Τις γεύσεις του Αιγαίου έχει στη φαρέτρα του ο Ροδίτης σεφ, Σπύρος Κουγιός

Με τις καλύτερες προοπτικές θα ταξιδέψει τον επόμενο μήνα στη Βαρκελώνη, ο Σπύρος Κουγιός για να εκπροσωπήσει την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και κατ΄επέκταση τη χώρα μας, στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου νέου σέφ της Ευρώπης  για το 2017, στο πλαίσιο του διαγωνισμού European Young Chef Award.

Ο μόλις 20 ετών νέος σέφ από τη Ρόδο ο μικρότερος σε ηλικία από όλους τους διαγωνιζόμενους ήταν ο νικητής της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στα όρια της περιφέρειάς μας, και πλέον θα πάρει μέρος στον πανευρωπαϊκό  διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη.                                                        

Ο Σπύρος Κουγιός που βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του, θα παρουσιάσει τον άλλο μήνα στην Ισπανική πόλη, το πιάτο με το οποίο αναδείχτηκε νικητής. Θα μπορούσε να ονομαστεί «Τα νησιά του Αιγαίου σε… ένα πιάτο» αφού μέσα του «έκλεισε» όλα τα νησιά με θαλασσινά που χρησιμοποίησε από το κάθε ένα. Έβαλε για παράδειγμα φούσκα, νυχάκι, πατελίδες, γαριδάκι αλλά και φύκια που τα… πάντρεψε με λάδι, ευκάλυπτο, αγγούρι, χυμό λεμονιού και θαλασσινό νερό, όλα από τον τόπο μας.

Για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την εκπροσώπηση της περιφέρειας στη διοργάνωση European Young Chef Award, πραγματοποιήθηκε χτες συνέντευξη τύπου, στην οποία μίλησε ο νικητής πλαισιωμένος από τον αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον πρόεδρο της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκο Χριστοφόρου και τον κάτοχο του περσινού τίτλου Σταμάτη Μισομικέ, που είναι στην ουσία ο μέντοράς του σε αυτή την προσπάθεια.

«Οι τοπικοί διαγωνισμοί που διοργάνωσε η περιφέρεια σε συνεργασία με τη λέσχη αρχιμαγείρων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία καθώς και ο τελικός που διεξήχθη στη Σύρο το Σάββατο όπου αποφασίστηκε να είναι νικητής ο Σπύρος Κουγιός από τη Ρόδο.

Θέλω να ευχαριστήσω τη λέσχη που είναι ο στρατηγικός μας συνεργάτης στην προσπάθεια που κάνει η περιφέρεια να καταστήσει την περιοχή μας στη συνείδηση των επισκεπτών και ως γαστρονομικό προορισμό, όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς και τους νικητές που αναδείχτηκαν τοπικά δηλαδή τον Άκη Τσουκαλά από την Κω, το Σπύρο Κασελούρη από τη Σαντορίνη και τον Αντώνη Φουστάνια από την Τήνο.

Επίσης τις επιχειρήσεις που διέθεσαν τους χώρους τους για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών. Είμαι σίγουρος στη Βαρκελώνη θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον τίτλο που έχουμε θα τον υπερασπιστούμε και πιστεύω ότι ο Σπύρος Κουγιός ένα νέο παιδί που υπόσχεται πολλά για το μέλλον, θα μπορέσει να κάνει το καλύτερο δυνατό» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφόρου που ήταν και ο πρόεδρος της πενταμελούς κριτικής επιτροπής ( τα υπόλοιπα μέλη ήταν από την Πάρο, τη Σύρο και τη Μύκονο) μιλώντας για το νικητή  είπε : «συγχαίρω το Σπύρο για τη νίκη του γιατί ήταν μία νίκη ανάμεσα σε ισάξια παιδιά.

Ο Σπύρος έχει την τύχη ή την ατυχία να πρέπει να προασπίσει τον τίτλο… γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις τον τίτλο παρά να τον προασπίσεις. Η προσπάθεια τώρα είναι διπλή, όμως ευελπιστούμε πως με την καθοδήγηση του Σταμάτη, ο Σπύρος να τα καταφέρει και να πάρει και πάλι τον τίτλο.

Ήταν μία επίπονη προσπάθεια εκ μέρους της λέσχης για τη διοργάνωση των διαγωνισμών για να αναδείξουμε το νικητή λόγω της νησιωτικότητας, όμως τελικά τα καταφέραμε και κέρδισε ο καλύτερος».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Σταμάτης Μισομικές, ο οποίος μιλώντας για το πιάτο που παρουσίασε ο Σπύρος Κουγιός και το οποίο κέρδισε το διαγωνισμό είπε τα εξής: «το πιάτο είναι πάρα πολύ καλό, αλλά χρήζει βελτίωσης και έχουμε περιθώριο ένα μήνα για να το πετύχουμε. Θα δουλέψουμε μαζί με το Σπύρο για να το βελτιώσουμε. Το σημαντικό είναι ότι στηρίζεται στην παράδοση του νοτίου Αιγαίου, είναι πολύ δυνατό και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαι πολύ σίγουρος για το Σπύρο».
 


 


Τέλος ο νικητής ευχαρίστησε τον πρόεδρο της επιτροπής και το Σταμάτη Μισομικέ λέγοντας τα εξής: «ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκαν για να συμμετάσχω στο διαγωνισμό. Το πιάτο περιλάμβανε θαλασσινά από όλο το Αιγαίο, εκπροσωπούσε όλα τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, υπήρχαν συγκεκριμένα θαλασσινά από Ρόδο, Καστελλόριζο, Σύμη, Μύκονο προερχόμενα από την παράδοση και ανάλογα με την ιστορία του κάθε νησιού προσθέσαμε και μία πινελιά στο πιάτο».

