραστών, παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, βρέθηκε μεγάλος αριθμός αντικειμένων, τα οποία όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για προϊόντα κλοπών από διαρρήξεις που είχαν διαπράξει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως ρολόγια, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, ηλεκτρονικές συσκευές κλπ.

Όπως προέκυψε δυο από τους συλληφθέντες είχαν  αρχηγικό ρόλο μέσα στην ομάδα και αναλάμβαναν να διαθέτουν προς πώληση τα κλοπιμαία και να διανέμουν τα κέρδη. Επίσης οι υπόλοιποι διατηρούσαν στις οικίες τους μέρος των κλοπιμαίων, ενώ κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων εναλλάσσονταν σε ρόλους μεταξύ του «τσιλιαδόρου» και του «μπουκαδόρου» ανάλογα με τις περιστάσεις.

Συνολικά είχαν εξιχνιαστεί συνολικά δώδεκα διαρρήξεις που είχαν διαπραχθεί κατά το τελευταίο 20ήμερο προ της σύλληψης των δραστών , σε οικίες και ένα κατάστημα, από τις οποίες αφαίρεσαν κοσμήματα, χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και άλλα αντικείμενα και συγκεκριμένα:

• Την 13/11/2011 το απόγευμα, διέρρηξαν οικία στην περιοχή Ασγούρου
• Την 20/11/2011 το απόγευμα, διέρρηξαν κατάστημα τουριστικών ειδών στο Φαληράκι
• Την 20/11/2011 το απόγευμα, διέρρηξαν μια οικία στις Καλυθιές
• Την 21/11/2011 το απόγευμα, διέρρηξαν ισόγεια μονοκατοικία στην Ιαλυσό
• Την 21/11/201 το απόγευμα, διέρρηξαν επίσης ισόγεια μονοκατοικία στην περιοχή της Ιαλυσού

• Την 25/11/2011 το απόγευμα, διέρρηξαν μονοκατοικία στο Φαληράκι
• Την 26/11/2011 το απόγευμα, διέρρηξαν διαμέρισμα 3ου ορόφου στη χώρα της Ρόδου
• Την 27/11/2011 το απόγευμα, διέρρηξαν οικία στην περιοχή Κολύμπια
• Την 27-28/11/2011 βραδινές ώρες, διέρρηξαν οικία στην περιοχή Κολύμπια
• Την 27-28/11/2011 βραδινές ώρες, διέρρηξαν επίσης οικία στην περιοχή Κολύμπια.
• Είκοσι ημέρες περίπου πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης, διέρρηξαν εξοχική κατοικία στην περιοχή Κοσκινού

Σύμφωνα με την αστυνομία τα αντικείμενα και τα χρυσαφικά που έκλεψαν οι Αλβανοί από όλα τα σπίτια στα οποία μπήκαν ξεπερνούν τις 70- 80 χιλιάδες ευρώ αφού μόνο από το ένα σπίτι του γάμου που διέρρηξαν αφαίρεσαν χρυσά κοσμήματα αξίας 40.000 ευρώ!