Κατάργησαν τους συντελεστές ΦΠΑ για 200 εκατομμύρια ευρώ

Τον Ιούλιο του 2015 με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες, ενώ κατάργησε την έκπτωση 30% του ΦΠΑ στα πρώτα νησιά του Αιγαίου με στόχο την είσπραξη περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η φοροκαταιγίδα που προκάλεσε η αύξηση του ΦΠΑ και ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, την εστίαση και δεκάδες υπηρεσίες έφεραν στα δημόσια ταμεία μόλις 200 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται σε ειδική έκθεση της Κομισιόν για το «κενό» των εσόδων ΦΠΑ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου ως «κενό» ορίζεται η διαφορά μεταξύ των δυνητικών και των εισπραχθέντων εσόδων από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση πίσω από τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, αυξάνοντας, μάλιστα αυτό το «κενό» από τα 4,290 δισ ευρώ το 2014, στα 5,079 δισ ευρώ το 2015.

Εκφράζοντας αυτό το «κενό» σε ποσοστό επί των δυνητικών εσόδων, η κυβέρνηση κατάφερε να το αυξήσει στο 28,27% από 25,29% το 2014. Από την άλλη μεριά, χαρακτηρίζεται ως παρήγορο το γεγονός ότι οι απώλειες στην αρχή της κρίσης υπολογίζονταν στα 7,656 δισ ευρώ, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού εκτεταμένης φοροδιαφυγής και πολυδαίδαλου πλαισίου εφαρμογής του ΦΠΑ.