Όπως είπε του αρέσει να ασχολείται με τη μαγειρική, σπουδάζει στο ΙΕΚ Ρόδου του Υπουργείου Τουρισμού που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Θέρμαι και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία θα ολοκληρώσει τις σπουδές του. «Δύο χρόνια κάνω πρακτική στο Elysium φέτος έχω την τιμή να είμαι στο Noble όπου είναι σεφ ο Σταμάτης και αυτό ήταν μεγάλη τιμή για εμένα» κατέληξε ο νικητής του διαγωνισμού.

Πάντως από την πλευρά του ο κ. Χριστοφόρου συμπλήρωσε ότι  ο Σπύρος Κουγιός ήταν ο μικρότερος σε ηλικία από όλους τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. « Είναι μόλις 20 χρονών, και έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Είναι σχεδόν 6 χρόνια μικρότερος από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους» είπε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Τέλος μιλώντας για την κατάκτηση του περσινού τίτλου ο Σταμάτης Μισομικές υπογράμμισε ότι: «Ένας τίτλος βοηθά, σου δίνει αναγνωρισιμότητα στη δουλειά σου αλλά το σημαντικό στην εστίαση είναι να αποδεικνύουμε κάθε μέρα πόσο καλοί είμαστε στους πελάτες μας. Αυτή είναι η δουλειά μας. Οι διαγωνισμοί και οι τίτλοι μένουν, αλλά μετά πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια».
 

Από τη χθεσινή επίσκεψη στην Περιφέρεια
Από τη χθεσινή επίσκεψη στην Περιφέρεια


Ανακοίνωση περιφέρειας: «Στο Νότιο Αιγαίο το 2019 o διαγωνισμός»
Στο Νότιο Αιγαίο θα διεξαχθεί, το 2019, ο διεθνής γαστρονομικός διαγωνισμός “European Young Chef Award” , στο πλαίσιο της κατάκτησης του τίτλου της “Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019”.

O διαγωνισμός “ European Young Chef Award”, από την καθιέρωσή του μέχρι σήμερα, διεξάγεται μόνιμα στη Βαρκελώνη. Η απόφαση να έρθει, το 2019, στο Νότιο Αιγαίο,  ελήφθη ομόφωνα σήμερα, κατά την διάρκεια της 12ης  Συνάντησης του Δικτύου των Γαστρονομικών Περιφερειών της Ευρώπης που είναι μέλη του IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), η οποία πραγματοποιείται στη Ρήγα της Λετονίας.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπείται στη Ρήγα από την επικεφαλής της Εκτελεστικής  Επιτροπής της Γαστρονομικής Περιφέρειας 2019, Χάιντι Λαζάνη, Ειδική Σύμβουλο και Διευθύντρια του Γραφείου Περιφερειάρχη και την Σουζάνα Τριανταφύλλου, μέλος της ίδιας Eπιτροπής, από το Τμήμα Πολιτισμού & Αθλητισμού Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ του Νοτίου Αιγαίου και άλλων Περιφερειών της Ευρώπης που διεκδίκησαν την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Ισχυρό προβάδισμα έδωσαν στο Νότιο Αιγαίο, τόσο ο τίτλος της “Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019”, όσο και η πρωτιά στον περυσινό διαγωνισμό, που ανέδειξε ως καλύτερο “European Young Chef 2016”, τον Ρόδιο, Σταμάτη Μισομικέ.  Οι εντυπωσιακές επιδόσεις και οι κορυφαίοι τίτλοι  στον τομέα της γαστρονομίας, ήταν τα ισχυρά ατού, στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης, καθώς αποτέλεσαν την ισχυρότερη απόδειξη ότι η Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου μπορεί να «σηκώσει» και μάλιστα  με πολλές αξιώσεις, εκδηλώσεις αυτού του μεγέθους και βεληνεκούς.

Την ανακοίνωση της διεξαγωγής του διαγωνισμού “European Young Chef Award”, το 2019, στο Νότιο Αιγαίο, έκανε την Τετάρτη το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον κάτοχο του τίτλου “European Young Chef 2016”, Σταμάτη Μισομικέ και τον 20χρονο σεφ, Σπύρο Κουγιό, που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  στον διαγωνισμό “European Young Chef Award 2017”, που θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη.

Τους δύο νεαρούς σεφ, συνόδευε ο Νίκος Χριστοφόρου, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, στρατηγικού συνεργάτη της Περιφέρειας, στην υλοποίηση των δράσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

Ο κ. Χατζημάρκος συνεχάρη τον νεαρό σεφ, Σπύρο Κουγιό, για την διάκρισή του στους προκριματικούς διαγωνισμούς που διοργάνωσε η Περιφέρεια σε Ρόδο, Κω, Σαντορίνη και Τήνο, προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος σεφ που θα την εκπροσωπήσει στον προσεχή  διαγωνισμό “European Young Chef Award 2017” και του ευχήθηκε να επαναλάβει την επιτυχία του Σταμάτη Μισομικέ.

Από την πλευρά τους οι δύο νεαροί σεφ, αφού ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για τις προσπάθειες που καταβάλλει, ώστε η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου να αναδειχθεί και να πάρει τη θέση που της αξίζει διεθνώς, είπαν ότι θα συνεργαστούν και θα προετοιμαστούν με τον καλύτερο τρόπο, για την συμμετοχή του Σπύρου Κουγιού στον διαγωνισμό της Βαρκελώνης, με στόχο να φέρουν και φέτος την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην πρώτη θέση του “European Young Chef Award 2017”, συμβάλλοντας με τις δικές τους δυνάμεις στην ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου ως κορυφαίου γαστρονομικού προορισμού διεθνώς.